Στην παρουσίαση ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου του πρωθυπουργού για την μεταμνημονιακή Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ, με συνομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, σε μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν έντονη η σύγκρουση των δύο πλευρών.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ανταπόκριση του διεθνούς Τύπου στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ θετική. Ωστόσο, όπως είπε, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό γίνεται με διαφορετικούς όρους.
Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την καθημερινότητα των πολιτών και τα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν βλέπει διάθεση γι’ αυτό από την πλευρά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «στρατηγική αμηχανία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είπε ότι τα μέτρα θα αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται την επόμενη τετραετία, πάνω και πέρα από τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει πεδίο ελευθερίας να αποφασίσει τον τρόπο, τους όρους και τις κοινωνικές κατηγορίες εκείνες τις οποίες θα στηρίξει.
Μιλώντας για την πληρωμή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, είπε ότι είναι νομική και ηθική υποχρέωση, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, η οποία «ανατρέπει μία άδικη απόφαση» που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Διορθώνουμε τις αδικίες, όπως κάνουμε αυτά τα τρία χρόνια, που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις», σημείωσε.
Για το 2019 είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμη μέτρων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και έχουν εγκρίνει οι θεσμοί, που προβλέπει υπέρβαση που θα αγγίζει τα 800 εκατ., ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι ακόμα παραπάνω.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή συγκεκριμένες διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 35% με την αλλαγή του ασφαλίστρου από το 20% στο 13% και με ένα καθορισμένο ποσό 64,5 ευρώ για εφάπαξ και επικούρηση, το οποίο θα πληρώνουν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.
Είπε επίσης ότι το 88% αυτών που εργάζονται με «μπλοκάκι» έχει ελαφρυνθεί και γίνεται παρέμβαση για εκείνες τις εισοδηματικές κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, τονίζοντας ότι και αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα, όπως και – εντός των επόμενων εβδομάδων – το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2019-2020 και «τότε οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να πουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν», όπως τόνισε. Υπογράμμισε ότι από τον Ιανουάριο του 2019 οι εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα θα είναι μικρότερες.
Επίσης αναφέρθηκε στην επιδότηση ενοικίου μέχρι 200 ευρώ, για 300.000 οικογένειες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.
Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, «έχει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά το δοκούν, ως κυρίαρχη κυβέρνηση που αποφασίζει για το ποιες κοινωνικές κατηγορίες θέλει να στηρίξει και ποιες πολιτικές θέλει να εφαρμόσει».
Υπογράμμισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. που δημιουργείται δεν απαιτεί ισοδύναμα.
Σφοδρή αντιπαράθεση για φόρους και ανάπτυξη
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, προκάλεσε το θέμα των φόρων και της ανάπτυξης, με τον κ. Τζανακόπουλο να κατηγορεί τον συνομιλητή του ότι παρουσιάζει ψευδή στοιχεία. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας πίνακες, οι οποίοι, όπως παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρονταν στη μεταβολή των φόρων. «Είστε ψεύτης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια χαρακτήρισε κωμικό τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη, κατηγορώντας τον για πρόθεση «να δημιουργήσει σύγκρουση», ώστε «να μην γίνει συζήτηση», «παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία».
Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως περνάμε από μια φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία εκ των πραγμάτων περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, σε μια περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα στο μέλλον.
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος και εξήγησε γιατί μόνο αυτή η κυβέρνηση και όχι το κόμμα της ΝΔ, «το οποίο ευθύνεται για το ότι η χώρα κατέληξε στην καταστροφή το 2010», μπορεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκμοντερνισμού του κράτους, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση καλείται να το προστατεύσει από τις πρακτικές του κόμματος του κ. Χατζηδάκη.
Μιλώντας για τις αντιδράσεις των θεσμών απέναντι στα μέτρα, είπε ότι τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν ό,τι γίνεται και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τους θεσμούς και τόνισε ότι το πακέτο μέτρων είναι «απολύτως κοστολογημένο και αφορά τον επιπλέον χώρο που δημιουργείται πέραν του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5%».
Στον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση μειώνει τα έσοδα και κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο, απάντησε ότι «η οποιαδήποτε μείωση των εσόδων προβλέπεται από το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δεν μειώνει τα έσοδα κάτω από το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αντιθέτως, αφορά το υπερπλεόνασμα». Τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα για ελαφρύνσεις και προσλήψεις, αναφέροντας ότι αυτές αφορούν στην «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην Ειδική Αγωγή, για να λειτουργήσουν προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Εξάλλου, είπε ότι από το 2015 έχουν δημιουργηθεί 330.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία από 27% το 2014, τον Ιούνιο έπεσε στο 19,1%. Επίσης, την επόμενη τετραετία είναι δυνατόν να δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας, απαραίτητες για να φθάσει η ανεργία στο 10%, σημείωσε.
Η ΝΔ θέλει να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες
Για τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι το μέτρο δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και δεν επιφέρει διαρθρωτικά αποτελέσματα. Είπε ότι το μέτρο, το οποίο είχε συμφωνηθεί με απαίτηση του ΔΝΤ, δεν αφορούσε τους νέους συνταξιούχους, σημειώνοντας ότι αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στους συνταξιούχους άνω των 70 ετών και όπως συμπλήρωσε ότι όλα τα υπόλοιπα «αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και μόνο».
Έντονη σύγκρουση προκάλεσε και το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το σύστημα που προτείνει η ΝΔ δεν είναι μόνο επικίνδυνο, είναι καταστροφικό. «Μας λέει η ΝΔ ότι οι άνθρωποι που σήμερα πληρώνονται επικουρική σύνταξη, την επαύριον, με την δυνατότητα που θα δοθεί στον καθένα να επιλέξει ελεύθερα, είτε μεταξύ της επικουρικής σύνταξης στο δημόσιο ταμείο, είτε στο ιδιωτικό ταμείο, θα μείνουν χωρίς σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση θα έθετε σε κίνδυνο δύο εκατομμύρια συντάξεις. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά έχουμε πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα.
Για το μέτρο περικοπής των συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «το μέτρο δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι διαρθρωτικό και μπορεί να ακυρωθεί».
Τόνισε τέλος ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς βλέπουν θετικά την πιθανότητα να μην περικοπούν και πρόσθεσε ότι σε 20 μέρες θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και εκεί «θα πάρετε όλες τις απαντήσεις».
ΑΠΕ-ΜΠΕ