Δημοτική Βιβλιοθήκη Πλατέος: Το έργο και οι ανάγκες της – Γράφει η Αγαθούλα Γεωργιάδου

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ο πολιτισμός αποτελεί ισχυρή απάντηση και διαχρονική αξία του λαού μας. Καθώς οι πολιτιστικοί θεσμοί δοκιμάζονται και κινδυνεύουν, οι βιβλιοθήκες οφείλουν να αναδείξουν το έργο και την αξία τους.

vivliothiki-plateos-5

agathoula-georgiadou
Γράφει η Αγαθούλα Γεωργιάδου

Είναι λυπηρό μια βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε αποθήκη βιβλίων που φυσικά αποτυγχάνει να προσφέρει ευκαιρίες για πρόσβαση στη νεότερη γνώση και στη μάθηση. Ο εμπλουτισμός των δημοτικών βιβλιοθηκών καθίσταται απαραίτητος  για να μην μαραζώνουν ,για να είναι ζωτικές και αξιόλογες. Ειδικότερα σε εποχές οικονομικής κρίσης  που  πολίτες  και μαθητές δυσκολεύονται να αγοράσουν βιβλία  η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική.

 Η Δημοτική βιβλιοθήκη Πλατέος έχει συμπληρώσει 2 χρόνια από την τελευταία ανανέωση της συλλογή της και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2014. Τα προηγούμενα έτη (2012-13)  μεγάλο μέρος της εμπλουτίστηκε με τόμους από δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και των πολιτών.

vivliothiki-plateos-6Καλό θα ήταν να δοθεί μεγαλύτερη μέριμνα από τους δημοτικούς άρχοντες στην οργάνωση αυτής της δραστηριότητας η οποία είναι αναμφισβήτητα επένδυση ζωής και δημιουργίας προς όλους τους συμπολίτες μας.  Ωστόσο και όσοι πολίτες το επιθυμούν , έχουν την δυνατότητα δωρίζοντας βιβλία στη Βιβλιοθήκη να στηρίξουν την επίτευξη του στόχου της που δεν είναι άλλος από την πληρέστερη και σύγχρονη παροχή γνώσης.

vivliothiki-plateos-4Για οποιαδήποτε δωρεά βιβλίων (σε καλή κατάσταση και όχι στην καθαρεύουσα ),οπτικοακουστικού υλικού ή εξοπλισμού μπορείτε να επισκεφτείτε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πλατέος που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού (Ελευθερίου Βενιζέλου 23) με ωράριο λειτουργίας 13:00 – 21:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Αυτή τη στιγμή στη διάθεση του κοινού η Δημοτική Βιβλιοθήκη προσφέρει:

 • 8.525 τόμους (για παιδιά και ενήλικες)
 • Δύο υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο αποκλειστικά για το κοινό
 • Ασύρματη πρόσβαση Wifi στο διαδίκτυο σε όλους τους χώρους και
 • Φωτοαντιγραφικό μηχάνημα με δωρεάν χρήση για τους μαθητές όλων των τάξεων
 • Φωτογραφική μηχανή
 • Βιντεοκασέτες και DVD με θέματα που αφορούν κοινωνικά και νεανικά προβλήματα
 • Αρχείο 3 τίτλων περιοδικών με συνδρομή έως το 2000 και 1 ενεργή συνδρομή
 • Εξυπηρετεί 1298 εγγεγραμμένα μέλη
 • Σύγχρονες εγκαταστάσεις με αυτόνομο σύστημα κλιματισμού

vivliothiki-plateos-3Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργούν :Τμήμα Δανεισμών, αναγνωστήριο με αίθουσα προβολών, βιβλιοστάσιο και τμήμα Η/Υ τα οποία βρίσκονται στη διάθεση μαθητών  και πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δυνατότητες δανεισμού:

 • Ανοιχτή πρόσβαση σε όλους και κάρτα μέλους σε παιδιά άνω των 7 ετών
 • Κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να δανείζεται από 1 έως 5 βιβλία για 15 ημέρες . Ακόμη τα μέλη έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν ανανέωση των βιβλίων για άλλες 15 ημέρες επιπλέον (1 μήνας το μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού) είτε με την φυσική τους παρουσία στην βιβλιοθήκη είτε τηλεφωνικώς στο τηλ 2333053844.
 • Πρωτοπορία και καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι ο κατάλογος των βιβλίων είναι αυτοματοποιημένος και ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τους τόμους που τον ενδιαφέρουν με κριτήρια όπως τον τίτλο του βιβλίου, τον συγγραφέα, τον εκδότη, το θέμα και τη βιβλιοθήκη μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα δανεισμού των Βιβλιοθηκών Αλεξάνδρειας – Πλατέος (library.alexandria.gr).

vivliothiki-plateos-1Η ανανέωση των συλλογών των βιβλιοθηκών είναι απαίτηση των σύγχρονων καιρών μας και το ευχόμαστε ολόψυχα!

vivliothiki-plateos-7Ευχαριστούμε από καρδιάς τη κ. Φωτεινή Τσιμπλίδου για όλες τις πληροφορίες, για την πολύχρονη προσφορά της στην βιβλιοθήκη, την συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, την αγάπη, την αφοσίωση και την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΑγρότες: Καταβάλλονται σήμερα 770 εκ. ευρώ σε 567.000 αγρότες. Αφορούν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης 2016
Επόμενο άρθροΑΕ Αλεξάνδρειας: Ανακοίνωση Φιλοξενίας για αγώνα κυπέλλου