Δυο κομβικά πάρκα στον Εύοσμο και το Κορδελιό αναβαθμίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Πρόκειται για το πάρκο Σμύρνης στο Κορδελιό και το πάρκο Ελπίδας στον Εύοσμο, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η αναβάθμισή τους χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,9 εκ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται το 2023, βελτιώνει τις συνθήκες καθημερινότητας των κατοίκων σε οχτώ Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματοδοτεί και υλοποιεί μια σειρά από έργα που δίνουν απαντήσεις στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές, αναβαθμίζουν τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και διαμορφώνουν μια νέα, καλύτερη καθημερινότητα για ένα εκατομμύριο πολίτες.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και των παρεμβάσεων, που υλοποιούμε, το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θα έχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και λειτουργίας και ως διοίκηση της Περιφέρειας θα κάνουμε πράξη την αρχή που διέπει τη λειτουργία μας: Να μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες».
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε: «Κάθε έργο της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’ είναι μια νίκη της Αντιπεριφέρειας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Δήμους. Έχοντας τον συντονισμό αυτού του προγράμματος, που κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας διαχειρίζομαι, αξιοποιώ κάθε πλεονέκτημά του για να αλλάξει η καθημερινότητα κάθε δημότη».
Τα δυο έργα
Το πρώτο έργο είναι ο «Ανασχεδιασμός και πρασινισμός Πάρκου Σμύρνης Δημοτικής Ενότητας Κορδελιού».
Το πάρκο Σμύρνης βρίσκεται μεταξύ των οδών Παγκάλου, Σιατίστης, Παπαφλέσσα, Παπαναστασίου στο Κορδελιό και προβλέπεται η ολοκληρωτική ανάπλασή του.
Το συνολικό εμβαδό του πάρκου είναι 3.013,36 τ.μ. με επιφάνεια πρασίνου μόλις 800 τ.μ. σήμερα. Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου αστικού πρασίνου με πολυλειτουργικό χαρακτήρα, με χρήσεις όπως η φιλοξενία τοπικών υπαίθριων δραστηριοτήτων – παζάρι, εκθέσεις κλπ.), η δημιουργία πλατείας μνημείου, βοτανικού – αρωματικού κήπου, υπαίθριου χώρου άθλησης, καθιστικά, παιδική χαρά, διαδρομές – μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή, με προσβασισμότητα για όλους.
Με το έργο επιτυγχάνεται αύξηση του πρασίνου και βελτίωση του περιβάλλοντος σε μια πυκνοδομημένη περιοχή. Η χρήση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού συμβάλλει στο μικροκλίμα της περιοχής και στην καταπολέμηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Οι εργασίες που θα γίνουν στο χώρο αφορούν στη διαμόρφωση του χώρου πρασίνου. Ο εξοπλισμός του χώρου της παιδικής χαράς θα γίνει σε επόμενη φάση, με την αντίστοιχη προμήθεια, με πόρους του Δήμου.
Το δεύτερο έργο είναι η «Βιοκλιματική αναβάθμιση και πρασινισμός Πάρκου Ελπίδος της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου».
Το πάρκο Ελπίδος είναι από τα πιο μεγάλα και πιο σημαντικά πάρκα του Ευόσμου, με συνολικό εμβαδό 14.978,79 τ.μ.
Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, παρακμής και εγκατάλειψης. Πρωταρχικός στόχος είναι ο πρασινισμός και η βιοκλιματική αναβάθμιση, που σε συνδυασμό με τον σύγχρονο σχεδιασμό και τον σύγχρονο αστικό εξοπλισμό θα καταστήσει την περιοχή επισκέψιμη και φιλική στους κατοίκους.
Προτείνεται η αύξηση της φύτευσης (δενδροφυτεύσεις και παρτέρια με φυτά εδαφοκάλυψης, αναρριχώμενα φυτά, δημιουργία αρωματικών κήπων). Η πυκνή βλάστηση κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα παραμένει, ενώ θα εμπλουτιστεί και με νέες φυτεύσεις που θα δημιουργήσουν ένα δάσος με ποικιλία φυτών για εκπαιδευτικό σκοπό. Τα υλικά που προτείνονται για την διαμόρφωση, δεν επιβαρύνουν ενεργειακά το αστικό περιβάλλον, αποδίδοντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον τόπο επέμβασης.