Σαράντα οκτώ χιλιάδες παραγωγοί γάλακτος από 27 χώρες, ποσοστό που αναλογεί στο 3% του συνόλου των κτηνοτροφικών μονάδων της Ευρώπης, συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελούσιας μείωσης παραγωγής γάλακτος. Η European Milk Board (EMB) υποστηρίζει, ότι η μικρή έστω μείωση παραγωγής επέδρασε στην τιμή του γάλακτος. Εκτίμησή της είναι ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αύξηση της τιμής γάλακτος, κατά 34% με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.
Αποτέλεσμα του προγράμματος που εφαρμόστηκε για 4 μήνες ήταν να μειωθεί η προσφορά γάλακτος κατά 833.550 τόνους από τους οποίους 230.300 τόνοι αφορούν γερμανικό γάλα, 152.730 γαλλικό , 90.814 Ηνωμένου Βασιλείου και 56.120 ολλανδικό. Το ποσοστό των 4 χωρών αντιστοιχεί στο 60% της εθελούσιας μείωσης της παραγωγής στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία κατάφερε να μειώσει κατά 4% την παραγωγή της.
Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2016, η ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα μείωσης της παραγωγής γάλακτος, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, εξασφαλίζοντας μάλιστα κονδύλι 150 εκ. ευρώ για τα μέλη που εθελοντικά θα λάμβαναν μέρος. Έτσι ανταλλακτικά οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση της παραγωγής του τελευταίου τετραμήνου του 2016, θα λάμβαναν σαν ενίσχυση 14 λεπτά για κάθε λίτρο γάλα που δεν θα παρέδιδαν.
Η European Milk Board κατέληξε στο συμπέρασμα πως το όργανο ρύθμισης παραγωγής, ζήτησης και διάθεσης θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ΚΑΠ, ώστε να ενεργοποιείται άμεσα όταν απαιτείται. Η επιτυχία είναι ότι η Κομισιόν εξασφαλίζει έτσι στους κτηνοτρόφους ένα αξιόπιστο λειτουργικό εργαλείο, που ρυθμίζει την παραγωγή σε περιόδους κρίσης.
Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα ευνοήθηκαν πολύ. Το βούτυρο είναι ο μεγάλος κερδισμένος, αφού εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της τιμής του . Από την άνοιξη του 2016 που η τιμή ήταν 254 ευρώ / 100 κιλά, έφτασε τα 645 ευρώ/100 κιλά και βέβαια η αύξηση εξαγωγών μεγάλη. Επίσης το τυρί Edam από τα 215ευρώ / 100 κιλά έφθασε τα 326 ευρώ/ 100 κιλά.