Ε. Λιακούλη: «Αδήριτη ανάγκη ο σεβασμός στην Αυτοδιοίκηση, από την κεντρική εξουσία»

Στην ετήσια εκδήλωση των Δημάρχων που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δημάρχων Αττικής με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με την ιδιότητα της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Τομεάρχη Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης και εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη, κατά το σύντομο χαιρετισμό της:

«Νιώθω ‘’νόστο’’ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί διαχρονικά τη νιώθω ‘’πατρικό’’ μου σπίτι, αφού την υπηρέτησα ανελλιπώς επί 25 χρόνια, πιστεύω στη δύναμή της και στις τεράστιες δυνατότητες που έχει, με όραμα και συνέργειες, να αλλάξει τη χώρα.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι καταρχήν η φύση των σχέσεων που οικοδομούνται στο ένα και στο άλλο πεδίο δημόσιας δράσης, καθώς η συναντίληψη ανάμεσα σε αυτοδιοικητικούς καλλιεργείται πολύ πιο εύκολα.

Οι σχέσεις που δημιουργούνται σε τοπικό επίπεδο είναι φιλικές και πιο ανθρώπινες, απέχοντας παρασάγγας από τον πολλές φορές ’επαγγελματικό’’ χαρακτήρα της Βουλής, που παρουσιάζει παραδοσιακές αγκυλώσεις .

Έτσι, οι σχέσεις σε τοπικό επίπεδο εμφανίζονται πολλές φορές ‘’υπερβατικές ’’, αφού ξεπερνούν ‘’χρώματα και κόμματα’’, δημιουργώντας συνέργειες πολύ μεγάλης αποτελεσματικότητας, όσο και απτές, επ’ ωφελεία των κατά τόπους δημοτών – κάτι που δεν επιτρέπουν οι συνήθεις συνθήκες, σ’αυτό που ονομάζουμε «κεντρικό πολιτικό σύστημα».

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας που δημιουργεί νέες συναινετικές πραγματικότητες, έτσι όπως τον συναντάμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, θα πρέπει να μεταλαμπαδευτεί και σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να ‘’ωριμάσει’’ η Δημοκρατία μας .

Φυσικά, αυτό θα ήταν ακόμη πιο εύκολο, αν δεν κυβερνούσε αυτή η Κυβέρνηση, της οποίας η οπτική για τα αυτοδιοικητικά πράγματα είναι διαχειριστική, περιορισμένη και καθόλου οραματική, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο υπηρετώ από τη Λάρισα, αλλά και από τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Οι πολιτικές που ‘’φιμώνουν’’ τις τοπικές φωνές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια πολιτική ‘’παντοκρατορία’’ που θα εκτείνεται σε βάθος και σε πλάτος, δεν βοηθούν τη χώρα.

Το μακρύ αντι-αυτοδιοικητικό ‘’χέρι πολλών κυβερνήσεων, έχει χτυπήσει και ξανα-χτυπήσει τον θεσμό.

Είτε επιβάλλοντας άκρως περιοριστικές, όσο και εκβιαστικές πολιτικές, είτε αρνούμενο να καταστεί πραγματικό ‘’χέρι βοηθείας’’ στους αιρετούς, αφού τους στερεί κρίσιμους πόρους για τη λειτουργία τους ή τους αφήνει απαράσκευους θεσμικά, παρά τον κυκεώνα των προβλημάτων που διαρκώς συσσωρεύονται.

Και βεβαίως στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων βρίσκεται η κλιματική κρίση, όσο και οι δράσεις που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειές της, όπως είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλία, αλλά και αλλού.

Έχουμε χρέος, από το ‘’μετερίζι’’ της Βουλής, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε το κεντρικό κράτος να σεβαστεί ξανά την Αυτοδιοίκηση και να την αντιμετωπίσει ως έναν σταθερό θεσμικό σύμμαχο της, προκειμένου οι αιρετοί να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, δίχως τα συνήθη κυβερνητικά προσκόμματα, με αξιοπρέπεια και με όραμα, όπως πάντοτε κάνουν» .

Προηγούμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς συνελήφθησαν 2 άτομα για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών
Επόμενο άρθροΑυγενάκης στο 1ο Συνέδριο Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και αλιευτικού τουρισμού