Δάσος Δαδιάς – Σουφλί – Η οπτική μαγεία και το μετάξι – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το δάσος της Δαδιάς βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης κι είναι γοητευτικό! Γεμάτο μονοπάτια που μοιάζουν με φίδια ανάμεσα στα πεύκα, είναι για τον επισκέπτη και τον περιηγητή μια αξέχαστη εμπειρία. Το δάσος, είτε μέσα από μια προσεκτική παρατήρηση είτε μέσω του χάρτη συνειδητοποιεί κάποιος ότι απλώνεται σε μια σειρά από μεγάλους λόφους και  υψώματα  στις απολήξεις της Ροδόπης. Όλα αυτά είναι γνωστά ως «Βουνά του Έβρου».

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το δάσος αποτελεί τον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της Ευρώπης, εκεί που συναντά την Ασία. Εκεί η ορνιθοπανίδα είναι πλούσια σε πάρα πολλά είδη που φιλοξενούνται εκεί. Κάποια από αυτά ιδιαιτέρως σπάνια και προστατευόμενα. Όπως ο μαυρογύπας που αποτελεί έμβλημα του δάσους της Δαδιάς κι είναι το επίσημα προστατευόμενο είδος  της περιοχής. Έχει άνοιγμα φτερών τρία (3) μέτρα και ζει μόνο στη Δαδιά και στην κεντρική Ισπανία. Επιπλέον, εκεί φτιάχνει τη φωλιά του ο θαλασσαετός! Που είναι το πιο σπάνιο αρπακτικό της Ελλάδας.   Επιπλέον, έχουν καταγραφεί  συνολικά 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφίβιων και 48 είδη θηλαστικών (αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, βίδρες, ζαρκάδια, λαγοί, λύκοι, λαγόγυροι, νυχτερίδες, σκίουροι κ.α.).

Φύση – μαγεία:

Το ανάγλυφο του δάσους της Δαδιάς είναι μια οπτική μαγεία για τον επισκέπτη. Θα δει μπροστά του μεγάλα και μικρότερα ρέματα, μικρά και μεγαλύτερα διάκενα, τεράστια βλάστηση από αγριολούλουδα, όπως ίριδες, παιόνες και λαδαριές, θάμνους, όπως κουμαριές, ρείκια, σκίνα, φουντουκιές και μεγάλα δέντρα όπως πεύκα, βελανιδιές, ιτιές, λεύκες, πλατάνια, οξιές, σκλήθρα και σφενδάμια.
Στο τοπίο εναλλάσσονται εικόνες από πυκνή βλάστηση και ξέφωτα, από λιβάδια και βράχια που αναδύονται και όλες οι οσμές του δάσους! Οι δε συχνές συναντήσεις με τα αρπακτικά πουλιά και τα πάμπολλα θηλαστικά,  καθιστούν την εμπειρία μοναδική.

Περίπου μισό χιλιόμετρο από τον οικισμό της Δαδιάς, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Οικοτουριστικό Κέντρο. Εκεί μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά από το Κέντρο ενημέρωσης, το οποίο διοργανώνει περιηγήσεις στο δάσος. Εκεί, επιπλέον, υπάρχει καφετέρια αλλά και ξενώνας δυναμικότητας 60 κρεβατιών.

Από το Οικοτουριστικό Κέντρο μπορεί κάποιος να μεταβεί στο καταπληκτικό παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών. Η μετάβαση γίνεται είτε με τα πόδια μέσα από υπέροχα μονοπάτια (περίπου σαράντα (40) λεπτά είτε με μικρό λεωφορείο του Κέντρου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα αρπακτικά όταν έρχονται σε ειδική ταΐστρα για τροφή. Υπάρχουν  εκεί ειδικά κιάλια και τηλεσκόπια κι η εμπειρία μοναδική.

Σουφλί

Η «Πόλη του Μεταξιού», το Σουφλί, απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τον ποταμό Έβρο. Η κωμόπολη αυτή διατηρεί πολλά στοιχεία από την περίοδο της ακμής της, τον 19ου αιώνα. Με μια βόλτα στα στενά δρομάκια θα ανακαλύψετε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μιας άλλης εποχής. Το Σουφλί είναι γνωστό κυρίως για το μετάξι.  Μετά την Συνθήκη της Λωζάννης, το 1923, με την ανακατανομή της γης έχασε μια σημαντική έκταση 70.000 στρεμμάτων που ήταν γεμάτη από μουριές, την μόνη τροφή του μεταξοσκώληκα. Η ανακάλυψη της τεχνητής μεταξωτής ίνας, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στη σηροτροφία: το 1993, η παραγωγή κουκουλιών ανερχόταν σε 5.000 κιλά από 800.000 κιλά που ήταν το 1908. Στα μουσεία που λειτουργούν στο Σουφλί μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της πόλης και του μεταξιού. Γύρω από την πλατεία του Σουφλίου, βρίσκονται  τα καταστήματα του μεταξιού. Επίσης στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε πεντανόστιμα εδέσματα (αναζητήστε στα κρεοπωλεία τον «καβουρμά» και στα εστιατόρια την «μπάμπω»), καθώς και εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί.

Διαμονή
Για τη διαμονή  στο νομό Έβρου μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μπορείτε να μείνετε στην Αλεξανδρούπολη, στο δάσος της Δαδιάς ή ακόμη ακόμη και σε Διδυμότειχο, Ορεστιάδα αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψή στο δάσος της Δαδιάς με επίσκεψη σε όλον τον Έβρο.
Πρόσβαση – Μετακινήσεις
Η πρόσβαση στο νομό Έβρου είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε και να περιπλανηθείτε στο νομό Έβρου –όπως και όπου πάτε- είναι να έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο.

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές από την Αλεξανδρούπολη:
Αθήνα: 800 χλμ.,  Θεσσαλονίκη: 300 χλμ., Ιωάννινα: 560 χιλ.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 25 Απριλίου 2020
Επόμενο άρθροΝ. Κεραμέως: Το νέο ν/σ επιβάλλεται από τις σύγχρονες απαιτήσεις στην Εκπαίδευση. – Προτεραιότητά μας για το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές της Γ’ Λυκείου
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.