Διαγωνιστικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Διαγωνιστικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 

Κύριε Υπουργέ, 

Στις 15/4/2024 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με τίτλο «Απαίτηση διαφάνειας στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ζητώντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το ποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί με τι ποσά και σε πόσα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε κάθε περίπτωση, αν υπήρξαν.

Είχε προηγηθεί, όπως θυμάστε, δημοσίευμα της ιστοσελίδας POLITICO με ημερομηνία 10/4/2024 σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τις οποίες 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, μετά από καταγγελίες για απάτη. Ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με ημερομηνία 12/04/24 και τίτλο «Έρευνα για “καρτέλ” σε ψηφιακά έργα» ανέφερε τα εξής: «από τα στοιχεία, εξάλλου, του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», σε σύνολο 172 διαγωνισμών που διενεργήθηκαν το 2023 και αφορούσαν υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφορίων (παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, Διαδίκτυο και υποστήριξη), οι υποβληθείσες προσφορές ήταν μόλις 226, δηλαδή μόλις 1,3 προσφορές ανά διαγωνισμό, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2022 ήταν επίσης εξίσου πολύ χαμηλή (1,6)».

Η απάντηση της κυβέρνησης με ημερομηνία 10/5/2024 δεν είναι απάντηση. Δεν περιλαμβάνει κανένα νέο στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμβάθυνση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης του πολίτη. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι στο κείμενο της απάντησης, αν και καταβάλλεται έστω προσχηματική προσπάθεια να απαντηθούν τα περισσότερα ερωτήματα, εντούτοις δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά σε «διαγωνισμούς» ή «διαγωνιστικές διαδικασίες». Καμία. Σαν να διέφυγε της προσοχής των συντακτών της απάντησης.

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα είναι εξόχως σοβαρό για να μην απαντηθεί,

Ερωτάσθε ξανά κύριε Υπουργέ:

1. Πόσες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν γίνει από το 2020 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, σε ποια ακριβώς έργα και ποιοι συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές;

Παρακαλούμε κύριε Υπουργέ όπως μεταβιβάσετε στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο και κάθε σχετικό έγγραφο αναφορικά με όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν ή χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τα οποία διενεργήθηκε διαγωνιστική διαδικασία. Στον κατάλογο παρακαλούμε να καταγράφονται για κάθε έργο τα εξής:

α) Αν υπήρξε ή όχι διαγωνιστική διαδικασία.

β) Αν ναι, πόσοι συμμετείχαν σε αυτή.

γ) Ο τελικός ιδιώτης ανάδοχος.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παύλος Γερουλάνος

Μιλένα Αποστολάκη

Ελένη Βατσινά

Μιχάλης Κατρίνης

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος

Χριστίνα Σταρακά

Προηγούμενο άρθροΕύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας: Παρακάθ 2024
Επόμενο άρθροΤέσσερις νέες παιδικές χαρές παρέδωσε αυτές τις μέρες ο Δήμος Αλεξάνδρειας