Το ζήτημα της τραγικής υποστελέχωσης όλων των Διευθύνσεων της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας παραμένει και οξύνεται.
Με αφορμή την συζήτηση για την τροποποίηση του Οργανισμού, τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στην σύσκεψη που έγινε, θεωρούμε αναγκαίο να παρουσιάσουμε ορισμένα ζητήματα, που αφορούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και την αγροτική πολιτική γενικότερα.
Την σημασία της υποστελέχωσης που ξεπερνά το 50% στους γεωπόνους, τους κτηνιάτρους, στους τεχνολόγους γεωπονίας και στους γεωτεχνικούς γενικότερα μπορεί να κατανοήσει καθένας όταν σκεφτεί το μέγεθος του πρωτογενή, αγροδιατροφικού τομέα καθώς και την δευτερογενή παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης των τροφίμων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τραγικά υποστελεχωμένη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δυτικής Αττικής όπου η ελαιοκομία αριθμεί περίπου 1.000.000 ελαιόδεντρα (5 ελαιοτριβεία και 7 συσκευαστήρια ελαιολάδου), η λαχανοκομία 26.000 στρέμματα, τα σιτηρά 22.000 στρέμματα, το βαμβάκι 8.000 στρέμματα, η αμπελουργία 11.000 στρέμματα, με αμπελώνες οινοποίησης (22 εγκαταστάσεις οινοποιείων και 62 περιπτώσεις με οινοποίηση φασόν), οι φιστικεώνες στον Ασπρόπυργο αλλά και στη Μεγαρίδα με το αναγνωρισμένο ως Π.Ο.Π κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων με 15.000 στρέμματα, η μελισσοκομία με 400 μελισσοκόμους, η καθόλου ευκαταφρόνητη κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία) και η πτηνοτροφία με 1.500.000 όρνιθες αυγοπαραγωγής, 200 επιχειρήσεις παραγωγής Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης, 73 επιχειρήσεις Οικοτεχνίας, 22 επιχειρήσεις επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, 30 επιχειρήσεις εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων κλπ.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Νήσων κλπ.
Σημειώνουμε ότι οι συνάδελφοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δυτικής Αττικής έχουν πολλάκις απευθύνει κραυγή αγωνίας για την άμεση στελέχωση του προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά:
- Την ασφάλεια του φυτικού κεφαλαίου, με τις επισκοπήσεις, για την προστασία του από εισερχόμενες ασθένειες και εχθρούς . Ενδεικτικά αναφέρεται το βακτήριο Ξυλέλα (Xyllela fastidiosa), επιβλαβή οργανισμό καραντίνας, για το «εθνικό» μας δένδρο την ελιά αλλά και για πολλά καρποφόρα δένδρα και καλλωπιστικά φυτά, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τεράστιο οικονομικό, διατροφικό και οικολογικό πλήγμα. Ιδιαίτερα για την ελιά, θα προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και στα παραγόμενα προϊόντα διότι δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με την πρόληψη. Στην Ευρώπη, οι χώρες οι οποίες λόγω των κλιματικών συνθηκών, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου είναι η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ιταλία και η Ελλάδα. Σήμερα το βακτήριο έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ισπανία, Πορτογαλία και στην γειτονική μας Ιταλία με καταστρεπτικά αποτελέσματα.
- Την λαθραία διακίνηση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων σκευασμάτων από τις όμορες χώρες καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αποτελεί απώλεια εσόδων για το κράτος.
- Τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών στα νωπά οπωροκηπευτικά και μεταποιημένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, για την ασφάλεια των καταναλωτών.
- Τις παράνομες ελληνοποιήσεις φρούτων και λαχανικών (π.χ. πατάτα) οι οποίες οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
- Το σύστημα συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η προστασία της γεωργικής παραγωγής αλλά και του περιβάλλοντος.
- Την προστασία και ανάδειξη των προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), όπως το Π.Ο.Π. κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων.
- Τον έλεγχο και την προώθηση των τοπικών οικοτεχνικών προϊόντων.
- Την ασφάλεια των τροφίμων φυτικής προέλευσης, με την εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων στις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης, καθώς οι ελλιπείς έλεγχοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
- Την νοθεία των τροφίμων η οποία ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία (νοθεία ελαιολάδου και οίνου).
- Την χρήση απαγορευμένων οινολογικών πρακτικών και οινολογικών ουσιών οι οποίες προκαλούν υποβάθμιση των κρασιών και κινδύνους για τη δημόσια υγεία όπως η τύφλωση και οι θάνατοι στην Ιταλία και Βουλγαρία, από νοθεία με μεθυλική αλκοόλη.
- Τις ελληνοποιήσεις οίνων και τις μεγάλες ποσότητες αδήλωτων οίνων οι οποίες εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ελλοχεύουν και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
- Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και ενδεικτικά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των καταναλωτών, στην ασφάλεια του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, στη νοθεία και στη δημόσια υγεία οι πλημμελείς έλεγχοι ή οι επιλεκτικοί έλεγχοι.
Παρόλα αυτά η κατάσταση συνεχώς οξύνεται. Οι όποιες συζητήσεις και σχεδιασμοί για τροποποίηση του Οργανισμού και των οργανικών μονάδων της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας δεν θα υπηρετήσουν την επίλυση των προβλημάτων και την μείωση των κινδύνων, δεν θα συμβάλλουν ώστε να σταματήσει η «γραφειοκρατικοποίηση» της δουλειάς των γεωτεχνικών και η όλο και περισσότερη απόσπασή τους από τα ουσιαστικά τους καθήκοντα, δεν θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και η συνεχής οικονομική επιβάρυνση των μικρών γεωκτηνοτρόφων, εφ’ όσον δεν συνοδεύονται με αύξηση των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών και ιδιαίτερα των γεωτεχνικών και άμεση κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό, με χορήγηση εξοπλισμού και μέσων στους υπαλλήλους, με μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου, με στήριξη των μικρών αγροκτηνοτρόφων και με αναπροσαρμογή του ρόλου των ΔΑΟΚ ώστε να αποτελούν υπηρεσίες που ουσιαστικά λειτουργούν για αυτά.
Ο Σύλλογος σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να αγωνίζεται, αναδεικνύοντας σταθερά τα υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας και τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών.