Ε. Λιακούλη: « Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για κατεπείγουσα θεσμική αποκατάσταση της ΑΔΑΕ και της ΕΥΠ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την πρωτοβουλία της Κ.Ο. να καταθέσουν τρεις Τροπολογίες, με αντικείμενο το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) και την αποκατάσταση του ρόλου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Στην αναλυτική ομιλία της, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Έρχονται σήμερα στην Ολομέλεια, οι τρεις Τροπολογίες που κατέθεσε χθες εμπρόθεσμα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και αφορούν τις πρώτες, άμεσες, επείγοντος χαρακτήρα θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Καλούμε την Κυβέρνηση να τις κάνει αποδεκτές, προκειμένου να εισαχθούν σε συζήτηση, έτσι όπως έχει ερμηνευτεί εκ του Συντάγματος ότι μπορεί να γίνει και αυτοτελώς.

Ο Πρωθυπουργός εδώ στην Ολομέλεια, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεσμεύθηκε προς τον Ελληνικό Λαό «όλα στο φως» .Όπως αποδείχθηκε, εννοούσε «όλα στο βαθύ σκοτάδι».

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής. Η Ν.Δ., όμως, ψήφισε «παρών». Ουσιαστικά αρνήθηκαν τη σύσταση της Εξεταστικής, καθώς εάν δεν υπήρχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα ψηφιζόταν ποτέ.

Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης Βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμαΦιμώθηκαν οι πάντες. Απομακρύνθηκαν με μία fasttrack διαδικασία οι μάρτυρες. Σιωπή παντού, σε μια διαδικασία ελεεινή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Η ΑΔΑΕ, ο μοναδικός ανεξάρτητος θεσμικός φορέας, αφού πρώτα στραγγαλίσθηκε θεσμικάευτελίστηκε διαδικαστικά και απομειώθηκε ακόμη παραπάνω, έμεινε στο περιθώριο. Η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα, ακόμα και παίζοντας την πολιτική “κολοκυθιά”. Κάηκε ο φάκελος του Ανδρουλάκη ή δεν κάηκε;

Είναι το Predator στην Ελλάδα ή δεν είναι; Επιχειρήσατε ακόμα και να αποκρύψετε τους καθοριστικούς μάρτυρες των Εταιρειών που φέρονται ότι διακινούσαν το Predator στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το κακόβουλο λογισμικό που βρίσκεται στη Χώρα μας, αδιαφορήσατε θεσμικά και δεν ερευνήσατε εάν είναι μέσα στη Χώρα, μέσα στα τηλέφωνά μας, μέσα στα τηλέφωνά σας, μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν σας νοιάζει. Η έρευνα στις Εταιρείες διενεργήθηκε άκρως επιφανειακά, δεν μπήκατε καν στα φορολογικά στοιχεία, όπου φαίνεται το “δούναι και λαβείν”.

Γι’ αυτό εμείς, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φέρνουμε αυτές τις Τροπολογίες, που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και είναι ανάγκη άμεσα, πριν κλείσει η Εξεταστική, να έχουν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνησή σας.

Φέρνουμε την απαραίτητη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ, με την ενίσχυση του ρόλου της Εισαγγελικής Αρχής, καθώς και της ΑΔΑΕ ως Ανεξάρτητης Αρχής.

Αφαιρούμε από το “Επιτελικό” σας Κράτος την ΕΥΠ και την επιστρέφουμε εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη .Μακριά από το δικό σας κατασκεύασμα, μακριά από τον έλεγχο μετακλητών υπαλλήλων. Θέλουμε θεσμικό ρόλο, με θεσμικά όργανα να λειτουργούν.

Αποκαθιστούμε το ρόλο της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης του μέτρου στους θιγόμενους. Κάτι το οποίο καταργήσατε και μάλιστα λάθρα. Όσο για την“καραμέλα” ότι το ΠΑΣΟΚ συνηγόρησε στην κατάργηση, αυτή καταρρίπτεται από τα Πρακτικά της εποχής.

Εσείς δηλώσατε ότι πρόκειται για ρύθμιση που αφορά την τρομοκρατία. Εσείς επικαλεστήκατε λόγους ταχύτητας στη διοικητική διαδικασία που ακολουθεί μετά τις παρακολουθήσεις. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Στην πραγματικότητα κάνατε τις 400 παρακολουθήσεις, 18.000 παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Επαναφέρουμε το καθεστώς που ίσχυε από το 1994 μέχρι το 2021, με διασφάλιση του ρόλου της ΑΔΑΕ. Αυτό είναι το κεντροβαρές. Αφήστε την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τη δουλειά της. Είναι αδικαιολόγητο ότι ο ελεγχόμενος επικαλείται προς τον Ελεγκτή (την Ανεξάρτητη Αρχή) το απόρρητο και δεν τον αφήνει να ελέγξει τίποτα, ούτε αιτιολογία, ούτε τεκμηρίωση, ούτε φακέλους

Αυτά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν στο δικό μας πολίτευμα, στη Δημοκρατία. Συμβαίνουν σε άλλα καθεστώτα που δεν θέλουμε να θυμηθούμε.

Σας καλούμε να δεχθείτε τις Τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έστω σαν μία αρχή αναγνώρισης του λάθους. Αυτό θα σας οδηγήσει, έστω στην αρχή του δρόμου της Δημοκρατίας και Διαφάνειας

Προηγούμενο άρθρο“Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης”: Δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών στο 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΠώληση Μονοκατοικίας στο Τ.Δ. Βρυσακίου