Δίκτυο καμερών στην Αττική και αυστηριοποίηση των αδειών οπλοφορίας προανάγγειλε ο Γ. Οικονόμου

Τις επτά προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των πολιτών, μέσω της εντονότερης και πιο αποτελεσματικής αστυνόμευσης, ανέλυσε ο υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το εγχείρημα των νέων δελτίων ταυτοτήτων, το οποίο όπως τόνισε ο υπουργός εξελίσσεται ομαλά. Βασική επιδίωξη του Υπουργείου ήταν να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών με ουρές στα αστυνομικά τμήματα , σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, που σημείωσε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση διπλασιάζονται τα διαθέσιμα ραντεβού για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για επιστροφή αστυνομικών, που υπηρετούν στην φύλαξη προσώπων και προστασία στόχων, στο πεδίο. Ο κ. Οικονόμου αρχικά τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα διότι «ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε συνήθειες και αδράνεια δεκαετιών» , παρόλα αυτά όπως σημείωσε ότι «…πηγαίνει καλά», καθώς καθημερινά δίνονται φύλλα πορείας σε αστυνομικούς και ότι αναμένεται σύντομα να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, που ήταν η άμεση επιστροφή 1500 αστυνομικών στο πεδίο. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει μειώσει την προσωπική του ασφάλεια του ο Πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι έχει μειωθεί κατά 80 άτομα.

Παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής αστυνομικών στο πεδίο έκανε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, που ήταν παρών στην συνάντηση. Συγκεκριμένα ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα επίδοσης δικαστικών αποφάσεων και από τέλος Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά. Αυτό, όπως τόνισε ο υφυπουργός, θα επιφέρει μια εξοικονόμηση δυνάμεων πάνω από 1500 αστυνομικούς, που θα επιστρέψουν στο πεδίο.

Επίσης γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου, όπως είπε ο κ. Κατσαφάδος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Δικαστική Αστυνομία και έτσι θα μπορέσουν να «απελευθερωθούν» αστυνομικές δυνάμεις, που είναι επιφορτισμένες με την φύλαξη των δικαστηρίων.

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη προσπάθεια του Υπουργείου για τον έλεγχο των όπλων που κυκλοφορούν νόμιμα, όπως είναι τα κυνηγητικά όπλα τα σκοπευτικά και τα όπλα αυτοπροστασίας. Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά, ακόμα και δολοφονίες, με την χρήση νόμιμων όπλων και «δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό κυκλοφορούν περίπου 1 εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου θα εξεταστεί εκ νέου το καθεστώς χορήγησης άδειας για όπλα, καθώς όπως είπε το τρέχον καθεστώς δεν παρέχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.

Πολύ σύντομα, σημείωσε ο υπουργός , θα δημιουργηθεί επιτροπή αστυνομικών στην οποία στην συνέχεια θα συμμετέχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως κυνηγετικοί σύλλογοι, σκοπευτικές ομοσπονδίες και θα κατατεθεί νέα πρόταση που θα φέρει και αλλαγές στον νόμο και στην χορήγηση των αδειών οπλοφορίας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δημιουργηθεί και ένα πλαίσιο για την εθελοντική παράδοση όπλων, που μπορεί να έχουν κάποιοι χωρίς άδεια.

Ακόμα μια βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των οδηγών.

Η Τροχαία δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα της κίνησης, καθώς είναι και θέμα συγκοινωνιακό και υποδομών, όπως είπε ο Οικονόμου, προσθέτοντας όμως ότι μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της και να μειώσει την ταλαιπωρία των οδηγών περιορίζοντας τα φαινόμενα του διπλοπαρκαρίσματος, της καταπάτησης της ΛΕΑ, των αυτοσχέδιων αγώνων και της ηχορύπανσης από τις εξατμίσεις. Έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι πρώτοι έλεγχοι και θα συνεχιστούν βάσει του σχεδίου που υλοποιείται και όχι αποσπασματικά, μέχρι να εμπεδώσουν όλοι ότι τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά , είπε ο υπουργός.

Παράλληλα προανήγγειλε την αυστηροποίηση του ΚΟΚ για συγκεκριμένες παραβάσεις, που θα οδηγήσουν σε πολύμηνη αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και στην συνέχεια αν κάποιος είναι υπότροπος μπορεί να του αφαιρεθεί το δίπλωμα για χρόνια ή ακόμα και οριστικά.

Ακόμα μια προτεραιότητα του Υπουργείου είναι όπως είπε ο κ. Οικονόμου η αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανήλικων. «Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει» σημείωσε ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση θα το δει κεντρικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως είναι το Παιδείας, της Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι με αφορμή την χθεσινή σύλληψη 87 ατόμων, εκ των οποίων οι 62 ήταν ανήλικοι, που σκόπευαν να συγκρουστούν μεταξύ τους για οπαδικές διαφορές, θα έχει αύριο συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη προκειμένου να συζητήσουν τρόπους δράσης.

Επιπρόσθετα ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι εξετάζεται η δημιουργία μια εφαρμογής όπως του «κουμπιού πανικού», όπως αντίστοιχα έχει δημιουργηθεί για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της καταπολέμησης του φαινόμενου της βίας μεταξύ ανηλίκων.

Ακολούθως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την τοποθέτηση 750 καμερών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και την ενίσχυση των κέντρων επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Οι νέες κάμερες, που θα λειτουργούν συνεπικουρικά με τις ήδη υπάρχουσες κάμερες της ΕΛΑΣ και της Περιφέρειας Αττικής, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στα τροχαία ζητήματα όσο και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Επιπρόσθετα, στόχος του Υπουργείο, όπως είπε ο κ. Οικονόμου είναι μέσα σε ένα μήνα να «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός για τις κάμερες που θα φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί και τα περιπολικά, που είχε μπλοκαριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για την κάλυψη μεγάλου μέρους της δαπάνης για την αγορά των καμερών, θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

Στην συνέχεια, ο Οικονόμου προανήγγειλε αλλαγές στην δομή του Υπουργείου και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. «Χρειαζόμαστε μια προσαρμογή σε μια σειρά από πράγματα. Το Υπουργείο χρειάζεται οργανωμένες δομές επιτελικού σχεδιασμού, διαχείρισης κρίσεων, διεθνών σχέσεων» είπε ο υπουργός, ενώ σχετικά με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και την Αστυνομία γενικότερα σημείωσε ότι χρειάζεται επανεξέταση του οργανογράμματος. «Είναι κάτι που το δουλεύουμε κεντρικά με τη προεδρία της κυβέρνησης και θα είμαστε στο επόμενο διάστημα σε θέση να πούμε και άλλα σχετικά με αυτό το θέμα.»

«Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες όμως φυσικά παραμένουν στο πυρήνα των προτεραιοτήτων μας κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια. Ένα βασικό ζήτημα είναι πάντα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στα νησιά και στον Έβρο καθώς και γενικότερα η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ για τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας που οδήγησαν στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη ο υπουργός τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣκόπια: Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στον Ζ. Ζάεφ
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 3 Οκτωβρίου – Σημαντικά γεγονότα