Για το πρόγραμμα PARC, την πιο μεγάλη αυτή τη στιγμή, πανευρωπαϊκή σύμπραξη συνεργασίας τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των εθνικών κρατικών μηχανισμών, στην Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, επικεφαλής του EnvELab, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα αφορά στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου από τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Το Εργαστήριο EnvELab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας από την ελληνική πλευρά. «Ο στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε προϊόντα ασφαλή βιώσιμα και αειφόρα. Είναι πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός της ασφάλειας δηλαδή της μη τοξικότητας και ταυτόχρονα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης όταν σχεδιάζεις το προϊόν γιατί έχεις όλες τις ευκαιρίες να αναπτύξεις πολλές λύσεις και κυρίως τις κατάλληλες λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 400 εκ. ΕΥΡΩ για 7 ΧΡΟΝΙΑ
Στο συγκεκριμένο project συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με συνολική χρηματοδότηση 400 εκατομμύρια για τα επόμενα 7 χρόνια. Ο ελληνικός κόμβος παίρνει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο περίπου 8,5.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία και επιτυχία του ΑΠΘ, καθώς δεν υπάρχει μόνο ένας φορέας από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν το ΕΚΠΑ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για συλλογική δουλειά από την πλευρά του πανεπιστημίου που θα γίνει και με τη συμμετοχή «άλλων συναδέλφων από το ΑΠΘ. Πιστεύω πολύ στην πολυσυλλεκτικότητα και στη δύναμη της συνεργασίας» τόνισε μεταξύ άλλων.
Δείτε το απόσπασμα: