Διεθνής μελέτη: Αντιδιαβητικά φάρμακα μειώνουν τους καρδιαγγειακούς θανάτους και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια

Αντιδιαβητικά χάπια αλλάζουν το χάρτη στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η «κακή» χοληστερίνη κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά για ασθενείς υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες. Την ίδια ώρα πρόσφατες μελέτες συμπεραίνουν  ότι το πράσινο αλάτι όχι μόνο βελτιώνει το υπερτασικό προφίλ, αλλά σε βάθος χρόνου μειώνει και τους υπερτασικούς στο γενικό πληθυσμό.

Αυτά τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. Ο καρδιολόγος και μέλος της συγγραφικής ομάδας των κατευθυντήριων οδηγιών για τη δυσλιπιδαιμία 2019, Δημήτρης Ρίχτερ μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας».

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, με ολοένα και περισσότερα φάρμακα που μπορούν, από τη μια να μειώσουν τη θνησιμότητα, και από την άλλη να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

«Στο συνέδριο είδαμε κάτι καινούργιο το οποίο πιστεύουμε ότι θα αλλάξει την πορεία της καρδιολογίας στα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο κ. Ρίχτερ κι εξηγεί: «Υπάρχει μία ολόκληρη κατηγορία φαρμάκων που ονομάζεται sglt2 αναστολείς, και αυτή τη στιγμή θεωρούνται πολύ πετυχημένα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Σε κάποια από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν φάνηκε ότι αυτά τα φάρμακα μειώνουν τους καρδιαγγειακούς θανάτους, όπως και τους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια. Για πρώτη φορά σε αυτό το συνέδριο, ανακοινώθηκε η πρώτη μελέτη (Dapa-HF) που έγινε με ένα από τα τρία φάρμακα αυτής της κατηγορίας, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μη διαβητικούς. Μέσα σε ενάμιση χρόνο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση καρδιαγγειακών θανάτων και νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια».

Η πολύ χαμηλή LDL μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που βγήκαν φέτος για τα λιπίδια, κατέβασαν, για πρώτη φορά, πάρα πολύ χαμηλά το νούμερο της «κακής» χοληστερίνης, σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, αναφέρει ο κ. Ρίχτερ. Κι αυτό έγινε, όπως είπε, γιατί τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάστηκαν μελέτες που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μειώνει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι όλοι οι ασθενείς που έχουν στεφανιαία νόσο και είναι υψηλού κινδύνου πρέπει να πάνε την “κακή” τους χοληστερίνη κάτω από 70. Είδαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ωφελούνται πολύ περισσότερο αν αντί για κάτω από 70 πάνε την “κακή” τους χοληστερίνη κάτω από 55». Κάτι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, είναι ότι φέτος μπήκε στις κατευθυντήριες οδηγίες, για πρώτη φορά, και μία νέα κατηγορία ασθενών: «Αυτοί που παθαίνουν επαναλαμβανόμενα συμβάντα (σσ έμφραγμα, εγκεφαλικό, εμβολή στα πόδια, ασταθής στηθάγχη) μέσα στην τελευταία διετία, και αυτοί πρέπει να πάνε την ldl κάτω από 40».

Μελέτη από το Περού: Το «πράσινο» αλάτι βελτιώνει το υπερτασικό προφίλ

Όσον αφορά το αλάτι ο κ. Ρίχτερ λέει στο Πρακτορείο και στα «104,9 Μυστικά Υγείας», ότι μέχρι τώρα το ερώτημα ήταν αν τα υποκατάστατα αλατιού, αυτά τα «πράσινα» αλάτια, μπορούν να βελτιώσουν το υπερτασικό προφίλ. «Παθοφυσιολογικά θα έπρεπε να μπορούν, αλλά δεν το ξέραμε με μελέτες. Την απάντηση την πήραμε από μία μεγάλη μελέτη στο Περού, όπου σε ένα κομμάτι πληθυσμού αφαιρέθηκε τελείως το αλάτι, και αντικαταστάθηκε από ένα είδος “πράσινου” αλατιού, το οποίο είχε 75% νάτριο και 25% κάλιο. Άρα το ένα τέταρτο δεν ήταν αλάτι, ήταν κάλιο, που ουσιαστικά έχει την ίδια γεύση. Στη μελέτη φάνηκε μείωση της πίεσης, αλλά το σημαντικό από πλευράς δημόσιας υγείας, είναι ότι είδαμε πολύ λιγότερους υπερτασικούς να εμφανίζονται μέσα στα επόμενα χρόνια».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ