Έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, χιονοπτώσεις, παγετός, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν! Πρέπει όμως να μάθουμε να ζούμε με αυτά, περιορίζοντας τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητά μας.
Οι κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ακραίων αυτών φαινομένων και είναι κοντά στους πολίτες, ( Ανεμοστρόβιλος στην Χαλκιδική – 2019 , “Ιανός ” σε Θεσσαλία &Ιόνια νησιά – 2020 , ” Μήδεια” σε Αττική – 2021, ” Διομήδης” – 2022… ) με τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει.
Υπάρχει όμως και η ατομική ευθύνη και δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος. Όταν δούμε ένα πεσμένο δέντρο στο δρόμο, ένα φρεάτιο ομβρίων υδάτων βουλωμένο, ή όταν σε παρόμοιο φρεάτιο να έχει φυτρώσει και να αναπτύσσεται ένα δέντρο, δεν πρέπει να ” αντιπαρέλθουμε “, ούτε πρέπει να ανήκουμε σε κάποια εθελοντική οργάνωση για να επέμβουμε.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο απλό… να επικοινωνήσουμε με τον Δήμο όπου υπάρχει το πρόβλημα ή να τηλεφωνήσουμε στο 112 ( χωρίς χρέωση ) και να αναφέρουμε επακριβώς την κατάσταση.
Μετά την χιονόπτωση πρέπει, όταν είναι εφικτό, να καθαρίσουμε το πεζοδρόμιό ή την είσοδο του καταστήματός μας από το χιόνι και να ρίξουμε αλάτι ( όταν ακολουθεί ξαστεριά με παγετό ) όπως γίνεται στις περισσότερες Χώρες του κόσμου.
Στον χώρο τον οποίο διαμένουμε, εκτός από επάρκεια τροφίμων, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, πρέπει να υπάρχουν λάμπες με καθαρό πετρέλαιο ή με υγραέριο, εστία μαγειρέματος ( ιδανικές είναι οι εστίες για υπαίθριες δραστηριότητες ) , αναπτήρες θυέλλης καθώς και ραδιόφωνο με μπαταρίες.
Όλα αυτά μας βοηθούν ώστε να είμαστε ήρεμοι μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα ή η βλάβη και να επανέλθουμε χωρίς άγχος στην καθημερινότητά μας.
Κείμενο - Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος