Δήλωση Γραμματέα Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Ζαννιά

Δήλωση Γραμματέα Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Ζαννιά

 

Τα φώτα έσβησαν στην Πόλη του Φωτός.

Οι 33οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες «Paris 2024» πέρασαν στην ιστορία.

Το Παρίσι παρέδωσε την Ολυμπιακή Σημαία και τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες για τη διοργάνωση του 2028.

Η Team Hellas επέστρεψε από τη γαλλική πρωτεύουσα με οκτώ μετάλλια στις αποσκευές της, (ένα χρυσό, ένα αργυρό, έξι χάλκινα), έχοντας την καλύτερη συγκομιδή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Χρυσό

Ο Μίλτος Τεντόγλου μπήκε στο πάνθεον των θρύλων του κλασικού αθλητισμού. Ο Έλληνας Πρωταθλητής, με 8,48μ. στον τελικό του άλματος εις μήκος, κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2021 στο Τόκιο. Ο μοναδικός μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις που υπερασπίζεται το χρυσό του μετάλλιο και μόλις ο ενδέκατος άλτης όλων των εποχών με δύο και περισσότερα μετάλλια στην κατοχή του, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει κατακτήσει έντεκα χρυσά μετάλλια στις πέντε μεγάλες διοργανώσεις της κατηγορίας Ανδρών/Γυναικών.

Αργυρό

Ο Απόστολος Χρήστου με τεράστια ψυχικά αποθέματα και λίγες μόνο μέρες μετά την 4η θέση στα 100μ. ύπτιο, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο. Έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κατακτά μετάλλιο σε πισίνα και «άνοιξε» το δρόμο για περισσότερες νίκες σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κολύμβηση. Η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, αποτελεί σταθμό για την ελληνική κολύμβηση.

Χάλκινο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έδωσε την ψυχή του στον τελικό των κρίκων γράφοντας άλλη μία λαμπρή σελίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο «άρχοντας των κρίκων» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έγινε ο πρώτος αθλητής σε ολόκληρη την Ολυμπιακή ιστορία του συγκεκριμένου αγωνίσματος, ο οποίος φτάνει τα τρία μετάλλια, έπειτα από το χρυσό που είχε κερδίσει στο Ρίο το 2016 και το χάλκινο στο Τόκιο το 2021, ενώ παράλληλα αποτελεί πλέον και τον μοναδικό Έλληνα εκπρόσωπο της γυμναστικής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια. Το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια είναι το έβδομο συνολικά στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής γυμναστικής.

Ο Εμμανουήλ Καραλής, με μια συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό του επί κοντώ, «πέταξε» στα ουράνια και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με άλμα στα 5.90μ.. Πέτυχε τον αρχικό στόχο του να κατακτήσει το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο και με το χαμόγελο του «φώτισε» όλη την Ελλάδα. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο για τη Χώρα μας στο επί κοντώ των Ανδρών μετά το ασημένιο του Γιώργου Ρουμπάνη στους Ολυμπιακούς του 1956 στη Μελβούρνη.

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, επικράτησε με 5-4 του Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, στην ελευθέρα πάλη ανδρών, στην κατηγορία των 86 κιλών. Αυτό ήταν το δωδέκατο μετάλλιο της ελληνικής πάλης σε Ολυμπιακούς Αγώνες (όγδοο χάλκινο) και πρώτο μετά το χάλκινο που είχε κατακτήσει το 2004 στην Αθήνα ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στα 55 κιλά της ελληνορωμαϊκής.

Ο Θεόδωρος Τσελίδης πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στην κατηγορία των 90 κιλών και έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, τρίτου στην ιστορία της Χώρας μας στο τζούντο. Έγινε ο έκτος κατά σειρά Ολυμπιονίκης της Ελλάδας στο άθλημα του τζούντο και ο δεύτερος που έχει κατακτήσει μετάλλιο, μετά τον σπουδαίο Ηλία Ηλιάδη το 2004 στην Αθήνα (χρυσό) και το 2012 στην «γηραιά αλβιόνα» (χάλκινο).

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής πραγματοποίησαν σπουδαίο αγώνα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και μετά από μια σκληρή μάχη με το ιταλικό πλήρωμα για τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο, κατέκτησαν την τρίτη θέση και μαζί το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο από τα δύο χάλκινα μετάλλια της κωπηλασίας στο Παρίσι.

Οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου, στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από μία απίθανη εμφάνιση κυρίως στα τελευταία 500 μέτρα στον τελικό διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα και έκτο της ελληνικής κωπηλάσιας συνολικά στους Ολυμπιακούς αγώνες, από το 2004 και μετά.

Θερμά συγχαρητήρια στις Ελληνίδες Αθλήτριες και τους Έλληνες Αθλητές, στους προπονητές τους, στις οικογένειες τους, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στα επιτεύγματα τους!

Οι προσπάθειες και οι διακρίσεις των Ελληνίδων Αθλητριών και των Ελλήνων Αθλητών αποτελούν φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες, την ώρα που επικρατεί βαθύτατη θλίψη για την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας και τις ανυπολόγιστες απώλειες φυσικού πλούτου και κόπων μιας ζωής, από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Ρόκος: Ερωτήματα για την καταστροφική πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών»
Επόμενο άρθροΟμιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού