Δημήτρης Μιχαηλίδης: Σταυρόλεξο η «Κοινή Γεωργική Πολιτική»

Παρακολούθησα στις 19/7/2022, στην Θεσσαλονίκη (Porto Palace) με μεγάλο ενδιαφέρον επί σχεδόν τέσσερις ώρες, σημεία προσοχής από την υπό συζήτηση μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόταση, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 (+3) στα πλαίσια της ΚΓΠ-Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, και για τους άσχετους με την αγγλική γλώσσα (και την ουσία) «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

 

2022 7 19 ΔΜ

Σε ένα ευάριθμο ακροατήριο με εντυπωσίασαν οι πληροφορίες, για τις εν εξελίξει συζητήσεις της Κυβέρνησης με την ΕΕ, του κ Δημήτρη Καπνιά και της κας Έλλη Τσιφόρου. Συγχαρητήρια για την αξιόλογη προσπάθεια να μοιραστούν τις πληροφορίες που είχαν σε μια εταιρεία της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής σε ανοιχτή εκδήλωση με ενδιαφερόμενους συμπολίτες, κυρίως αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς & δασοκόμους). Μπράβο στην διοργανώτρια GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Πάρα πολύ ενδιαφέροντα ήταν και τα συμπεράσματα από Πανελλαδική Αγροτική Έρευνα-δημοσκόπηση που έκανε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την PJL, με τίτλο «Ετοιμότητα και ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού σε σχέση με τον πράσινο & ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας».

Αφού είναι ανίκανοι οι αγρότες να ενοποιήσουν την εκπροσώπησή τους και να δημιουργήσουν ένα think tank για να προετοιμάζει σενάρια και πιθανές λύσεις στα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, ιεραρχημένα από αυτούς, οιασδήποτε μορφής αποτύπωση στοιχείων από «έξω» ακόμα και από κερδοσκοπικές δομές, είναι ευπρόσδεκτα και εποικοδομητικά.

Βέβαια η τυχαία δειγματοληψία κατέληξε να καταγράψει απόψεις κατά 17% νέων αγροτών, ενώ εμείς ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι Νέοι Αγρότες είναι κοντά στο 6% ΜΟΝΟ, και το προεδρείο μιας δομής νέων αγροτών έχει 50άρηδες … Επίσης φαίνεται ότι οι άνω των 50 ετών ήταν στην έρευνα 46%, ενώ ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι άνω των 55 ετών είναι περίπου το τραγικό 66%!!!.

Με απορία είδα ότι μόνο το 14% των κτηνοτρόφων της έρευνας είχε 150-200 ζώα, ενώ εμείς ξέρουμε ότι το νεκρό σημείο μιας αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης είναι τα 150-200 ζώα. Βέβαια είχε αιγοπροβατοτρόφους (57%), Βοοτρόφους (13%), Πτηνοτρόφους (11%), μελισοτρόφους (5%), Χοιροτρόφους (3%), σαλιγκαροτρόφους (1%) κλπ που συγχέουν την εικόνα.

Με το 60% (!) πρόσβαση αγροτών σε γρήγορο internet, όπως δημοσιοποίησε η έρευνα, καταγράφεται σοβαρή υστέρηση σε αυτήν την υπηρεσία. Εγώ ξέρω ότι η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι, Αχαρνές Αττικής) και η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα Αττικής) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με τις οποίες συνδιαλεγόμαστε κάθε Τετάρτη στις 21.30 και ήδη κάναμε πάνω από 250 τηλεδιασκέψεις τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχουν σοβαρότατα προβλήματα στις συνδέσεις και συχνά διακόπτονται οι συζητήσεις λόγω αδυναμίας του internet στα προάστια της Αθήνας να μας εξυπηρετήσει …. Αν στην περιαστική κτηνοτροφία αδυνατεί το internet να εξυπηρετήσει, τι μπορεί κάποιος να περιμένει από το ελληνικό internet στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος, όπου ασκείται συστηματικά η γεωργία & κτηνοτροφία?

Ένα περίεργο εύρημα καταγράφει διαθεσιμότητα Laptop-Η/Υ στο 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαθεσιμότητα smartphone 54% & διαθεσιμότητα tablet 23%. Μόνο το 27% δεν έχει διαθεσιμότητα συσκευών ψηφιακής τεχνολογίας!!! …

Από συζητήσεις στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής αισθανόμαστε ισχυρή την ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα σαρωτικό-μαζικό πρόγραμμα «ψηφιακού μετασχηματισμού» στον αγροτικό κόσμο, και στις αγροτικές επιχειρήσεις. Στην εποχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ο ρόλος της ψηφιοποίησης είναι πάρα πολύ σημαντικός (οι «τεχνοκράτες» τον βλέπουν ως σημαντικότερο ακόμα και από την φροντίδα του περιβάλλοντος και την ισορροπημένη παραγωγή στην φύση).

Έτσι ενώ η ΚΓΠ 2023-2027 προβλέπει 25% αύξηση των εκτάσεων των βιολογικών, μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55%, διατήρηση της ποικιλομορφίας τοπίου μόνο κατά 10%, μείωση των φυτοφαρμάκων κατά 50%, αύξηση της αρόσιμης γης κατά 3% (!) και μείωση των χημικών λιπασμάτων κατά 20%, ταυτόχρονα προβλέπει «οριζόντιο ψηφιακό μετασχηματισμό στον πρωτογενή τομέα» παντού.

Μας εντυπωσίασε ότι το 67% όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ΔΕΝ το χρησιμοποιούν για την αγροτική τους δραστηριότητα, και το 19% σπάνια … Και από εκείνο το 67% το 88% είναι μόνο για τον καιρό, και το 71% για αγροτικές ιστοσελίδες, ενώ το 58% το έχουν για τα social media (facebook κλπ).

Με έκπληξη στην σελ 14 είναι γραμμένο ότι το 6% νομίζει ότι είναι ενημερωμένο για την νέα ΚΓΠ, το 19% πιστεύει ότι είναι αρκετά ενημερωμένο, το 40% καταλαβαίνει ότι γνωρίζει ελάχιστα την ΚΓΠ και το 33% συνειδητοποιεί ότι ΔΕΝ είναι καθόλου ενημερωμένο.

Και εάν ενημερωθούν, από όσα ακούσαμε από τους εξαίρετους παρουσιαστές μεταξύ των οποίων ο κ Δ. Καπνιάς και η κα Έ. Τσιφόρου, «κρίνοντας εξ ιδίων μας», μάλλον πολύ λίγα θα καταλάβουν και ακόμα λιγότερα θα μπορούν να χειρισθούν για να συνθέσουν προτάσεις για το μέλλον τους οι αγρότες.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΓΠ 2023-2027? Από τον τρόπο προσέγγισης της νέας ΚΓΠ υποψιάζεται κάθε ψύχραιμος παρατηρητής, ότι υποκρύπτονται σκοπιμότητες και στοχεύεις που ΔΕΝ έχουν συμφωνηθεί με τους αγρότες και τους εκπροσώπους τους. Ίσως μάλιστα δικαιολογούνται οι αγρότες να πιστεύουν ότι είναι η νέα ΚΓΠ εναντίον του αγροτικού κόσμου και της επαγγελματικής φροντίδας του περιβάλλοντος, που οι αγρότες έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τους.

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ο κ Δ. Καπνιάς και η κα Έ. Τσιφόρου, της ιδιωτικής κερδοσκοπικής εταιρείας GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που με συντονιστή τον πρόεδρο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ Χ. Αντωνιάδη επί τέσσερις ώρες μοιράστηκαν μαζί μας τα ευρήματα της χρηματοδοτηθείσας από την ΕΕ έρευνας, αλλά το ανεξήγητο «σταυρόλεξο» της πολυπλοκότητας της νέας ΚΓΠ (CAP) παραμένει.

Παρευρέθηκα σε πολλές από εκείνες τις συνάξεις που βαπτίσθηκαν «διαβουλεύσεις», όπου κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρουσίαζαν τις προτάσεις τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό που στοχεύανε. Η σχεδόν παντελής απουσία Αγροτικής Εκπαίδευσης, η συστηματική διάλυση από τα πολιτικά κόμματα της αγροτικής εκπροσώπησης & η ανυπαρξία αγροτικών think tank, σε συνδυασμό με την συνεχή δέσμευση για διαθεσιμότητα στις αγροτικές εργασίες 365 μέρες τον χρόνο, επιτρέπουν σε αυτόκλητους «σωτήρες» και «μελετητές», και «τεχνοκράτες», και «διαδρομιστές» των διαδικασιών, να οικοδομούν έναν «Πύργο της Βαβέλ» στην ΚΓΠ και στην αγροτική παραγωγή.

Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος από μια δομή που κατέχει το 36% του παγκόσμιου εμπορίου αγροτικών προϊόντων και μόλις μερικές μονάδες της παγκόσμιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η ΕΕ είναι έμπορος και όχι παραγωγός αγροτικών προϊόντων. Για αυτό ενδιαφέρεται & φροντίζει το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και ΔΕΝ ενδιαφέρεται για την αγροτική παραγωγή ΟΥΤΕ για τους παραγωγούς-αγρότες.

Μπράβο στον κ Δ. Καπνιά και την κα Ε. Τσιφόρου. Ντροπή για τους εκπροσώπους των αγροτών. Οι «τεχνοκράτες» θα πνίξουν στα χαρτιά την αγροτική ανάπτυξη & παραγωγή.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην διεθνή έκθεση τουρισμού «Global Birdfair» του Λέστερ
Επόμενο άρθροΣτο προσκήνιο και πάλι το οξύτατο θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο