Δεν υπάρχουν ταχείες θεραπείες και «θαυματουργές» ορθοδοντικές συσκευές που χαρίζουν όμορφο χαμόγελο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα

Δεν υπάρχουν ταχείες θεραπείες και «θαυματουργές» ορθοδοντικές συσκευές που χαρίζουν όμορφο χαμόγελο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το όμορφο χαμόγελο είναι η προτεραιότητα της επιτυχημένης ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο ίσιωμα των μπροστινών δοντιών.

Η αισθητική του προσώπου πρέπει να συνδυάζεται με την αποκατάσταση της σωστής σύγκλεισης, την καλή λειτουργία του στόματος και τη βελτίωση των σκελετικών προβλημάτων των γνάθων. Η διάρκεια της θεραπείας και η επιλογή της τεχνικής (σιδεράκια μεταλλικά, κεραμικά, εσωτερικά, διαφανείς νάρθηκες) βασίζεται στο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που καταρτίζει ο ορθοδοντικός.

Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος (Ε.Σ.Ο.Ε), δρ. Ανδρέας Καραμούζος, με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών από δυσαρεστημένους ασθενείς, αλλά και την ανεξέλεγκτη διαφήμιση οδοντιάτρων στο διαδίκτυο για παροχή ορθοδοντικών υπηρεσιών που επιτελούνται με «μαγικό» τρόπο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάποιες περιπτώσεις με αόρατους μηχανισμούς.

Παράλληλα αναφέρει ότι η ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι δικαίωμα του κάθε ασθενούς, ωστόσο εφιστά την προσοχή του κοινού κατά την επιλογή του κατάλληλου ιατρού για την ορθοδοντική του θεραπεία. Ο κ. Καραμούζος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 500 και πλέον ειδικοί ορθοδοντικοί, εγγεγραμμένοι στο μητρώο των κατά τόπους Οδοντιατρικών Συλλόγων, που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την παροχή υψηλού επιπέδου ορθοδοντικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς τους.

Ο Επαγγελματικός Συλλόγος Ορθοδοντικών Ελλάδος  σε μια προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης του κοινού γνωστοποιεί ότι:

* Η Ορθοδοντική είναι πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη Οδοντιατρική ειδικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για την απόκτησή της απαιτείται πτυχίο Οδοντιατρικής και στη συνέχεια τριετής, τουλάχιστον, μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ορθοδοντική σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ο τίτλος της ειδικότητας της Ορθοδοντικής κατοχυρώνεται μετά από εξετάσεις στο υπουργείο Υγείας.

* Ο ειδικός ορθοδοντικός είναι ο κατεξοχήν οδοντίατρος που διαθέτει ευρεία ακαδημαϊκή εκπαίδευση και μεγάλη κλινική εμπειρία σε ποικίλες ορθοδοντικές μεθόδους και τεχνικές, ώστε να μπορέσει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με τον πλέον προβλέψιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Διασφαλίζεται έτσι, η μακροπρόθεσμη επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας για κάθε ασθενή (παιδί ή ενήλικα).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ