Δευτερολογία του Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση

Για τις Υποκλοπές

 

Μας έχετε επιτεθεί κυρίες και κύριοι της ΝΔ με όλα τα μέσα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε μονοθεματική την πολιτική της αποκάλυψης του σκανδάλου. Ότι ο λαός δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει αυτό το θέμα διότι όλοι το ίδιο είναι. Ότι αποτελεί θέμα καθοσιώσεως να προστατευτεί το απόρρητο, όπως το ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Και βέβαια με αυτά που έγιναν αυτές τις ημέρες στην Εξεταστική Επιτροπή κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος όλη αυτή η σκευωρία. Διότι περί σκευωρίας πρόκειται. Καταστράφηκε ο φάκελος επισήμως την ημέρα που κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν σας ενδιαφέρει ότι ο διοικητής που ορίσατε μετά την παραίτηση του κ. Κοντολέοντα λέει ότι δεν προβλέπεται πουθενά διαδικασία ενημέρωσης του Νίκου Ανδρουλάκη; Δεν σας ενδιαφέρει ότι ο κ. Ράμμος λέει ότι δεν είχε καμία σοβαρή και θετική συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ; Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει για να δείτε ότι υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα δημοκρατίας και διαφάνειας στον τόπο; Και μας κατηγορείτε εμάς ότι κάνουμε μονοθεματική πολιτική. Όταν αυτά που ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέντευξή του δείχνουν μια πλήρη πρόταση σε ότι αφορά και τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ. Τόσο διαφορετικές και ολοκληρωμένες από την παροχολογία είτε της Κυβέρνησης είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Νομοσχεδιο

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Κύριε Υπουργέ, μου αποδώσατε με την κατηγορία που διατυπώσατε ότι ενώ μίλησα για τρία νομοσχέδια σε ένα, τα δύο τα ψηφίζω. Ό,τι αναφέρεται στο πρώτο μέρος είναι αυτό που αποτελεί την ουσία του νομοσχεδίου. Από τα άλλα δύο μέρη εμείς ψηφίζουμε μόνο τη σωστή ιδέα.

Προφανώς δεν στήνεται μια Ανεξάρτητη Αρχή με τον τρόπο που πάτε να την στήσετε. Απαιτεί ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με νομοθετικές διαδικασίες που να έχουν εγγυήσεις, που να λειτουργεί σωστά, η Βουλή να αποφασίσει στο σύνολο της πώς λειτουργεί μια Ανεξάρτητη Αρχή. Όχι να έρχεστε σε ένα άρθρο και σε ένα νομοσχέδιο παρεμπιπτόντως να ιδρύσετε μια Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είπαμε και είναι σαφές και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σύγχυση.

Τι μένει από το νομοσχέδιο; Το πρώτο μέρος που οριοθετεί την εταιρική διακυβέρνηση σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο και στις εταιρείες του Υπερταμείου. Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση είπαν πολλά και διάφορα. Δεν αντέκρουσαν, όμως, ούτε κατά διάνοια το πραγματικό περιεχόμενο της ρύθμισης. Δεν αντέκρουσαν ότι νομοθετώντας εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης -ό,τι και να λέτε, κύριε Υπουργέ- όχι μόνο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά και όλων των άλλων δημοσίων επιχειρήσεων. Δεν αντέκρουσαν ότι νομιμοποιώντας την πρακτική αυτή σε κάθε Ανώνυμη Εταιρεία που το Δημόσιο έχει μειοψηφικό ή πλειοψηφικό ποσοστό ανοίγεται πραγματικά ο αεροδιαδρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Δεν αντέκρουσαν ότι εγκαθιστούν ένα εργασιακό μεσαίωνα επιτρέποντας χωρίς κανένα περιορισμό να συρρικνώνουν τις θεσμοθετημένες θέσεις απασχόλησης με εργολαβικούς, εποχιακούς, ορισμένου χρόνου, αλλά χωρίς ασφάλεια για το μέλλον υπαλλήλους. Δεν αντέκρουσαν ότι απαλλάσσουν οποιαδήποτε δέσμευση τη διοίκηση να λογοδοτεί για αποφάσεις στο όνομα της αποτελεσματικότητας, να αναθέτουν κρίσιμα έργα υποδομών για τη χώρα στις μεταφορές και τα δίκτυα χωρίς έλεγχο και ουσιαστικά λογοδοσία. «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» είσαστε στην πολιτική σας σε ότι αφορά τα θέματα που θίγει το νομοσχέδιο.

Για τις παροχές στη ΔΕΘ

Και έρχομαι τώρα στην τροπολογία. Κύριε Υπουργέ, εξακολουθείτε κατά το πρότυπο του Πρωθυπουργού να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ζούμε σε μια παραμυθένια κοινωνία όταν ακόμη και η οικονομία της Γερμανίας με το ανταγωνιστικό μοντέλο, την ισχυρή παραγωγική συγκρότηση, την αναπτυξιακή ατμομηχανή δείχνει σημάδια κατάρρευσης, ημείς άδομεν.

Τι μας λέτε σε όλους τους τόνους; Σταθερότητα, ευημερία, σίγουρη προοπτική, αποθέωση των αριθμών. Η μεγάλη χαρά του Υπουργού Οικονομικών και της συγχορδίας των κυβερνητικών Βουλευτών όλη μέρα τόσα εκατομμύρια εδώ, τόσα εκεί, τόσα παράπλευρα. Ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε, αλλά έχουμε μεγάλο περίσσευμα. Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται όπου να είναι. Ερχόταν στο τέλος του ’21, έρχεται την άνοιξη του ’22, θα έρθει την άνοιξη του ’23. Το χρέος είναι βιώσιμο ανεξάρτητα αν τρύπησε τον ουρανό. Η ανάπτυξη σπάει τα κοντέρ. Αθροίζουμε έσοδα από τον πληθωρισμό, από το ΦΠΑ, απ’ όλα αυτά και αυξάνονται οι εξαγωγές, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό. Ας σοβαρευτούμε.

Θα σας τα πω, λοιπόν, άλλη μια φορά για να τα καταλάβετε. Έχουμε αναδείξει επανειλημμένως το γεγονός ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα στήριξης είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα το 2020, ενώ είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη και ενώ εκτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικής επέκτασης παγκοσμίως προγράμματα και ενώ έτρεξε με επεκτατικό τρόπο το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προσέφερε πρωτοφανή ρευστότητα στη χώρα μας σωρευτικά της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα πρόσφατα στοιχεία, το ’21 ήταν ανάμεσα στις οκτώ από τις δεκαεννέα χώρες που δεν κάλυψαν το χαμένο έδαφος του 2020 σε όρους ΑΕΠ.

Έχουμε επισημάνει ότι και τα στοιχεία του 2022 καταδεικνύουν τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν αμετάβλητα παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του οικονομικού επιτελείου. Η ανάπτυξη συνεχίζει να στηρίζεται υπέρμετρα στην κατανάλωση, αθροίζουν ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση σταθερά πάνω από το 90% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις σχηματισμός παγίου κεφαλαίου παραμένουν μακράν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη τη στιγμή που το επενδυτικό κενό στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει χαοτικό.

Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο κατά το 2021 και τις αρχές του 2022 επιδεινώθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας το παραγωγικό κενό και τη σταθερά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την υπέρμετρη αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση που επιφέρει ο πληθωρισμός και άρα, είναι χρήματα από υστέρημα των μικρομεσαίων και ακόμα χειρότερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειδικότερα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν άπαξ 250 ευρώ αντί τη θεσμοθέτηση του νέου ΕΚΑΣ που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ αντί να μειωθεί σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο θα έχει ήδη υπερκαλυφθεί από την ακρίβεια, ενώ δεν υπάρχει καμία μνεία στην επαναφορά στη συλλογική σύμβαση εργασίας που ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Τα κίνητρα για μετατροπή των θέσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης είναι επιεικώς ανεπαρκή για να καλύψουν την πλειονότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων το ένα τρίτο εργάζονται για 400 ευρώ.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν πρόταση της παράταξής μας που κατατέθηκε, μεταξύ άλλων μέτρων, από το 2018 με πρόταση νόμου.

Η αύξηση 6% στις συντάξεις αποτελεί πρόνοια του ν. 3865/2010 του ΠΑΣΟΚ και σε καμία περίπτωση δεν είναι παροχή ή καινοτομία του κ. Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί πλήρως το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι η αύξηση στη σύνταξή τους θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα γι’ αυτούς αύξηση γιοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης που επί τρία χρόνια αγνόησε το μείζον ζήτημα της στέγης, που το ΠΑΣΟΚ πρώτο άνοιξε, το θυμήθηκε προεκλογικά, αλλά και με ορίζοντα εφαρμογής όχι τα νέα ζευγάρια, αλλά μάλλον τα νεογέννητα παιδιά τους.

Γιατί τα είπα όλα αυτά; Γιατί επιτέλους η συζήτηση πρέπει να γίνει επί των πραγματικών δεδομένων της πορείας της οικονομίας και της κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειες και τα ευάλωτα στρώματα στη χώρα. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε.

Κι εμείς ακούμε συνεχώς ένα success story, όλα πάνε καλά, ευημερία υπάρχει, αναπτύσσεται η χώρα, προχωράει μπροστά, θέλουμε σταθερότητα. Όλα αυτά δεν είναι σοβαρή πολιτική μιας Κυβέρνησης στις πραγματικά κρίσιμες σημερινές συνθήκες. Επαναλαμβάνω, η Γερμανία οδηγείται σε τεράστια κρίση κι εμείς αντιμετωπίζουμε τον χειμώνα με την αισιοδοξία και το χαμόγελο ενός αφελούς.

Αυτή είναι η άποψή μας και γι’ αυτό καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Διαμαντή Γκολιδάκη με Αστυνομικούς
Επόμενο άρθροΠρος το υπουργείο τουρισμού αρμόδιο γραφείο περιβαλιντικών μελετών