Να προσθέσω στην επιχειρηματολογία σας, κύριε Πρόεδρε, ότι και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εκδόθηκαν από την Κυβέρνηση,
λαμβάνοντας υπόψη την κατεπείγουσα κατάσταση την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ήρθαν προς κύρωση στο Κοινοβούλιο κατά μέσο όρο μέσα στις 10 ημέρες, μη εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα. Έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική νομοθετική νομιμοποίηση σε αυτό το έκτακτο εργαλείο το οποίο αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.
Κυρία Γεννηματά, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον αυτή την έντονα κριτική διάθεση την οποία έχετε απέναντι στην παράταξή μας, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως Υπουργοί και ήσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε όλα αυτά. Ξαφνικά τα έχετε θυμηθεί, με μία μικρή καθυστέρηση. Οπότε καλό είναι όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους.
Ναι, ήμασταν μαζί στην ίδια κυβέρνηση, όντως, θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε όλο το μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Άμυνας. Αλήθεια είναι. Και πώς μπλοκάρατε πλήρως την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας για να μας κληρονομήσετε μία σειρά από προβλήματα, τα οποία χρειάζεται τώρα να λύσουμε. Όντως, ναι. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν τα πιστεύατε αυτά, θα μπορούσατε κάλλιστα να μην συμμετέχετε στην κυβέρνηση αυτή. Πάνω από όλα το αξίωμα όμως.
Και μία υφολογική παρατήρηση. Ξέρετε, ήμουν πολύ ήπιος στην πρώτη μου τοποθέτηση και νομίζω ότι σας αντιμετώπισα με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα decibel δεν σας καθιστά κατ’ ανάγκη πιο υπεύθυνους.
Η αναφορά μου σε «μαγκάλια» και σε «συσσίτια» προφανώς δεν ήταν αναφορά σε εσάς. Νομίζω το καταλάβατε, το κατάλαβε όλη η αίθουσα, ότι δεν αναφερόμουν σε εσάς. Αναφερόμουν σε άλλους. Το ζήτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους, σαν και αυτούς. Αυτή είναι η ευχή μου, η ελπίδα μου. Βέβαια, δεν θα σας υποδείξω εγώ πώς θα κάνετε την αντιπολίτευση. Η ευχή και η ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση, την οποία ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά. Εξάλλου το 2020 -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν είναι 2015 και η Ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα.
Έρχομαι τώρα στις επισημάνσεις σας. Πάλι δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πού είναι η συγκεκριμένη σας κριτική ως προς τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει. Άκουσα μια κριτική συγκεκριμένη ως προς το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η οποία λέει ότι θα χάσει ο εργαζόμενος το 20%. Το 8% θα χάσει μετά από φόρους και εισφορές, για να δουλεύει το μισό χρόνο. Και ναι, αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμεριστούμε με έναν τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης. Πρώτη ευθύνη έχει το κράτος, αμέσως μετά έχει ευθύνη ο επιχειρηματίας και τελευταίος έχει ευθύνη ο εργαζόμενος σε αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε.
Αν πιστεύετε, όμως, ότι με κάποιο μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα σε μια οικονομία η οποία θα υποστεί μια βαθιά ύφεση, τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, κυρία Γεννηματά. Λυπάμαι πραγματικά, διότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι παντελώς ανέφικτο, δεν το έχει καταφέρει καμία χώρα και δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε και εμείς. Θα σας έλεγα ότι ως προς την προτεραιότητα που δίνουμε στη στήριξη του κόσμου της εργασίας είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα τα οποία πήραν πολλές άλλες χώρες.
Και εν πάση περιπτώσει, επειδή εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες -και είδα ότι εξανίσταστε όταν επικαλούμαι τη σοσιαλδημοκρατία- δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή έγινε σοσιαλδημοκρατική και ούτε αυτό πρεσβεύουμε. Είμαστε μια κεντροδεξιά, φιλελεύθερη κυβέρνηση. Δεν διεκδικούμε εισπήδηση στο δικό σας ιδεολογικό χώρο. Όμως μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι παρεμβατικός όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ρυθμίζει πολύ καλύτερα τα του οίκου του. Και αυτό κάναμε αυτή τη στιγμή.
Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους οι οποίοι είχαν χτίσει στερεότυπα στο μυαλό τους για το τι είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία, μια δήθεν κακιά, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και τις ελίτ και δυστυχώς αυτό το οποίο κάνουμε έρχεται σε σύγκρουση με αυτή την εικόνα, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αυτών που επιλέγουν να μας ασκήσουν αυτή την άστοχη κριτική.
Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα: Το πρώτο μας μέλημα κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων και ειδικά στον τουρισμό. Ειδικά στον τουρισμό το πρώτο μας μέλημα είναι να κρατηθεί ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού ζωντανός, να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Ναι, θα υπάρχει μία απώλεια στο εισόδημα, βεβαίως θα υπάρχει μία απώλεια στο εισόδημα, αλλά δεν θα υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ώστε αυτοί οι άνθρωποι, όταν με το καλό ο τουρισμός ανακάμψει και πάλι το ’21, να μπορούν να προσληφθούν με τους ίδιους όρους με τους οποίους θα δούλευαν κανονικά το 2020 εάν δεν μας είχε χτυπήσει αυτή η πρωτοφανής κρίση.
Και έχει ενδιαφέρον, διότι μας ασκήσατε κριτική γιατί προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Εδώ στις δικές σας ανακοινώσεις: «όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία, 7 προτάσεις», στις 6/4, ενδιάμεσο πρόγραμμα «όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία», προτάσεις στις 14/5. Εσείς επικαιροποιείται τις δικές σας προτάσεις και εμείς επικαιροποιούμε τις δικές μας, είναι απολύτως αυτονόητο, άρα μην μας ασκείτε κριτική όταν και εσείς ακριβώς κάνετε τα ίδια πράγματα.
Έρχομαι τώρα σε κάποια ακόμα θέματα τα οποία θίξατε: Τουρισμός, τι είναι αυτά που λέτε ότι υποδέχεται ο στρατός; Σας παρακαλώ. Σας ακούνε και εκτός Ελλάδος. Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε τις πόρτες της Ελλάδος με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, αλλά φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτήν την αίθουσα ότι θέλουμε να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μας ασκήσατε κριτική για το λεγόμενο PLF. Το λεγόμενο PLF αυτή τη στιγμή και ο αλγόριθμος τον οποίο χρησιμοποιούμε για να εντοπίσουμε τους επισκέπτες οι οποίοι πρέπει να τεσταριστούν είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Έρχονται και μας ρωτάνε για αυτήν την τεχνολογία, διότι πράγματι είναι καινοτόμα. Δουλέψαμε με επιστήμονες στο εξωτερικό, κάνουμε κάτι το οποίο άλλες χώρες δεν έχουν κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και θέλω να το καταστήσω απολύτως σαφές -δώσαμε μία μικρή μεταβατική περίοδο μέχρι που το σύστημα να τρέξει- ότι όλοι, όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα πρέπει να έχει συμπληρώσει ηλεκτρονικά αυτό το PLF. Μπορεί να το κάνει μέχρι και στο αεροδρόμιο ή μπορεί να το κάνει και ένα μήνα πριν ταξιδέψει, αλλά είναι υποχρεωτικό, γιατί πρέπει να ξέρουμε όποιος έρχεται στην Ελλάδα και τύχει να τεσταριστεί, πού βρίσκεται για να μπορούμε να τον βρούμε.
Σας παρακαλώ λοιπόν. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή να διαφημίσουμε τη χώρα μας, μην έρχεστε να την υπονομεύετε με τέτοιου είδους κουβέντες που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. Έχουμε κάνει μία πλήρη αναδιάταξη των δυνάμεών μας, Πολιτική Προστασία, δυνάμεις του ΕΟΔΥ, όπου χρειάζεται δυνάμεις της Αστυνομίας, και πράγματι η Πολιτική Προστασία έχει υποστήριξη και από κάποια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μα, δεν τα ξέρετε αυτά τα πράγματα; Λοιπόν, τι έρχεστε και τα λέτε τώρα με τέτοιο ύφος, δυσφημώντας ουσιαστικά την ίδια τη χώρα και την προσπάθεια που κάνει; Δεν σας ταιριάζει αυτό το ύφος και πάντως δεν ταιριάζει στη μεγάλη προσπάθεια τη οποία κάνουμε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μία πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο.
Έρχομαι σε δύο θέματα ακόμα τα οποία θίξατε: Λιγνίτης. Και με το περιβάλλον και με τον λιγνίτη, αυτό μας λέτε ουσιαστικά. Η χώρα πήρε μία τολμηρή πρωτοβουλία να απεμπλακεί από τον λιγνίτη, όχι μόνο γιατί είναι περιβαλλοντικά άκρως προβληματικός, αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά ζημιογόνος και για τη ΔΕΗ και για όλους τους εμπλεκόμενους. Εσείς κανονικά, που υποτίθεται ότι έχετε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και τα κόμματα της αριστεράς, θα έπρεπε να χαιρετίζουν αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός ότι έχουμε βγει στην πρώτη γραμμή μας επιτρέπει να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο για το θέμα αυτό και σας είπα ότι ο κύριος Μουσουρούλης, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει αυτή τη δύσκολη άσκηση, είναι στη διάθεσή σας να σας ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες. Ήσασταν επάνω. Και σήμερα είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε από κοινού το σχέδιο δίκαιης μετάβασης σε αυτές τις περιοχές.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω -και αυτό αφορά συνολικά τα κόμματα της Αριστεράς- πώς ταυτόχρονα μπορεί να διαμαρτύρονται κατά της κλιματικής αλλαγής και να ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι του περιβάλλοντος και στην εμβληματική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης που είναι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων να βγαίνουν απέναντι. Δεν ταιριάζουν αυτά τα δύο. Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να είσαι και με τον λιγνίτη και με την προστασία του περιβάλλοντος. Διαλέξτε στρατόπεδο. Διότι μερικές φορές με τις ίσες αποστάσεις κινδυνεύει να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό.
Αυτό με φέρνει στο τελευταίο θέμα, στο θέμα των πορειών. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην Ολομέλεια να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά. Εσείς θα κάνετε ό,τι νομίζετε. Το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί απ’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και όπως είδατε, θα ενσωματώσουμε προτάσεις τις οποίες έχετε. Είναι ένα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου -και πράγματι κάποιες ήδη ενσωματώθηκαν- και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από προσχηματικές προτάσεις για να βρεις μία δικαιολογία να μην ψηφίσεις ή να απέχεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό.
Εδώ όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε τελικά. Και το ζήτημα, προσοχή, δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία ή τη μικρή μειοψηφία. Διότι σε μία οργανωμένη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό. Αναφερόμαστε στην οριοθέτηση ενός δικαιώματος, το οποίο όταν δεν είναι οριοθετημένο γίνεται καταχρηστικό. Σε αυτό ακριβώς αναφερόμαστε. Είναι μια βαθιά, βαθύτατη δημοκρατική αντίληψη για το πώς, σε μία Δημοκρατία, ορίζουμε τα δικαιώματα διαφόρων εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων. Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε. Και θα τη λύσουμε. Και να σας πω κάτι; Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει κανένα πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις στο δημόσιο χώρο.
Και να σας πω και κάτι ακόμα, εν πάση περιπτώσει, και να κλείσω με αυτό. Σε όλους αυτούς οι οποίοι -δεν ανήκετε εσείς σε αυτή την κατηγορία- αλλά σε όλους αυτούς οι οποίοι λένε «όχι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε τίποτα. Εμείς θέλουμε ανά πάσα στιγμή 50 άτομα να κλείνουν όλο το δρόμο και να παραλύει το κέντρο», διότι αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα. Πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δεν μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις. Ήδη το νομοσχέδιο οριοθετεί με σαφήνεια ότι διαδηλώσεις όπως η Πρωτομαγιά, η 17η Νοεμβρίου, δεν εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεν συζητάμε για αυτό, ξέρουμε πολύ καλά για τι συζητάμε. Εάν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει, παρερμηνεύσει το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαμαρτυρία και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών, αυτοί θα μας βρουν απέναντι.
Αλλά θα είμαστε εδώ και την επόμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνω, με δημιουργική διάθεση να ενσωματώσουμε πρωτοβουλίες, σκέψεις, όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο. Και επειδή τελικά όλοι κρινόμαστε, όχι για τα λόγια μας αλλά για τη στάση μας, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να βαδίσετε κι εσείς πάνω στο δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ. Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας σας και να κάνετε επιτέλους το σωστό, να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία.