Από 1ης Μαρτίου τα τεστ αντιγόνου θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία. Θα γίνονται προς το παρόν από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα συγκρατηθεί έτσι η πανδημία;
Πολύ σύντομα στην στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας θα προστεθεί πιο συστηματικά και δωρεάν και το γρήγορο τεστ αντιγόνου. Το ιδιαίτερο είναι ότι μπορεί να γίνεται παντού χωρίς να χρειάζονται εργαστηριακές διαδικασίες, το δε αποτέλεσμα θα βγαίνει ανάμεσα σε 15 με 30 λεπτά. Μεταξύ των διαφόρων ειδών τεστ υπάρχουν κι αυτά που γίνονται με επίχρισμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα, ενώ τα πιο σύγχρονα με σάλιο ή δείγμα κοπράνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ πάνω σε μία μεμβράνη με αντισώματα αντιδρά το αντιγόνο με αποτέλεσμα να παράγεται ένα ένζυμο που οδηγεί στον χρωματισμό της μεμβράνης. Η αλλαγή χρώματος είναι ορατή μάλιστα δια γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της ανοσοχρωματογραφίας που χρησιμοποιείται για έλεγχο AIDS ή γρίπης.
Μόνο από ειδικευμένο προσωπικό
Πόσο σίγουρα είναι αυτά τα τεστ; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Θεωρητικά για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του τεστ πρέπει από τους 5 θετικούς στον ιό να αναγνωρίζει τουλάχιστον τους 4, και σε 100 μη μολυσμένους να αναγνωρίζει μέχρι 3 ψευδώς θετικούς στον ιό. Βέβαια στην πραγματικότητα η απόδοσή του είναι χειρότερη, Μελέτη του RKI έδειξε ότι το γρήγορο τεστ αντιγόνου από 60 ασθενείς με ένα θετικό PCR τεστ αναγνώρισε μόνο ένα 71,7%. Που σημαίνει ότι ένας στους 3 θετικούς στον ιό πήραν λανθασμένα ένα αρνητικό γρήγορο τεστ. Τα τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πάρει άδεια για να γίνονται μόνο από ειδικευμένο προσωπικό.
«Το αποτέλεσμα του γρήγορου τεστ εξαρτάται από το πόσο βαρύ είναι το ιικό φορτίο στο σώμα» λέει η ειδική σε επιστημονικά θέματα Άνια Μαρτίνι, δημοσιογράφος του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD. «Εάν το φορτίο είναι μεγάλο, η διαγνωστική ικανότητα του τεστ είναι μεγαλύτερη, εάν είναι μικρότερο, η διάγνωση μπορεί να είναι λιγότερο ακριβής. Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που γίνεται το τεστ. Στα μέχρι τώρα τεστ η μπατονέτα ή ο στυλαιός πρέπει να μπαίνει βαθιά στον φάρυγγα». Τελευταία μελέτη του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο όμως έδειξε ότι ακόμη και ερασιτέχνες μπορούν να κάνουν το τεστ, εάν πάρουν οδηγίες. Το πιο δύσκολο ίσως είναι να πάρει κανείς επίχρισμα από τον ίδιο τον εαυτό του.
Τεστ “πακέτο”, εύκολα και με ασφαλή αποτελέσματα;
Και επειδή δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται αποτελέσματα από ένα τεστ που έγινε από ερασιτέχνη, τα γρήγορα τεστ αντιγόνου μπορούν να γίνονται μόνο από εκπαιδευμένη ομάδα ανθρώπων. Γιατί όταν υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά τεστ, κινδυνεύει η κοινότητα από τη μη ελεγχόμενη συμπεριφορά κάποιων που θεωρούν τους εαυτούς τους αρνητικούς στον κορωνοϊό.
Το υπουργείο Υγείας θέλει να δημιουργήσει γρήγορα τεστ και σε «πακέτο», εύκολα στη χρήση και με ασφαλή αποτελέσματα. Ένα πάντως είναι σίγουρο: Μέχρι τώρα τα γρήγορα τεστ έχουν δείξει σωστά αποτελέσματα για λοιμώξεις SARS-CoV-2 μόνο σε ένα 70%. Σημαντικό ποσοστό έχει δείξει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Γιατροί από το ομοσπονδιακό ερευνητικό δίκτυο «Εφαρμοσμένη Επιτήρηση και Έλεγχος» αναφέρουν ότι ένα αρνητικό γρήγορο τεστ δεν θα απελευθερώνει από τις ευθύνες και τα μέτρα, αυτά θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται, ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπάθειες ομάδες.
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ειδήμων σε θέματα υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι τα γρήγορα τεστ δεν αναγνωρίζουν μεν όλες τα θετικά κρούσματα, αλλά όλα όσα έχουν μεταδοτικότητα. Βέβαια αυτό δεν ισχύει γενικά. Και επειδή ακόμη δεν υπάρχουν γρήγορα τεστ αντιγόνου για το σπίτι, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, κατά πόσο μπορούν να ανακόψουν την πανδημία. Τώρα εάν μια καλά οργανωμένη στρατηγική με γρήγορα τεστ που κάνει ειδικευμένο προσωπικό θα είχε επιτυχία, είναι μια άλλη ιστορία…