Δημήτριος Μιχαηλίδης: Διάλογος για Σκέψη πριν αγοράσουμε

Πραγματοποιήθηκε η πολύ σημαντική συζήτηση για την ΔΙΑΤΡΟΦΗ που οργανώθηκε από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) με φιλοξενία στην Βιβλιοθήκη, στις 6/10/2019.

Ο κ Χρήστος Βαγιωνάς (Βιβλιοθήκη), καλωσορίζοντας, ως οικοδεσπότης, μας ενημέρωσε για την λειτουργία της ΔΕΠΠΑΘ και ως «πυρήνα» του έργου «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, www.kalyterizoi.gr» που υλοποιεί με την WWF-World Wildlife Fund, με σύνθημα «Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε». Στην αφίσα του έργου καταγράφουμε: Ατμοσφαιρική ρύπανση, Επικίνδυνα χημικά, Εξάντληση φυσικών πόρων, Συσκευασίας, Παιδική εργασία, Φυτοφάρμακα, Κατανάλωση ενέργειας, Υπερκατανάλωση νερού και πάρα πολλά ακόμα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη πριν αγοράσουμε.

Και όταν αυτά που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε είναι τροφή για ανθρώπους, η κατάσταση γίνεται πολύ πολύπλοκη, όσο απομακρυνόμαστε από την πραγματική παραγωγή της τροφής. Για την βιολογική ή καλύτερα οικολογική προσέγγιση της παραγωγής της τροφής μίλησε ο κ Μιχάλης Σταματόπουλος (Βιοκαλλιεργητής, Ταγαράδες), ο οποίος διετέλεσε και μέλος της διοίκησης των βιοκαλλιεργητών Μακεδονίας και επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες στα οργανικά τρόφιμα, και τους μακροχρόνιους αγώνες για καθιέρωση των Αγορών Αγροτών, για την ακρίβεια των Αγορών Βιοκαλλιεργητών. Οι Βιοκαλλιεργητές δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην επαφή και γνωριμία των καταναλωτών με τους παραγωγούς και με τους χώρους και τρόπους παραγωγής των βιολογικών προϊόντων.

Ο κ Δημήτριος Λίτσας (Οικοκαλλιεργητής, Θέρμη) κατέθεσε τις εμπειρίες του από το αυθεντικό παραγωγικό πολυλειτουργικό αγρόκτημα το οποίο είναι πρωτοπόρο στην εφαρμογή της Κοινωνικής (Αλληλέγγυας) Οικονομίας στη γεωργία. Με πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, ξεκαθαρίσθηκε ότι ακόμα και οι λεγόμενες παραδοσιακές ποικιλίες πρέπει να «εξελίσσονται» μαζί με όλο το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η οικολογική προσέγγιση μοιάζει να είναι η σωστότερη εφαρμογή ενός ολιστικού συστήματος στην ζωή και όχι η αποσπασματική αντιμετώπιση, κυρίως των συμπτωμάτων …

Ο συνταξιούχος καθ. Κωνσταντίνος Κοτίνης προσκόμισε πληροφορίες από έρευνες που, αν δεν ήταν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παλαιοί πρόσκοποι, ίσως θα προκαλούσαν πανικό. … Μεταξύ όσων ακούστηκαν επισημαίνονται:

  • Ευρήματα δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με δυσανεξία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη αυξήθηκε παράλληλα με την αυξημένη χρήση του glyphosate στη γεωργία. Επίσης, τα συμπτώματα «δυσανεξίας στη γλουτένη» & κοιλιοκάκη είναι συγκλονιστικά παρόμοια με τα συμπτώματα στα εργαστηριακά ζώα που εκτίθενται σε γλυφοσάτη. Interdisciplinary Toxicology. doctv.gr, 25/9/2019
  • «Οι στατιστικές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δείχνουν αύξηση του λεμφώματος Hodgkin κατά 80% από την δεκαετία 1970, όταν άρχισε να κυκλοφορεί το glyphosate. Τα προβλήματα αναπαραγωγής που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, όπως η στειρότητα, οι αποβολές και οι γενετικές ανωμαλίες, μπορούν επίσης να εξηγηθούν από την ίδια ουσία»
  • Και τρίτο δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε αποζημιώσεις και πρόστιμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον στον Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ, που πάσχουν από καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ζεύγους. Η Μονσάντο της Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις enallaktikos.gr, 14/5/2019.
  • Μετά την λήξη των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Monsanto για την γλυφοσάτη (φωσφονική γλυκίνη), πολλές εταιρείες παράγουν γλυφοσάτη ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διάφορα εμπορικά ονόματα. Στην χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 800.000 κιλά ζιζανιοκτόνων με ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη.
  • Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που παρασκευάσθηκε το 1970 από τον χημικό John E, Franz της Monsanto και κυκλοφόρησε το 1974 με το εμπορικό όνομα Roundup, που καταστρέφει ζιζάνια και αγριόχορτα κάθε είδους που υπάρχουν όχι μόνο σε καλλιέργειες αλλά και σε εθνικές οδούς γήπεδα, πάρκα δενδροστοιχίες και αλλού, και από ότι δείχνουν πρόσφατες έρευνες και τον άνθρωπο (αυτισμός, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένια, στειρότητα κλπ). Δρ Νίκος Κατσαρός.
  • Η κατανάλωση γλυφοσάτης αυξήθηκε όταν η Monsanto συνέστησε σε γεωργούς σιτηρών, βρώμης, καλαμποκιού κλπ να ραντίζουν όταν οι καρποί είναι ώριμοι (λίγο πριν την συγκομιδή). Έτσι όμως τα δημητριακά (cereal) ψωμί, κουλούρια και όλων των ειδών τα αρτοσκευάσματα, που καταναλώνουν και μικρά παιδιά, περιέχουν αυξημένη γλυφοσάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μετρήσεις καταναλωτικών οργανώσεων σε δείγματα ούρων πολιτών παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1200% μεταξύ των ετών 1993 και 2016. haniotika-nea.gr, 21/8/2018.

Ο κ Γιώργος Μακαδασόπουλος (Πωλήσεις, τρίτος αρχηγός Συστήματος του 1ου Σ. Προσκόπων Θέρμης) επέστησε την προσοχή όλων στην ανάγκη να γίνει όλη η προσπάθεια ελκυστική σε όλους και κυρίως στα παιδιά και την νεολαία.

Η κα Μαρία Κοτίνη (Κοινωνική Λειτουργός, επαγγελματίας) έφερε στην συζήτηση ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν ραγδαίο εντοπισμό (έφθασαν τα 167+!), που πιθανόν δείχνει ότι οφείλονται τόσο στο περιβάλλον όσο και στην διατροφή.

Μετά από μακρά διαβούλευση και με βάση τις εμπειρίες του κ Δ. Λίτσα και τις γνώσεις του καθ Κ. Κοτίνη συγκροτήθηκε προσωρινή Ομάδα Πρωτοβουλίας για την έναρξη μιας προσπάθειας ενημέρωσης τόσο για την καλλιέργεια και παραγωγή της τροφής, όσο και την απολύτως αναγκαία μεταποίηση, όσο και για την διατροφή, αλλά και για την ανάγκη όλα αυτά να γίνουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο με μεθόδους και οργάνωση αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας. Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης της ζωής και εργασίας των κατοίκων, με ένα έργο με αντικείμενο την παραγωγή από τους καταναλωτές της τροφής τους.

Στην φωτογραφία η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την προετοιμασία της εκδήλωσης στις 3 Νοε 2019, στις 11.00 στην Θέρμη με αντικείμενο τον «ΔΙΑΛΟΓΟ για Σκέψη πριν αγοράσουμε» με τους: (από αριστερά, όρθιοι) Γιώργο Μακαδασόπουλο, Νάστια Ντάνου, Δέσποινα Ιωαννίδου, Μιχάλη Σταματόπουλο, Βασίλη Γαρίτση, Χρήστο Βαγιωνά, Μαρία Τζιτζίδου και (καθήμενοι) Κωνσταντίνος Κοτίνης, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημήτριος Λίτσας & Μαρία Κοτίνη (δια χειρός Μαρίας Τσάτσα).

Με στόχο την άμεση επαφή των παραγωγών-καλλιεργητών, ή ακόμα κα την ιδιοπαραγωγή μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών στην περιοχή, με την χρήση τοπικών ποικιλιών και οικολογικών τεχνικών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων τοπικής μεταποίησης και την επιμονή να «Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε» η Ομάδα Πρωτοβουλίας περιμένει όλους τους συμπολίτες στις 3 Νοε 2019 (11.00, Θέρμη)

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Πανηγυρική Αγρυπνία για την επέτειο των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Αλεξάνδρου
Επόμενο άρθροΜηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του μήνα Σεπτεμβρίου 2019