Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν αυτή την περίοδο οι στρατιωτικοί και μετά τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ξεκαθάρισε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Διευκρίνισε δε, ότι «η διαδικασία των επιδομάτων θα εξεταστεί με το όλο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Η δική μας η γνώμη είναι πως αυτό το επίδομα – της παραμεθορίου -, όπως και ορισμένα άλλα ειδικά επιδόματα, δεν πρέπει να καταργηθούν, αντίθετα πρέπει να καταργηθούν κάποια άλλα. Τα επιδόματα είτε θα ενταχθούν στο ειδικό μισθολόγιο στις βασικές αποδοχές είτε θα υπάρχουν αυτόνομα» πρόσθεσε.
«Η επιδοματική πολιτική, πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν το τυράκι στη φάκα. Δίνονταν στους δημοσίους υπαλλήλους διάφορα επιδόματα, δεν ενσωματώνονταν στο μισθό τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων να δουν ότι ο πραγματικός τους μισθός είναι πάρα πολύ μικρός», ανέφερε περαιτέρω. Για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο κ. Βίτσας σχολίασε, ότι «η κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά ότι έχει απέναντι της, πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να πιέσουν την απόφαση, που αφορά τις αδειοδοτήσεις, η οποία δεν είναι πολιτική αλλά είναι διαγωνιστική, κοιμούνται ύπνο βαθύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε δε προβληματικό «να χρησιμοποιείται ένα δημόσιο αγαθό από ιδιώτες χωρίς την ανάλογη καταβολή της υποχρέωσής τους». Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος, είναι και πολιτικός με αρκετά χρόνια στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζει και εκφράζει την άποψή του. Στο βαθμό που κάποια δημοσιεύματα προσπαθούν να επηρεάσουν την ανεπηρέαστη, έτσι κι αλλιώς, κρίση της επιτροπής που θα κρίνει τις άδειες, ορθώς ο υπουργός λέει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία». Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη.
«Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες υπόκεινται σαφώς στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό δίκαιο, νομίζω ότι περιττεύει οποιοσδήποτε άλλος σχολιασμός», πρόσθεσε. «Στα ζητήματα διεθνούς δικαίου, όπως και στα ζητήματα εθνικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Άλλωστε η χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, η ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και η κατάσταση της Τουρκίας, που δεν μπορεί κανείς να την πει ομαλή, δεν θα βοηθούσαν οποιονδήποτε έχει στο μυαλό του πολιτικές ή άλλες πιέσεις», εκτίμησε περαιτέρω.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε εκ νέου σαφές, ότι δεν πρόκειται να γίνουν κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη, «για τους ειδικούς λόγους που όλοι αναγνωρίζουμε». Επανέλαβε δε, ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η μείωση των κέντρων, η αύξηση της φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών σε σπίτια και η μετεγκατάσταση τους σε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος αναφέρθηκε στην εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική – που οριστικοποιήθηκε – με βάση την οποία «όλοι αυτοί που συνεργάζονταν με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν πάρει το μήνυμα ότι η συνεργασία θα συνδέεται με την αναβάθμιση και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την αναβάθμιση των οπλικών μας και άλλων συστημάτων».