Την Κυριακή, 6 Οκτ 2019, στις 11.00 προετοιμάζεται να οργανώσει το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης συνάντηση-συζήτηση με θέμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», με την επιμέλεια του κ Δημήτρη Λίτσα (Αγρότη), στηριζόμενο στην φιλοξενία του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης (Βιβλιοθήκη της ΔΕΠΠΑΘ, Καραολή Δημητρίου & Καπετάν Χάψα), του Δήμου Θέρμης.
Διατροφή (δια+τροφή) σημαίνει: τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού. Τροφή είναι κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό για τη θρέψη του. Θρέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία οι τροφές μεταβολίζονται από τον οργανισμό, δηλαδή περιλαμβάνει την πρόσληψη της τροφής, την απορρόφηση, την αφομοίωση, τη βιοσύνθεση, τον καταβολισμό και την απέκκρισή της.
Επομένως η διατροφή του ανθρώπου είναι το σύνολο των τροφίμων (και ροφημάτων) που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος για τη διατήρησή του στη ζωή.
Η διατροφή αποτελεί πλέον μια επιστήμη της Βιοϊατρικής και συχνά συνδέεται με την πρόληψη. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δίαιτα. Γενικά η δίαιτα και τα διάφορα ειδικά σχεδιασμένα διαιτολόγια έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο συνήθως την απώλεια ή πρόσληψη βάρους προκειμένου για την αντιμετώπιση ή θεραπεία κάποιας ασθένειας.
Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και μέτρο. Ποικιλία σημαίνει να περιέχει διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες καθημερινά. Το μέτρο αφορά τα τρόφιμα που λαμβάνονται να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε να αντιστοιχούν στις ανάγκες του ατόμου που την ακολουθεί.
Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικό βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, κατάσταση υγείας, κοκ. Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή.
Νηστήσιμη διατροφή, κακή διατροφή, ισορροπημένη διατροφή, σωστή διατροφή, ανθυγιεινή διατροφή, αγροδιατροφική αλυσίδα, προστασία περιβάλλοντος, αθλητική διατροφή, παραδοσιακή διατροφή, μοναστηριακή διατροφή και άπειρα ακόμα επίθετα μπήκαν στην διατροφή, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την απλή κανονική ανθρώπινη φυσική διατροφή. Και στην διατροφή δεν καταγράφεται μόνο η στιγμή του γεύματος, αλλά και το πολλαπλασιαστικό υλικό, εάν είναι ξενικά είδη, η καλλιέργεια-εκτροφή, η επεξεργασία, ακόμα και η συντήρηση.
Και αυτός ο προβληματισμός που μετέφερε ο κ Δημήτριος Λίτσας στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Παλαιών Προσκόπων και κατοίκων Θέρμης, θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησης-συζήτησης που οργανώνεται στις 6 Οκτ 2019, στις 11.00, στην Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, με στόχο να οργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση στις 3 Νοε 2019, στις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, με συμμετοχή όλων όσων θα ήθελαν να συμβάλλουν σε μια σωστή διατροφική ενημέρωση και γιατί όχι , και πολιτική στην Θέρμη.