Ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνει τους προβληματισμούς του σχετικά με το λειτουργικό αποτέλεσμα του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής του στην πράξη.
Με αφορμή το άρθρο του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη, στην Καθημερινή με τίτλο “Δείκτες αναβάθμισης στην εκπαίδευση”,
Χ. Ταραντίλης | Αυτονομία και αξιολόγηση: δείκτες αναβάθμισης της Εκπαίδευσης
εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με την επίτευξη αυτονομίας και αξιολόγησης και εξηγεί τους λόγους.
“Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα διαφωνήσει με την προώθηση της “αυτονομίας” και της “αξιολόγησης” στα δημόσια σχολεία. Και προφανέστατα, εμείς τουλάχιστον που θεωρούμε τους εαυτούς μας λογικούς, συμφωνούμε απόλυτα με το γεγονός ότι αυτά τα δύο αποτελούν αναβάθμιση. Διαβάζοντας όμως το σχέδιο νόμου, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι στην πραγματικότητα αυτά τα δύο μπορεί να επιτευχθούν με την θεσμική πρόταση της Υπουργού Παιδείας, κας Κεραμέως. Και αυτό διότι:
- “Αυτονομία” με κρατικούς συνδικαλιστές που χειραγωγούν τη δημόσια – αλλά και ιδιωτική παιδεία – δεν υπάρχει. Απλά, μετατίθεται το αντικείμενο της συνδικαλιστικής χειραγώγησης από την κεντρική διοίκηση σε αποκεντρωμένες μορφές διοίκησης. Συνεπώς, το σύστημα θα συνεχίσει να είναι πλήρως εξαρτώμενο από τις οπισθοδρομικές αυτές εξουσίες.
Δεν διάβασα πουθενά κάτι που να καταργεί τα δεσμά αυτά που καταπιέζουν τόσο τα παιδιά μας, όσο και τους πολλούς – αλλά καταπιεσμένους – άξιους εκπαιδευτικούς, που οι προσπάθειες τους στραγγαλίζονται καθημερινά με την ανοχή της πολιτείας, αν όχι και με την παρότρυνση πολλών κομματικών εμπλεκομένων, για ίδια συμφέροντα!
2. Παντού η “Αξιολόγηση” γίνεται από τους αποδέκτες της υπηρεσίας και στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης και στοχοθέτησης. Και τα δύο αυτά απουσιάζουν και θα συνεχίσουν να απουσιάζουν και μετά την υιοθέτηση του προτεινόμενου νόμου. Όλα τα άλλα είναι για να “ευλογούμε τα γένια μας”! Που είναι λοιπόν οι επιπτώσεις για έναν ακατάλληλο δημόσιο εκπαιδευτικό; Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τον μεταθέσουν σε μια άλλη υπηρεσία με τα ίδια χρήματα και παροχές!
Απλά θα ταλαιπωρεί κάποιους άλλους πολίτες. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία που μιλάνε για ανατροφοδότηση του συστήματος και διορθώσεις ή ακόμα και ενθάρρυνση των θετικών πεπραγμένων, αγνοώντας προκλητικά και όλα εκείνα τα αρνητικά που θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον θα τα αποτρέψουν – αν αυτό τελικά αποτελεί στόχευση του Υπ. Παιδείας – .
Εκτός και αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε αναζήτηση της «Χώρας του Πουθενά» του Πίτερ Παν! Για ποια αξιολόγηση λοιπόν μιλάμε; Αγαπητή κα Κεραμέως, θα βρίσκατε πολλούς περισσότερους απ’ ότι πιθανόν νομίζετε να στηρίξουν τις προτεινόμενες διαδικασίες για αυτονομία και αξιολόγηση αν τα σχέδια αυτά είχαν κάποιο πραγματικό υπόβαθρο. Και αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με τις δυνάμεις εκείνες που πολεμάνε την πραγματική αναβάθμιση και πρόοδο. Και όλοι πλέον γνωρίζουμε ποια είναι τα εμπόδια αυτά. Τολμήστε λοιπόν και το μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα είναι δίπλα σας!”
Τις απόψεις του Δρ. Αλεξανδράκη αποδέχεται πλήρως και συνυπογράφει ο κ. Στέργιος Βαγγλής, Συντονιστής της Επιτροπής Θέσεων Παιδείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.
Ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης είναι Συνδεδεμένος Καθηγητής, MBA International, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ