Το «Συμπόσιο Αριστοτέλη-Κομφούκιου στην Ηθική του 21ου αιώνα» θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών, 3-5 Ιουλίου 2023, με τη συμμετοχή μελετητών διεθνούς εμβέλειας από την Ελλάδα, την Κίνα και όλο τον κόσμο.
Το Συμπόσιο διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN), με Πρόεδρο τον καθηγητή Jeffrey Sachs, του Πανεπιστήμιου Columbia, ΗΠΑ, μαζί με τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κόμβο του SDSN, στους οποίους συμπροεδρεύει η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Φοίβη Κουντούρη. Το SDSN λειτουργεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών, είναι οργανωμένο σε εθνικά και περιφερειακά δίκτυα, με περισσότερα από 1.800 μέλη σε 146 χώρες και εστιάζει στη διάδραση μεταξύ επιστήμης και πολιτικής για την δημιουργία λύσεων που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η έναρξη του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Χρήστο Ζερεφό. Το Συμπόσιο διερευνά την πρόοδο μιας νέας παγκόσμιας ηθικής αντλώντας έμπνευση από τη διαχρονική σοφία της Ελλάδας και της Κίνας, καθώς και τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου. Το Συμπόσιο επιδιώκει να αντιμετωπίσει επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή,
η ψηφιακή επανάσταση και η χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου και σε κάθε θεματική συνεδρία, θα διερευνηθεί ένα κυρίαρχο θέμα: Πώς μπορεί να συμβάλει η κλασική κινεζική και ελληνική φιλοσοφία στη σκέψη μας για τον σημερινό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ηθικής για την υποστήριξη της συνεργασίας και της επίλυσης προβλημάτων για το κοινό καλό;
Σημαντικό σημείο του Συμποσίου θα είναι η υπογραφή Συνεργατικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU), το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Κινεζικής Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, μεταξύ του Δικτυού Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, του Ιδρύματος Κομφούκιου της Κίνας, της Ακαδημίας Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα λάβει χώρα κατά την έναρξη του Συμποσίου, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 9 π.μ. στην Ακαδημία Αθηνών.
Από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες θα συγκληθούν για δέκα θεματικές συνεδρίες, ανοιχτές συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επισκέψεις σε σπουδαίους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αειφόρος ανάπτυξη, μεταξύ του καθ. Jeffrey Sachs και της καθ. Φοίβης Κουντούρη, και θα παρουσιαστεί επιπλέον μια έκθεση διαδραστικού λογισμικού για τη διδασκαλία της λογικής σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, το Συμπόσιο θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη για θεματικές συνεδρίες στα αρχαία Στάγειρα (γενέτειρα του Αριστοτέλη) και στην αρχαία Μίεζα (τόπος όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μ. Αλέξανδρο), ακολουθούμενες από ξεναγήσεις και περιηγήσεις στα αξιοθέατα.
Το Συμπόσιο, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Κινεζικής Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας 2024, και υποστηρίζεται επιπλέον από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτέλειων Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το China Development Research Foundation, το δίκτυο Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aephoria (AE4RIA), το Blue Chip Foundation, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και τον Όμιλο Sani/Ikos.