Δημήτρης Μάντζος: «Μητσοτάκης-Τσίπρας μένουν μετεξεταστέοι. Δεν θα τους περάσουμε εμείς στην επόμενη τάξη»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μαγκριώτη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος επανέλαβε ότι «το διακύβευμα του σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε, ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Ζητούμε και διεκδικούμε ο θυμός που υπάρχει στην κοινωνία να μην μείνει θυμός, αλλά να γίνει μία δημιουργική διάθεση ανατροπής των αδιεξόδων μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές», χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παγιδευμένο στην αλαζονεία του και στην πριγκιπική προσέγγιση που έχει στην εξουσία».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την τραγωδία των Τεμπών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε εκ νέου ότι «είναι άλλο η οφειλόμενη συζήτηση για τις υποδομές και το κράτος μας, η οποία πρέπει να είναι γενική, και είναι άλλο η αναζήτηση των ευθυνών που οδήγησαν σε συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα.

Η σύμβαση 717/2014 τηλεδιοίκησης είναι ένα από τις αιτίες, μαζί με την κομματοκρατία στους δημόσιους οργανισμούς και το ρουσφέτι. Η σύμβαση ξεκινά το 2014, το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, έχει πάρει επτά παρατάσεις, από 43 εκατ. ευρώ έχει φτάσει στα 54, και μετράμε 57 νεκρούς. Την ίδια ώρα που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον Οκτώβριο του 2021 έχει μιλήσει για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Και ο κ. Καραμανλής μας έλεγε πριν 12 μέρες ότι δεν ήξερε τίποτα. Αναρωτιέμαι, σε ποιους απευθύνονται; Έχουν αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της τραγωδίας;».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστημα, ο Δ. Μάντζος εκτίμησε ότι «είναι η πρώτη φορά που όλοι ακούνε τι λέει ο Πρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και που ενοχλούνται τόσο πολύ. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη ΝΔ μετά τη διαφαινόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αρθρώσει μία πειστική εναλλακτική διότι έχει και εκείνος ένα αμαρτωλό παρελθόν. Ο κ. Μητσοτάκης κραδαίνει τον κ. Τσίπρα ως ένα σκιάχτρο που δεν πρέπει να επιστρέψει. Και οι δύο, παγιδευμένοι στα δικά τους μικροπολιτικά αδιέξοδα, μετέρχονται ακόμη και αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ψευδοδιλλημάτων».

«Αυτές τις ημέρες, με τις θαρραλέες, σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και τη συστηματική δουλειά που γίνεται από όλα τα στελέχη μας, το πολιτικό, μιντιακό και ολιγαρχικό σύστημα καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι αλλάζει. Και αλλάζει μέσω μιας πραγματικά προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης που είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο προτάσσει τις πολιτικές πριν από τα πρόσωπα και τα συστήματα εξουσίας.

Αν κάτι πρέπει να πάρουμε ως πικρό μάθημα από την τραγωδία και τις κρίσεις είναι η ανάγκη να φτιάξουμε μία χώρα πιο δίκαιη, πιο ισχυρή, με θεσμούς ισχυρούς. Τα μηνύματα αυτά δεν τα πήρε ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν έμειναν μετεξεταστέοι, θα τους περάσουμε εμείς στην επόμενη τάξη; Ε, όχι», επεσήμανε ο Δημήτρης Μάντζος και πρόσθεσε:

«Αρχίζει να γίνεται ευδιάκριτο αυτό που χρόνια ολόκληρα, και με τη Φώφη Γεννηματά, λέγαμε: ότι αυτό το κόμμα δεν είναι βολικός εταίρος και συμπλήρωμα κανενός. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι και το εννοούμε και το πιστεύουμε, αρχίζουν να ανησυχούν και να κλονίζονται και το σύστημα Μητσοτάκη και το σύστημα Τσίπρα. Το να έρχεται ένα τρίτο κόμμα με βαθιά ιστορία και τις πιο βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, να χαράσσει έναν οδικό χάρτη που δεν τους βολεύει, τους χαλάει τη σούπα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε, παράλληλα, ότι τις τελευταίες ώρες «υπάρχει μία χυδαιολογία ακόμη και σε προσωπικό πια επίπεδο σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και από τα social media αλλά τολμώ να πω και από τα παραδοσιακά media. Χάνουν σιγά-σιγά το περιεχόμενο οι παραπολιτικές επιθέσεις εναντίον μας και σιγά-σιγά παίρνουν προσωπικά χαρακτηριστικά. Κανένας δεν πήρε το μάθημα από την τοξικότητα της υπερδεκαετούς κρίσης».

Στον απόηχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική σύνοδο για το ευρώ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μάντζος εκτίμησε ότι «είναι δυσοίωνο το να βλέπει κανείς το μοτίβο του 2009 να επαναλαμβάνεται το 2023. Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο που υπάρχει μέσα από τα δίδυμα ελλείμματα -δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών. Όταν το ζούσαμε το 2008-2009, είχαμε ακούσει την αλήστου μνήμης φράση ότι έχουμε μία θωρακισμένη οικονομία. Άκουσα προχθές τον πρωθυπουργό να λέει περίπου το ίδιο πράγμα. Είναι πολύ ανησυχητικό.

Προφανώς δεν είναι ίδια η Ευρώπη, ωρίμασε. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη μέσα από τους μηχανισμούς που εισηγήθηκε έχει αλλάξει τις δομές της ΕΕ. Άρα τουλάχιστον μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα ανακλαστικά της Ευρώπης θα είναι ισχυρά. Χωρίς φυσικά να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα που υπάρχουν ήδη εκεί, με την αύξηση των επιτοκίων και τη δημοσιονομική αυστηρότητα».

«Η κανονικότητα Μητσοτάκη δεν είναι κανονικότητα ευρωπαϊκής χώρας. Σε αυτήν θα εισέλθουμε όταν και εφόσον η χώρα ενισχύσει τη δική της δημοκρατία, με μηχανισμούς ελέγχου της εξουσίας, ώστε ο πολίτης να είναι βέβαιος πώς δαπανάται και το τελευταίο ευρώ των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε την ανάγκη για νηφαλιότητα, ενημέρωση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ιδίως ενόψει της εκλογικής αβεβαιότητας στην Τουρκία, και τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουμε «προσδεμένοι στο άρμα του διεθνούς δικαίου τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η οποία δεν πρέπει να μένει έξω από την ατζέντα. Η Κύπρος παραμένει κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα και αποτελεί για τη δική μας παράταξη αναγκαίο πεδίο συζήτησης και διεκδίκησης απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία».

Κλείνοντας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι το κίνημα θα προχωρήσει άμεσα σε «κωδικοποίηση και παρουσίαση επιμέρους αιχμών του προγράμματός μας, το οποίο είναι αναρτημένο και δημοσιευμένο από τον Νοέμβριο. Το πρόγραμμά μας δεν είναι μόνο πεδίο συγκλίσεων μετά τις εκλογές, αλλά και ο οδικός μας χάρτης μέχρι αυτές. Αν θέλουμε να έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και μία εντολή ανατροπής, πρέπει να την πάρουμε με όρους πολιτικούς και όχι προσωπικούς».

Προηγούμενο άρθροEurobank – 7 Ημέρες Οικονομία: Ανάγκη να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας
Επόμενο άρθροΤάσος Μπαρτζώκας: Θέλουμε ανανέωση της εντολής για να αλλάξουμε το κράτος!