Δημιουργείται δίκτυο υποστήριξης των δήμων για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων

Τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης των δήμων όλης της χώρας και των εποπτευόμενων φορέων τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Η λειτουργία του δικτύου θα χρηματοδοτηθεί με 2 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 του νέου ΕΣΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα αναλάβει τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της λειτουργίας του δικτύου.

Δήλωση Αλέξη Χαρίτση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δήλωσε: «Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και ανοίγουμε τα προγράμματα στις τοπικές κοινωνίες. Από το πρόγραμμα για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος του νέου ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020) έχουν ήδη μέχρι σήμερα προβλεφθεί κονδύλια 1,6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης, την  εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης, τη διαχείριση αστικών λυμάτων και αποβλήτων αλλά και για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου. Επιπλέον, από τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ έχουν έως σήμερα εκδοθεί 363 προσκλήσεις για την υλοποίηση έργων στους δήμους όλης της χώρας οι οποίες αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, υλοποιούμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη».

Το δίκτυο θα λειτουργήσει στο σύνολο της χώρας και θα αποτελείται από εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες με εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής ανάπτυξης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων – χρηματοδοτήσεων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στις 12 περιφέρειες (εκτός Αττικής) και στην κεντρική ομάδα υποστήριξης, η οποία θα συνδράμει παράλληλα και τους δήμους της Αττικής.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας η οποία θα λειτουργήσει επικουρικά (ως Help desk) προς τους 325 ΟΤΑ α’ βαθμού και τους εποπτευόμενους φορείς τους, παρέχοντάς τους την απαιτούμενη τεχνογνωσία και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη για την 82η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΠρωτογενές πλεόνασμα 3,550 δισ . ευρώ το οκτάμηνο. Η αναβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για Σεπτέμβριο πίεσε τα έσοδα