Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Ενημέρωση για την ευλογιά των προβάτων και των αιγών

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την ευλογιά των προβάτων και των αιγών:

          “Με βάση το υπ’ αριθ. 1716/379062/8.12.2023 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ., σε συνέχεια των επιβεβαιωμένων εστιών στην περιοχή Gorno Yabalkovo της Βουλγαρίας και στην περιοχή Canakale και Izmir της Τουρκίας καθώς και των εστιών ευλογιάς στη χώρα μας (σε πρόβατα εκτροφής, της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.), Λέσβου τον Σεπτέμβριο  του 2023 και της Π.Ε. Φθιώτιδας τον Δεκέμβριο του 2023), εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους  εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και των εμπλεκομένων στο εμπόριο και την διακίνηση αυτών (υπευθύνων σφαγείων, εμπόρων κ.τ.λ.) στην έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων όπως αυτά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο φυλλάδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) καθώς και στην άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών,  με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της ελληνικής επικράτειας.

           Υπενθυμίζεται ότι η νόσος της ευλογιάς είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας και για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 – ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008), σύμφωνα με το οποίο «..επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης..», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας (κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου σε άλλες εγκαταστάσεις με αιγοειδή ή προβατοειδή). Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    Στο φυλλάδιο του ΥΠΑΑΤ επισημαίνονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου της ευλογιάς που είναι: υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος, με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, τους μαστούς, τις «μασχάλες», το κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς.

         Στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της νόσου είναι και η εφαρμογή των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά την μεταφορά ζώντων ζώων.

           Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

– Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

– Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.

– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

– Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

– Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.

– Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.

– Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

– Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.

– Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.

– Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.

– Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.

– Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.

– Να μην χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.

– Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία.

– Να μην επιτρέπεται σε άτομα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή με ζώα.

– Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας

          Περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και πιο συγκεκριμένα στη διαδρομή:

Αγρότης ΕπιχειρηματίαςΚτηνοτροφίαΑιγοπρόβαταΑσθένειες Αιγοπροβάτων-Ευλογιά ή στο σύνδεσμο:

https://www.minagric.gr/ktinotrofia-examplepg/sheep-and-goats/823-astheneiesaigoprobaton

Στην ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτονται αφίσα και ενημερωτικό φυλλάδιο για τους κτηνοτρόφους”

Προηγούμενο άρθροΝάουσα: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης
Επόμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού στην Δ.Κ. Αγκαθιάς στις 15/12/2023