Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας – Οδηγίες προς τους καταναλωτές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ) & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

      Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης), που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών του Πάσχα, οι Κτηνίατροι τoυ Τμήματος Κτηνιατρικής, θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους, σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσής τους (σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super market κτλ), προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία.

            Για τους καταναλωτές συνιστούμε :

  1. Να αγοράζουν μόνο προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες (αποτύπωση του Κωδικού Αριθμού Έγκρισης, της χώρας και της λέξης ΕΟΚ σε οβάλ πλαίσιο σφραγίδας).
  2. Να μην αγοράζουν κρέατα τα οποία στερούνται των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων ελέγχου (κατηγορίας, καταλληλότητας, προέλευσης). Στις βιτρίνες-ψυγεία των κρεοπωλείων πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς η χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος.
  3. Τα σφάγια των αμνοεριφίων που προέρχονται από ζώα καταγωγής χωρών της Ε.Ε. και Τρίτων χωρών που σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής των ζώων στην χώρα μας, σφραγίζονται εκτός από την σφραγίδα καταλληλότητας και κατηγορίας και με σφραγίδα προέλευσης, σχήματος παραλληλογράμμου (6εκ ´ 4εκ),που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης. Όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ για τα ζώα καταγωγής χωρών Ε.Ε. και χρώματος καστανού για τα ζώα καταγωγής Τρίτων Χωρών.

Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι τα σφάγια αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής και εκτροφής, σφραγίζονται εκτός των σφραγίδων καταλληλότητας και κατηγορίας και με παραλληλόγραμμη σφραγίδα προέλευσης, χρώματος τυρκουάζ, που φέρει την ένδειξη   ΕΛΛΑΣ.

  1. Τα αρνιά και τα κατσίκια να μην είναι ρυπαρά και να μην παρουσιάζουν γενικώς δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα (οσμή αμμωνίας και υδροθείου), να φέρουν δε απαραιτήτως τις σφραγίδες καταλληλότητας, κατηγορίας και προέλευσης.
  2. Τα σπλάχνα τους (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά, καρδιά κλπ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστεις και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.
  3. Τα έντερα και τα σπλάχνα για το παραδοσιακό κοκορέτσι και την μαγειρίτσα να πλένονται σχολαστικά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία. Να μην αγοράζονται έντερα μερικώς ή τελείως αποψυγμένα που προέρχονται από κατεψυγμένες συσκευασίες και έχουν την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή έντερα που γενικώς καταψύχονται παρανόμως.

   Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα έντερα (νωπά ή κατεψυγμένα) πρέπει να φέρουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευσης, εγκατάστασης, ημερομηνίας κατάψυξης κ.λ.π.).

  1. Όσον αφορά τα αυγά :
  • Το κέλυφος να είναι καθαρό και άθικτο.
  • Να μην αγοράζονται :

Αυγά χωρίς επισήμανση (αποτύπωση του ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ)

Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (ρυπαρά)

Αυγά με ραγισμένο και μαλακό κέλυφος

Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος

      Τελειώνοντας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και συνιστά στους καταναλωτές να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής, τηλέφωνα: 2331350135) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου.

                                  Από το Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε. Ημαθίας    

Προηγούμενο άρθροΠαραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για αυτόφωρη διαδικασία σε όσους βασανίζουν ζώα
Επόμενο άρθροΗ Π.Ε Ημαθίας, μέσω της ΠΚΜ, στην Freskon 2017