Δημήτριος Μιχαηλίδης: «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» για την Κοινωνική Οικονομία

«ΜΕΝΤΟΡΕΣ» για την Κοινωνική Οικονομία

Το ΣαββατοΚύριακο 26 & 27 Μαρ οργανώνεται δημόσιο διαδικτυακό «συνέδριο» για την Κοινωνική Οικονομία, από μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ και του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας-ΙΝΜΕΚΟ. 

Το διαδικτυακό Συνέδριο της 27-28 Μαρ 2021 προτάθηκε και συζητήθηκε στην τακτική εβδομαδιαία δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, που γίνεται κάθε Δευτέρα, στις 20.00, από μέλη και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία, που έγινε στις 22/2/2021. 

Στην συζήτηση μετείχαν οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Γιώργος Καραμπάτος, Πάνος Παπαϊωάννου, Βασίλης Τακτικός, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λουκάς Μπρέχας, Μπάμπης Σφέτσας, Μάγδα Κοντογιάννη, Αλέξανδρος Μοζ, Ανδρέας Παπαγεωργίου, Στρατής Χαραλάμπους, Δημήτρης Φαναριώτης, Λουκάς Γεωργίου, Ηλίας Τσίγκας, Ρουμπίνη Τερζάκη, Θεόδωρος Μαλιάς & Αλέξανδρος Οικονόμου. 

Από τις συναντήσεις της Δευτέρας τους τελευταίους μήνες προέκυψαν 

  • Επιστολές στην κάθε Περιφέρεια για την ενεργοποίηση των ανενεργών κονδυλίων ύψους περίπου 79.501.604,51€ για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία που «λιμνάζουν» στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ή που μερικοί Περιφερειάρχες τα μετέφεραν και τα δαπάνησαν σε άλλους σκοπούς …
  • Επιστολές προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Πρόνοιας για την ενημέρωση όλων για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία σε ήδη εγκριθείσες δαπάνες.
  • Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Πρόνοιας για την Επιδότηση Θέσεων Εργασίας σε εθελοντικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Στοιχειοθέτηση της ανάγκης για προτεραιοποίηση των Καταναλωτικών Συνεταιρισμών παντού με αξιοποίηση των οργανώσεων της ΚτΠ και των Ενεργειακών Κοινοτήτων. 
  • Επανενεργοποίηση του πετυχημένου σεμιναρίου προς τοπικούς φορείς για την δημιουργία δομών της Κοινωνικής Οικονομίας, με την ονομασία «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», με πρώτη ανοικτή εκδήλωση στις 27-28 Μαρ 2021
  • Πρόθεση για μαζικές εκδηλώσεις στις 3 Ιουλ 2021 την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ 

Όλοι όσοι θέλουν να διευρύνουν την θεματολογία του Σεμιναρίου «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» μπορούν να συμβάλλουν στην συνάντηση της Δευτέρας, 1 Μαρ 2021, στις 20.00.

Μέχρι σήμερα ακούστηκαν στα θέματα του σεμιναρίου «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» τα: 

  • Ενεργειακές κοινότητες.
  • Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί
  • Ενίσχυση της Απασχόλησης
  • Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Κοινωνική Οικονομία
  • Συμπράξεις με τους Δήμους
  • Πολιτισμός και ειδικές μορφές τουρισμού
  • Οικολογία και ποιότητα ζωής
  • ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ –ΠΑΡΑΓΩΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
  • Η Κοινωνική Οικονομία για την υγεία
  • Διαδικασίες αύξησης του τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου
  • Ψηφιακά επαγγέλματα & συνεργατισμός
  • Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνία των Πολιτών
  • Συνεταιρισμός Γνώσεων & συμβουλευτική
  • Δομές Υποστήριξης 
  • Ενημέρωση, προβολή και επικοινωνία 
  • … … … … … … … … (αναμενόμενες προτάσεις στις 1/3/2021)

Το σεμινάριο «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» ως επιμορφωτικό μοντέλο και μαθησιακή διαδικασία επιλέχθηκε τόσο για την μεταβίβαση γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και για την αποτελεσματική καθοδήγηση στελεχών του κάθε τόπου, όσο και για την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια που είναι προϋπόθεση λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας. 

Τα πλεονεκτήματα του mentoring είναι ένας προσωποκεντρικός μαθησιακός διάλογος, που στοχεύει περισσότερο στην ανάπτυξη οργανωτικής κουλτούρας και σοφίας, μέσω αναστοχαστικής πρακτικής, παρά στην απλή μεταβίβαση γνώσης. Το mentoring τείνει να είναι μια μεσο-μακροπρόθεσμη σχέση που εστιάζει στη συνοχή και τη διαρκή στήριξη της ομάδας.

Το σεμινάριο «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» στις 27 & 28 Μαρ 2021 είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια να δοκιμασθεί και να αξιοποιηθεί το διαδίκτυο για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας. 

Την Δευτέρα, 1 Μαρ 2021, στις 20.00, προσκαλούνται όλοι όσοι θέλουν να εισφέρουν με προτάσεις θεμάτων για το σεμινάριο ΜΕΝΤΟΡΩΝ και με προθέσεις φροντίδας κάποιων θεματικών να εκφράσουν τις προθέσεις τους. 

Η συζήτηση της 22/2/2021 προσέγγισε το θέμα των «περίεργων» «ανοικτών» προσκλήσεων για χρηματοδότηση δομών και δικτύων, όπου μοιάζει να είναι προαποφασιμένες οι επιλογές. Μάλιστα οργανώνονται και ειδικά «σεμινάρια» για την προετοιμασία των «οπτικά» υποψηφίων για χρηματοδότηση … Αρκετοί ενημέρωσαν ότι παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος αρκετές φορές, δεν επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν την ενημέρωση για τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων, και στην ουσία αποκλείσθηκαν …

Πολύ σημαντική ήταν η κατανόηση από όλους ότι οι συναντήσεις της «Δευτέρας, 20.00» είναι σημαντικές για κοινωνική ζύμωση και θα παραμείνουν ως κινηματική μορφή της Κοινωνίας των Πολιτών. Όποτε χρειάζεται κάποιας μορφής τυπική μορφή διαδικασίας, εκείνη η ανάγκη θα καλύπτεται περιστασιακά από την ΠΕΣΚΟ. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της συζήτησης στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που κυκλοφόρησε στους συμμετέχοντες. 

Είναι πολύ σημαντική η επαναδιαβεβαίωση ότι το διαδίκτυο θα αξιοποιείται για να υποστηρίξει τόσο μια κατεύθυνση για κοινωνικούς προβληματισμούς στην Κοινωνική Οικονομία, όσο και μια κατεύθυνση για ένα market place για την προώθηση των προϊόντων & υπηρεσιών του εθελοντικού Τρίτου τομέα και των επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας. 

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Προηγούμενο άρθροΠ.Κ.Μ: Εργασίες συντήρησης στις παράπλευρες οδούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων
Επόμενο άρθροΚοινή Αφίσα των 6 ομοσπονδιών για τη συνέχιση της απεργίας αποχής