Η δύναμη της θέλησης κι η συστηματική δουλειά οδήγησε μαθητές των κοινωνικών φροντιστηρίων στην επιτυχία

Γεμάτοι όνειρα, ενθουσιασμό κι έτοιμοι για τα νέα τους καθήκοντα από τα… έδρανα των ανώτατων εκπαιδευτικών σχολών δηλώνουν οι φετινοί επιτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων, οι οποίοι κατάφεραν τον στόχο τους με τη βοήθεια των εθελοντών καθηγητών στα κοινωνικά φροντιστήρια των δήμων Αθηναίων και Πειραιά.

Το Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρήκε μαθητές που πέτυχαν τον στόχο τους παρακολουθώντας μαθήματα στα κοινωνικά φροντιστήρια των δύο δήμων της Αττικής.

Οι δίδυμες αδελφές Σπυριδούλα και Αντριάννα Λαγκίζη παρακολουθούσαν την ενισχυτική διδασκαλία του κοινωνικού φροντιστηρίου του δήμου της Αθήνας και δεν κρύβουν τη χαρά τους που τα κατάφεραν να περάσουν στη σχολή της επιλογής τους.

«Πέρασα στο τμήμα βιβλιοθηκονομίας στην Αθήνα κι η αδελφή μου η Αντριάννα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων στο Μεσολόγγι», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Σπυριδούλα. «Δουλέψαμε όσο χρειαζόταν και στο σχολείο και στο φροντιστήριο, αλλά δεν στερηθήκαμε κάτι. Όποτε θέλαμε να κάνουμε μια βόλτα για να ξεσκάσουμε το κάναμε. Ξεκινήσαμε το κοινωνικό φροντιστήριο από τη δευτέρα λυκείου γιατί δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τους δικούς μου. Οι σχολές που περάσαμε ήταν στις επιλογές μας και νιώθουμε ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το νέο ξεκίνημά μας».

Περήφανη για τα παιδιά που δούλεψαν και πέτυχαν τον στόχο τους δηλώνει η αντιδήμαρχος για το Παιδί του δήμου Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου. «Τα παιδιά μας διαπρέψανε κι είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι. Συνολικά στα τμήματα γυμνασίου και λυκείου είχαμε 230 παιδιά, από τα οποία τα 48 ήταν μαθητές της Γ’ λυκείου που προετοιμάζονταν για τις εξετάσεις. Από τους 48 πέρασαν οι 22 μαθητές. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά πέρασαν σε σχολές που ήταν η πρώτη τους επιλογή», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ηλιοπούλου.

Και συνεχίζει: «Γι αυτό και είμαστε περήφανοι κι ευγνώμονες στους εθελοντές καθηγητές που πέτυχαν αυτό το έργο. Είμαι πολύ ικανοποιημένοι που το κοινωνικό φροντιστήριο το έχουμε εντάξει στον οργανισμό του δήμου Αθηναίων και φυσικά θα συνεχίσουμε. Μάλιστα φέτος πάμε σε καινούργιο χώρο, στο 41ο γυμνάσιο στο κέντρο της Αθήνας στα Πατήσια, ένα νεόκτιστο σχολείο με πολλούς χώρους. Τις επόμενες μέρες θα βγάλουμε ένα κάλεσμα για εθελοντές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων για να υποστηρίξουν το έργο που κάνουμε».

Και οι μαθητές που παρακολούθησαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Πειραιά αναφέρουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τη σημαντική δουλειά που γίνεται, με μοναδική αμοιβή των καθηγητών την αγάπη και την ικανοποίηση της προσφοράς.

Η Μαριάννα Βογιατζή στόχευσε και πέτυχε στη σχολή που ήθελε. «Πέρασα στη σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Από τη δευτέρα λυκείου ξεκίνησα την ενισχυτική διδασκαλία στο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Πειραιά και σας διαβεβαιώνω ότι όσο ένα ιδιωτικό τόσο κι ένα κοινωνικό φροντιστήριο μπορεί να προσφέρει το ίδιο, δίνοντας τη δυνατότητα στον μαθητή να επιτύχει όσα επιθυμεί». Η Μαριάννα Βογιατζή με μεθοδικότητα, δουλειά αλλά και κάποιες ώρες χαλάρωσης κι ελεύθερου χρόνου πέτυχε τον στόχο της «και τελικά αυτό αξίζει στο τέλος. Αυτό μένει» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Γιατρός επιτυχών στο ΕΚΠΑ, στο τμήμα Γεωλογίας εξήρε την σπουδαία δουλειά που κάνουν οι εθελοντές καθηγητές στο κοινωνικό φροντιστήριο, καθώς «εκτός από τη σωστή κατεύθυνση που μας δίνουν και μας βοηθούν, μας μαθαίνουν της έννοια της αλληλεγγύης».

«Η μόνη αμοιβή αυτών των δασκάλων είναι η αγάπη κι η εκτίμηση. Θα ήθελα μόλις τελειώσω τη σχολή, αλλά ακόμη κι όσο είμαι φοιτητής να προσφέρω κι εγώ με τη σειρά μου στο κοινωνικό φροντιστήριο και να βοηθήσω τους μαθητές. Βέβαια όχι του λυκείου μάλλον του γυμνασίου και πάντα με τις οδηγίες και την στήριξη των καθηγητών», λέει.

Για ατσάλινη θέληση, επιμονή και σκληρή δουλειά των μαθητών έκανε λόγο η Ελισάβετ Βοργιά καθηγήτρια Φυσικής και εθελόντρια στο κοινωνικό φροντιστήριο στον δήμο Πειραιά. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτά τα φροντιστήρια η δουλειά του εκπαιδευτικού ξαναγίνεται λειτούργημα.

«Κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει κι όχι όπως συνήθως επιβάλλεται από κανόνες που ξεφεύγουν από το εκπαιδευτικό κομμάτι», λέει και προσθέτει: «Όσον αφορά στα παιδιά, η προσπάθειά τους είναι ιδιαίτερα συγκινητική καθώς προέρχονται από οικογένειες με σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού. Αντιλαμβάνονται, ακόμη και σε μικρότερες τάξεις λυκείου ή και γυμνασίου, τη βοήθεια και τη σημασία της ενισχυτικής διδασκαλίας κι όχι της βαθμοθηρίας».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η επιτυχία των μαθητών της Διδακτικής Αλληλεγγύης της ΚΟΔΕΠ στις Πανελλαδικές εξετάσεις μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια. Οι επιδόσεις που κατέγραψαν οι μαθητές μας και αυτή τη χρονιά, αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της ενισχυτικής διδασκαλίας που παρέχουν αφιλοκερδώς οι εθελοντές καθηγητές. Η εισαγωγή των μαθητών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερο ζήλο το πρόγραμμα της Διδακτικής Αλληλεγγύης, στηρίζοντας με δωρεάν μαθήματα παιδιά και οικογένειες της πόλης μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους και στους οποίους οφείλεται αυτή η επιτυχία.  Οι νέοι αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί συμβάλλουμε, προκειμένου τα παιδιά να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Εγγραφές τμημάτων 2017
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη 50χρονος στη Χαλκιδική για καλλιέργεια κάνναβης