Δράμα: Ξεκινά από αύριο 1η Μαΐου 19η Πανελλαδική Γιορτή Σπόρων στη Γη του Πελίτι

Περισσότερα από 8.000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη 19η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, των αυτόχθονων αγροτικών ζώων και της αχρήματης οικονομίας. Την ξεχωριστή αυτή γιορτή διοργανώνει ο Σύλλογος Πελίτις από 1 Μαΐου έως 4 Μαΐου 2019 στην περίφημη Γη του Πελίτι, στη περιοχή Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου, στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

PelitiOlympicSeedFestival2019 grΤαυτόχρονα με την ετήσια Γιορτή Σπόρων διοργανώνεται και η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πρότεινε ο Πελίτις στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση της Χάγης τον Οκτώβριο του 2016. Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, και επιστήμονες από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, ΗΠΑ, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία κα.

Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν μια ζωντανή και ηχηρή παρουσία στη Γη του Πελίτι, σε μια κατάφυτη και πανέμορφη έκταση στέλνοντας το μήνυμα της διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφική μας παράδοση και τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η ψυχή της διοργάνωσης και ιδρυτής του Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης «ιδιαίτερα φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πραγματικά μεγάλο. Όχι μόνο γιατί αντιλήφθηκαν την προσπάθεια που κάνουμε και μας αγάπησαν αλλά γιατί η ανάγκη τους οδήγησε σε μας. Η ανάγκη να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να βγουν από τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα, να καλλιεργήσουν ξανά τη γη, να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή για να μπορέσουν να ζήσουν, να κερδίσουν  όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν».

Η δύναμη της μάνας Γης

Αυτή η μικρή και άγνωστη οικογιορτή, που ξεκίνησε δειλά πριν από 19 χρόνια χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του Παναγιώτη Σαϊνατούδη έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Πιστεύουν στη δύναμη της μάνας γης. Αποτελούν τους μικρούς και τους μεγάλους φύλακες των σπόρων. Είναι αυτοί οι σπόροι που έθρεψαν γενιές ανθρώπων αιώνες τώρα αλλά που δυστυχώς λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης της κοινωνίας τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη, η προσωπική ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν στον Πελίτι για να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Γη είναι η μεγάλη τροφός όλων μας, πέρα από εθνικότητες, πολιτισμούς κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαϊτανούδη στη διάρκεια της φετινής γιορτής αναμένεται να διανεμηθούν περισσότερα από 15.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους. Μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο ιδρυτής της εναλλακτικής κίνησης Πελίτι σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής πάνω στη γη. Δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα ενώ οι παραγόμενοι καρποί τους είναι βιολογικοί και άριστης ποιότητας. Οι σπόροι που διανέμει ο Πελίτις, σε όσους θέλουν να τους προμηθευτούν, είναι εντελώς δωρεάν κι έτσι οι αγρότες δε χρειάζονται να καλλιεργήσουν τα υβρίδια των διαφόρων εταιρειών που πολλές φορές είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και κάποιες άλλες φορές γενετικά μεταλλαγμένα. Σήμερα, περισσότεροι από 18.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν τους σπόρους του Πελίτι».

Στα 19 χρόνια διεξαγωγής της γιορτής η γη του Πελίτι έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί χάρη στην προσωπική εργασία και το πείσμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη αλλά και των εκατοντάδων φίλων και εθελοντών. Μέσα σε αυτή την κατάφυτη έκταση δημιουργήθηκαν ήπιες ξύλινες κατασκευές με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον με στόχο να αναδείξουν το έργο του Πελίτι και τις αξίες που εκφράζει και εκπροσωπεί. Το «σπιτάκι των σπόρων» που δεσπόζει στην έκταση λειτουργεί σαν ένα μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν συλλογή σπόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκθέτονται ποικιλίες φασολιών, καλαμποκιού, σταριού, κλπ Επίσης, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δράσεις του Πελίτι, από αγρότες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο, εκθέτονται οι εκδόσεις του Πελίτι και οι διακρίσεις που έλαβε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣε 104 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο- 34 δισ. ευρώ χρωστούν 79 άτομα
Επόμενο άρθροΜιχάλης Χαλκίδης: Η αναγκαιότητα της “Ανάστασης”…