Κέντρο αναφοράς και προορισμού ιατρικού τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί η Ελλάδα, καθώς πλέον έρχονται στη χώρα μας ζευγάρια από 30 χώρες του κόσμου και στην καθιέρωση αυτή έχει συμβάλλει καταλυτικά ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, για τον οποίο ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας που διοργανώνει (23-25 Σεπτεμβρίου) ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του.
Η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η υπερσύγχρονη τεχνολογία, το χαμηλό κόστος, είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα ζευγάρια επιλέγουν σήμερα την Ελλάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση, και οι επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τοποθετούν τη χώρα μας στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας.
«Παλαιότερα τα ζευγάρια κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα όχι μόνο παραμένουν στη χώρα μας, αλλά καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας ‘ μαζικής εισροής’ υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό προς τη χώρα μας προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους», αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής Κλινικής “ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ”, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ,του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις,μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην χώρα μας για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας.Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα της υπογονιμότητας στις πραγματικές του διαστάσεις ,ο κ. Πάντος επικαλείται πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για το έτος 2010, όπου αναφέρθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο (550.296) κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης από 31 Ευρωπαϊκές χώρες και 991 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατ΄ εκτίμηση 12.000- 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετησίως.
Σύμφωνα με τον κ. Πάντο,«πολλά ζευγάρια αναζητούν λύσεις στα αναπαραγωγικά τους θέματα,που δεν μπορούν να επιλυθούν στις χώρες διαμονής τους,με αποτέλεσμα να οδηγούνται έξω από τα σύνορα της χώρας τους και η υδρόγειος να γίνεται πατρίδα τους».
Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή τη διασυνοριακή κυκλοφορία,οι κυριότεροι των οποίων είναι η απογοήτευση που προέρχεται από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες στη χώρα τους,αλλά και ένα περιοριστικό νομικό πλαίσιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τους δίνει διέξοδο. Για παράδειγμα στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στη Γερμανία απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, στην Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νορβηγία απαγορεύεται η δωρεά ωαρίων, στις Σκανδιναβικές χώρες ο αριθμός των εμβρύων προς μεταφορά είναι μόνο ένα.
Τα κριτήρια βάση των οποίων τα ζευγάρια επιλέγουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας τους μια συγκεκριμένη χώρα είναι: η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, η προσβασιμότητα της θεραπείας γονιμότητας, οι εγκαταστάσεις της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης, το κόστος της θεραπείας. «Στην Ελλάδα καλύπτουμε τις απαιτήσεις τους και μας επιλέγουν για την άριστη εξειδίκευση μας στον τομέα της εξωσωματικής, για το χαμηλότερο κόστος, για το ευέλικτο νομικό πλαίσιο». Το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ και είναι τέσσερις ως πέντε φορές μικρότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, όπως λέει ο κ. Πάντος, «η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για διακοπές χάρη στο υπέροχο κλίμα της ,τα όμορφα τοπία της, τις γραφικές αμμουδιές της κι όλα αυτά μέσα στον πλούτο των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον χαλάρωση και συναισθηματική προσέγγιση του ζευγαριού κατά την διάρκεια θεραπείας. Συνεπώς η χώρα μας είναι ο ιδανικός προορισμός όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη».
Οι πιο διαδεδομένες υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν στον ιατρικό τουρισμό σήμερα στην Ελλάδα, είναι μεταξύ άλλων η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ιαματική ιατρική ,η πλαστική/αισθητική χειρουργική, η οφθαλμολογία, η οδοντιατρική και φυσικά η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή-εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως, όμως, υπογραμμίζει ο κ. Πάντος για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο μεμονωμένες προσπάθειες από γιατρούς σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Τουρκία όπου η πολιτεία έχει διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας και στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τον τουρισμό υγείας.
Πρωτοπόρος στον τομέα του ιατρικού τουρισμού είναι ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, όπου σύμφωνα με στοιχεία, οι διεθνείς ασθενείς που προσέρχονται στις Κλινικές του αποτελούν το 11% του συνολικού του τζίρου. Ο ΄Ομιλος περιθάλπει ετησίως περισσότερους από 6.000 διεθνείς νοσηλευόμενους, από 53 χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ για το έτος 2014 υπολογίζεται ότι 1.200.000 Αμερικανοί ταξίδεψαν εκτός συνόρων για ιατρική βοήθεια, ενώ υπολογίζεται ότι το 4% των Ευρωπαίων θα λάβουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα διαφορετική από τη δική τους.