Είναι πολύ πιθανό η αναιμία να είναι μια έννοια που έχεις ξανακούσει.
Φράσεις όπως:
- είσαι χλωμός, μήπως έχεις αναιμία;
- να τρως κρέας για να μην πάθεις αναιμία
- είσαι κουρασμένος και αδύναμος; Να ελέγξεις το ενδεχόμενο της αναιμίας
- πέφτουν τρίχες από τα μαλλιά σου; Μήπως έχεις αναιμία;
ίσως να σου είναι πολύ γνώριμες.
Στις Συνεδρίες μου για την Αναιμία
Στην καθημερινή διαιτολογική μου πράξη, συναντώ πολλούς ανθρώπους με ζητήματα αναιμίας, γεγονός που χρήζει διατροφικής παρακολούθησης και υποστήριξης. Αρκετοί είναι εκείνοι που, πιθανώς, μετά τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων, λαμβάνουν τη διάγνωση της αναιμίας, καθώς και τη συμβουλή του γιατρού τους να αναζητήσουν διατροφική υποστήριξη.
Παρακολουθείς τις Αιματολογικές Εξετάσεις;
Συχνά παρατηρώ, όμως, το φαινόμενο της έλλειψης ενημέρωσης και προσοχής, σε ό,τι αφορά την αναιμία. Πολλοί που με επισκέφθηκαν για διαφορετικό λόγο, δεν γνώριζαν πως χρειάζονται διατροφική υποστήριξη για την αναιμία. Η αναιμία είναι ένα εύρημα που ανακαλύπτουμε στην πορεία, ανατρέχοντας στις πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις, τις οποίες πάντα σου ζητάω.
Να ζητάς τη Γνώμη του Γιατρού σου
Σε ότι αφορά την κατανόηση της έλλειψης σιδήρου, υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν. Αρχικά, ο γιατρός σου θα αξιολογήσει το ιατρικό σου ιστορικό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους δείκτες της αιμοσφαιρίνης, του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης.
Ο ρόλος του Διαιτολόγου
Στη συνέχεια, ένα προσεκτικό διατροφικό ιστορικό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις πηγές σιδήρου που σου αρέσει να καταναλώνεις, καθώς και εκείνες που αποφεύγεις. Σκοπός μας είναι να δομήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα καλύπτει πάντα τις ανάγκες σου και θα συμφωνεί με τις διατροφικές σου προτιμήσεις. Στη συνέχεια, θα σου παραθέσω χρήσιμες πληροφορίες για τις φυτικές και ζωικές πηγές του σιδήρου.