Η Δικαιοσύνη κι ο κυβερνητικός ολοκληρωτισμός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πίεσαν δικαστές. Κάποιους τους διέσυραν κιόλας δημοσιοποιώντας στοιχεία της προσωπικής τους ζωής. Τους έταξαν αυξήσεις μισθών, αύξηση του ορίου ηλικίας παραμονής στην υπηρεσία κι ένα σωρό άλλα προνόμια. Ανέβαλλαν και καθυστέρησαν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Και τελικά έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Η Δικαιοσύνη έβαλε φρένο στην αντιδημοκρατικότητα του Αλέξη Τσίπρα και στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Νίκου Παππά.

Η απόφασή της να εισαγάγει προς συζήτηση την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά που ουσιαστικά περιορίζει ετσιθελικά την πολυφωνία, αποτελεί απάντηση σε όσα προηγήθηκαν και εν πολλοίς δημιουργεί –προς το παρόν- ένα μικρό ανάχωμα απέναντι στην κυβερνητική αυταρχικότητα. Κι αποδεικνύει ότι δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ο ολοκληρωτισμός στους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Δεν γνωρίζουμε αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει τελικά ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός –όπως ισχυρίζεται πλήθος συνταγματολόγων και έγκριτων νομικών – ή είναι σύννομος.

Εκείνο που είναι πασιφανές είναι ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να παρέμβει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το αποδεικνύει και η ανακοίνωση των Δικαστικών Ενώσεων, όπου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «Προσπάθεια εκβιασμού του ΣτΕ».

Η πληγή λοιπόν που άνοιξε η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη με τις παρεμβάσεις της είναι πυορροούσα.

Παρεμβάσεις που δεν μπορεί να γίνονται σε μια κανονική χώρα της Δύσης αλλά μόνο σε χώρες που υπολήπτεται ο πρωθυπουργός, ο υπουργός του της Επικρατείας και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Βενεζουέλα ή άλλες της Νότιας Αμερικής.

 

Όμως, υπάρχουν και οι πολιτικές προεκτάσεις. Ήδη στο παρασκήνιο ακούγονται απίστευτα πράγματα για νέες πιέσεις στους ανώτατους δικαστές, μετά την απόφαση του ΣτΕ που στέλνει στην ολομέλεια για συζήτηση το θέμα της αντισυνταγματικότητας.

Βλέπετε, σε περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει δυο επιλογές και μόνο:

Η μια είναι να στείλει στα αζήτητα τον πιο στενό συνεργάτη του.

Η δεύτερη να προσφύγει στις κάλπες με μια ηρωική έξοδο όπου θα καταγγέλλει ότι … η διαπλοκή και τα συμφέροντα δεν τον αφήνουν να κυβερνήσει…

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Δεν άπτεται μόνο αν τα κανάλια είναι 4 ή 6 ή 8 ή 12… Άπτεται της λειτουργία της Δικαιοσύνης και κατά συνέπεια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2016
Επόμενο άρθροΚυρ Στέφανε, δεν θα το κάψουμε απόψε… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.