Η πραγματική εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς από την σκοπιά των πραγματικών αναγκών, οι διεκδικήσεις και τα μέτωπα του κλάδου για σύγχρονες λύσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, παρουσιάστηκαν σήμερα, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της ΔΟΕ.
Ο πρόεδρος, Σπ. Μαρίνης και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα με τα οποία ξεκινάει η σχολική χρονιά και το μέτωπο που ανοίγει η Ομοσπονδία απέναντι στην ασφυκτική κατάσταση, με γνώμονα -όπως τονίστηκε- τις ανάγκες των παιδιών, τη σημασία της εκπαίδευσης και τις δυνατότητες της εποχής.
Ξεκινώντας από το «λουκέτο» σε πάνω από 1.000 τμήματα, αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις στους μαθητές που αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα και σε άλλη σχολική μονάδα, να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες 25 μαθητές, σε πολλές περιπτώσεις να μην πληρούνται ούτε τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που ορίζει ο νόμος για κάθε παιδί. Στα παραπάνω προστίθενται τις τελευταίες ημέρες και οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών, η αλλαγή τοποθετήσεων, που ανατρέπουν τον προγραμματισμό των σχολείων και των ίδιων.
Την ίδια στιγμή – τονίστηκε – οξύνεται το διαχρονικό πρόβλημα της σχολικής στέγης, αποκαλύπτοντας ότι προτεραιότητα του κράτους και των κυβερνήσεων δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.
Εκφράζοντας την αγωνία των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος της ΔΟΕ θύμισε πως την περσινή χρονιά είχαμε τουλάχιστον ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ατύχημα σε σχολικό χώρο, κάθε εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πρόγραμμα επισκευών 250 εκ. ευρώ – μερεμέτια επί της ουσίας – και το κάλεσμα του σε χορηγούς και ευεργέτες, τόνισε πως συνιστούν «πρόκληση» και μας γυρνούν 150 χρόνια πίσω.
Όπως επισημάνθηκε, η σχολική χρονιά ξεκινά και φέτος με κενά που δημιουργούν μορφωτικά ελλείμματα που παράγονται με την έναρξη των σχολείων. Με δεδομένο ότι πέρσι στην εκπαίδευση δούλεψαν 52.000 αναπληρωτές (και πάλι η χρονιά έκλεισε με κενά), τις συνταξιοδοτήσεις, τους διορισμούς και την πρόσληψη μέχρι τώρα αναπληρωτών, από την Ομοσπονδία τα κενά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 18.000 σε όλη τη χώρα, από τα οποία 10.000 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης. Αρκετά ολοήμερα δεν λειτουργούν, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε Παράλληλες Στηρίξεις και ειδικότητες. Ενδεικτικά έγινε λόγος για 700 κενά μόνο στην Γ’ Αθήνας.
Σε συνάρτηση με τη γενικότερη πολιτική, παρουσιάστηκαν οι διεκδικήσεις απέναντι στην πολύμορφη «εργασιακή εξαθλίωση» που βιώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με ενδεικτικές τις εικόνες εκείνων που μένουν σε αυτοκίνητα, κάμπινγκ ή σχολεία, τον διπλασιασμό των αιτημάτων εκπαιδευτικών για απογευματινή εργασία στο εμπόριο ή τον επισιτισμό και τις περισσότερες από 1.000 παραιτήσεις. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι αυξήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση μεταφράζονται σε 20 ευρώ μικτά…
Το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας αφορά την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών με μόνιμους διορισμούς, την μη εφαρμογή των συμπτύξεων και την έγκριση των αιτημάτων για κατάτμηση τμημάτων, τη μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, την άμεση αύξηση στους μισθούς, την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων τους.
Προετοιμάζεται απεργία μέσα στον Οκτώβρη
Εκ μέρους του ΔΣ καταγγέλθηκε η επικοινωνιακή προσπάθεια του υπουργείου και της κυβέρνησης να εξαπατήσουν για την κατάσταση στην εκπαίδευση.
Ξεκαθαρίστηκε, παράλληλα, πως δεν θα περάσει η βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων και απειλών απέναντι στους εκπαιδευτικούς που, εφαρμόζοντας συλλογικές αποφάσεις, παλεύουν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων τους.
Τα παραπάνω ζητήματα πρόκειται να θέσει το ΔΣ της ΔΟΕ στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις, με ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 30 Σεπτέμβρη, προετοιμάζοντας απεργία μέσα στον Οκτώβρη. «Αν νικήσουν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών θα είναι παρακαταθήκη για όλο τον λαό και για το μέλλον των νέων ανθρώπων», σημείωσε ο Σπ. Μαρίνης.