Δύσκολος για τα σχολεία ο χειμώνας που έρχεται, προειδοποιεί η ΟΛΜΕ

Παρά την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

 

 

Αρχικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΔΣ της Ομοσπονδίας νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, οι εκπαιδευτικοί ενώ «έβαλαν πλάτη» τα χρόνια της πανδημίας, «αυτό δεν εκτιμήθηκε ουσιαστικά από την Πολιτεία».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτήν τη στιγμή, ένας νεοπροσληφθείς εκπαιδευτικός αμοίβεται με 100 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό που λαμβάνει ένας ανειδίκευτος εργάτης.

Η ΟΛΜΕ ζητά αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών στα όρια του πληθωρισμού.

Επιπλέον, ζητά να βρεθούν λύσεις για το θέμα της στέγασης των αναπληρωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν -ειδικά σε νησιά και τουριστικές περιοχές- πρόβλημα εύρεσης καταλύματος.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τόνισε, επίσης, ότι παρά την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών, έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα στις τοποθετήσεις τους, καθώς τοποθετούνται σε σχολεία απευθείας από το υπουργείο και όχι από τις οικείες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή σε άλλα σχολεία να πλεονάζουν εκπαιδευτικοί και σε άλλα να υπάρχουν κενά.

Τέλος, το ΔΣ εξέφρασε προβληματισμό για την απουσία μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση θεμάτων που αναμένεται να ανακύψουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, αυτήν τη στιγμή οι δήμοι είναι εκείνοι που διαχειρίζονται τα κονδύλια με τα οποία τα σχολεία πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και υπάρχουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γινόταν σωστότερη διαχείριση εάν τα σχολεία είχαν την άμεση διαχείριση των πληρωμών ρεύματος και θέρμανσης.

«Θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία διαμηνύει πως θα αντιδράσει στη μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης
Επόμενο άρθροΥΠΑΑΤ: Παράταση 3+3 μηνών στην κατά παρέκκλιση διαδικασία για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες