Με ιδιαίτερες αναφορές και μηνύματα για ρόλο της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενάντια σε κάθε ρατσιστική πρακτική, από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αλλά και επισημάνσεις για το σημαντικό έργο της στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και την αναβάθμιση του Σώματος, ολοκληρώθηκαν σήμερα το βράδυ οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας και του Πολυούχου Αγίου Αρτεμίου.
Η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Αστυνομίας, που έχει ανακηρυχθεί η 20η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στο Μέγαρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα βράβευσε εννέα αστυνομικούς για πράξεις ανδραγαθίας και αυτοθυσίας.
«Με την ίδια σπουδή που αναζητείται ο κοινός κλέφτης είτε αν πρόκειται για σπείρα ναρκωτικών, οφείλει η Ελληνική Αστυνομία να προσεγγίζει το ρατσιστικό έγκλημα και να υπερασπίζεται με τα μέσα που διαθέτει τις Δημοκρατικές Αρχές και τις κοινές αξίες Δικαίου. Ιδιαίτερα αθώων μεταναστών. Ανελέητος ξυλοδαρμός ανυπεράσπιστων ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τα αστυνομικά όργανα», τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
«Η Αστυνομία οφείλει να μην κλείνει -και δεν κλείνει- τα μάτια σε περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, όπως προσφάτως στον Ασπρόπυργο, όπου οι δράστες εντοπίστηκαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Ν.Τόσκας.
Τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο κ. Τόσκας αναφέρθηκαν και στις επιτυχίες της Αστυνομίας, με μεγαλύτερη αυτή της εξιχνίασης της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, αλλά και στην αναδιοργάνωση που έχει γίνει και προχωράει, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν παρέλειψε να κάνει έναν παραλληλισμό και με πρακτικές του παρελθόντος.
«Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα ήπιο κλίμα, ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης που είναι απαραίτητο για την επίλυση των προβλημάτων σε δύσκολες συνθήκες και μάλιστα όταν οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και σε πείσμα όσων μέχρι πρότινος συνειδητά επέλεγαν πρακτικές σκληρής καταστολής», είπε.
Τόνισε ακόμα ο κ. Τόσκας ότι η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας δεν φαίνεται μόνο από την εξιχνίαση της υπόθεσης Λεμπιδάκη, αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει μείωση στα εγκλήματα και αδικήματα.
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε μια Αστυνομία σύγχρονη παρά το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, αποτελεσματική παρά τις πολυάριθμες και πολύπλοκες επιχειρησιακές απαιτήσεις, εξωστρεφή παρά την ιδιαίτερη ιεραρχική και οργανωτική της δομή και κυρίως ανθρώπινη παρά τις δύσκολες βιωματικές εμπειρίες υπό τις οποίες, μοιραία, το προσωπικό της καλείται, καθημερινά, να εκπληρώσει τη σημαντική και πολυεπίπεδη υπηρεσιακή του αποστολή»
Και επεσήμανε ότι «η προστασία των πολιτών, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γενικά η εξασφάλιση των απαραίτητων για την οικονομική ανάκαμψη και την ευημερία της χώρας προϋποθέσεων ομαλότητας, ηρεμίας και ασφάλειας αποτελούν βασικές υποχρεώσεις και κυρίαρχη προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία».
Οι αστυνομικοί που βραβεύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας σε εννέα αστυνομικούς που εξέθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, σε συμπλοκή με ένοπλους και επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κακοποιούς.
Οι αστυνομικοί που τιμήθηκαν είναι οι:
α) Αρχιφύλακας Βλάχος Χρήστος, β) Αρχιφύλακας Μέγας Γεώργιος, γ) Αρχιφύλακας Λάμπρου Φώτιος), δ) Αρχιφύλακας Σταφυλάς Ανδρέας και ε) Υπαρχιφύλακας Καυκιάς Γεώργιος, για την εξαιρετική δραστηριότητα που επέδειξαν σε ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή της Φθιώτιδας με πέντε δραπέτες των φυλακών και δράστες ληστειών υποκαταστημάτων Τραπεζών στο ίδιο νομό, κατά την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ένας εκ των δραστών και συνελήφθησαν οι υπόλοιποι τέσσερις και,
α)Υπαστυνόμος Α’ Αρβανιτάκης Παντελής, β) Ανθυπαστυνόμος Γκόβαρης Αθανάσιος, γ) Αρχιφύλακας Τσιγαράς Παναγιώτης και δ) Αστυφύλακας Σαράντης Βασίλειος, διότι υπηρετούντες, στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη τριών επικίνδυνων αλλοδαπών κακοποιών, που δραπέτευσαν από φυλακές της Αλβανίας και προσπαθούσαν πεζή, να εισέλθουν δια μέσω ορεινής περιοχής του Γράμμου στο εσωτερικό της Χώρας, τους εντόπισαν με τεχνικά μέσα και εν συνεχεία, κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από αυτούς, ο οποίος προ της συλλήψεώς του αποπειράθηκε να βάλλει εναντίον τους με πολεμικό τυφέκιο. Οι άλλοι δύο δραπέτες, διέφυγαν προσωρινά και συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα από αστυνομικούς της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας ΕΚΑΜ».
Απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες στους διευθυντές των στρατιωτικών νοσοκομείων για τις ιατρικές φροντίδες των ιδρυμάτων στο ένστολο προσωπικό.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων επίσης, συγκεντρώθηκαν από τους αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα, μέσα στην εβδομάδα, 12 τόνοι τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης για τα παιδιά που φροντίζει το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ συνεχίζεται εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος της Αστυνομίας και η μισή ποσότητα αίματος που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία.
Τέλος, στο Ίδρυμα Νιάρχος έγινε και έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με έργα εν ενεργεία και συνταξιούχων αστυνομικών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας και πλήθος κόσμου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ