Δ. Κουτσούμπας: Το κλείσιμο του αλυτρωτικού ζητήματος και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ προϋπόθεση πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση

«Υπάρχουν πιο ουσιαστικά ζητήματα πέρα από την ονοματολογία και αυτά είναι ανοιχτά: Αλυτρωτισμοί, αλλαγές συνόρων, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της πΓΔΜ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ώστε να γίνουν γνωστές η επίσημη θέση της κυβέρνησης, η ακριβής διαπραγματευτική γραμμή της και οι «κόκκινες» γραμμές της.

     Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι προϋπόθεση το κλείσιμο του αλυτρωτικού ζητήματος και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Απ’ ό,τι φαίνεται, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, απ’ ό,τι διαβάζουμε, προκρίνουν αυτό το “Nova Macedonia” για αυτό και ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για χρονικούς προσδιορισμούς» παρατήρησε.

     «Οποιοδήποτε όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του, με αυστηρά κατά την άποψή μας γεωγραφικό προσδιορισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται, να έχει απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως είναι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Και τα διάφορα ζητήματα όπως οι θεωρίες περί “μακεδονικού έθνους”, άρα περί “μακεδονικής μειονότητας”, οι διάφοροι μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για “Μακεδονία του Αιγαίου” και μια σειρά τέτοια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αλυτρωτισμούς, με επαναχάραξη συνόρων, που πάντα γίνεται με πολεμικές εμπλοκές φυσικά και όχι με διαπραγματεύσεις» υποστήριξε.

     Για τις σχέσεις της γείτονος χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως δεν πρέπει να διευκολυνθεί η είσοδος της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γιατί «θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και των γειτονικών λαών», καθώς το ΝΑΤΟ «είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών, οικονομικής ασφυξίας για τους λαούς, οι οποίοι πληρώνουν τους εξοπλισμούς, με βάση τούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας».

     Στην παρατήρηση ότι δεν μπορεί να παρέμβει η Ελλάδα αν η πΓΔΜ επιθυμεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε «ναι, όμως η ελληνική κυβέρνηση, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχει σημασία τι θα πει, αν θα βάλει βέτο ή όχι».

     Ερωτηθείς για σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «κλείνει και το αλβανικό μέτωπο» μίλησε για τη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ράμα και υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι κλείνουν». «Οι επίσημες δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης, διαφόρων πολιτικών παραγόντων, υπουργών της, όλο το τελευταίο διάστημα, μάλλον το αντίθετο δείχνουν» συμπλήρωσε.

     Ο κ. Κουτσούμπας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου θα πει, όπως και στον ελληνικό λαό, τις θέσεις του ΚΚΕ και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι απαραίτητη μία τέτοια σύσκεψη «γιατί όλα δείχνουν ότι περισσότερο θα περιπλέξει τα πράγματα. Υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Διαφορετική ουσία και περιεχόμενο το κάθε πολιτικό κόμμα και φυσικά υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα ζητήματα που κρύβονται και διακυβεύονται πίσω από ένα όνομα και αυτήν την ιστορία της ονοματολογίας».

     Όπως ανέφερε, το ΚΚΕ δεν συνδέει την όποια λύση προταθεί εκ μέρους της κυβέρνησης με το τι θα κάνουν άλλα κόμματα ή οι ΑΝΕΛ ή ο κ. Καμμένος.

     Στην παρατήρηση ότι ο κ. Καμμένος είναι κυβέρνηση, τόνισε πως «στα πλαίσια αυτά γίνονται και οι προσπάθειες για διάφορες μεταγραφές», εκτιμώντας ότι «ήδη ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης από το πολιτικό σύστημα, αποσύνθεσης ως κόμμα τέτοιο, αντίστοιχα με ό,τι συμβαίνει με το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων κ.λπ. Γίνεται μία προσπάθεια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και βέβαια πιστεύουμε ότι το ζήτημα με τη γειτονική χώρα ίσως να αποτελέσει έναν ακόμα παράγοντα επιτάχυνσης τέτοιων ή άλλων εξελίξεων».

     Ερωτηθείς εάν βλέπει αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση απάντησε «Ολόκληρο ως κόμμα δεν ξέρω αν θα φύγουν ή μέρος τους…».

     Σε ερώτηση πού αποδίδει τη σταθερή δημοσκοπική άνοδο του ΚΚΕ, επισήμανε ότι οφείλεται στην αντιπολίτευση και στην καθαρή στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση, κυρίως «στο ότι κατασταλάζει μία πείρα στον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί, που πρόσβλεπαν σε άλλα».

    «Αποδεικνύεται στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που λέει ο λαός μας: “Απέξω κούκλα και από μέσα πανούκλα”. Όπως, άλλωστε, είναι όσοι πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες και τελικά καταλήγουν να κάνουν μόνο τη βρώμικη δουλειά με θύμα πάντα τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» παρατήρησε.

     Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ παραδέχθηκε ότι ήταν σκληρός ο χαρακτηρισμός «πολιτικός απατεώνας» που είχε χρησιμοποιήσει για τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας: «Οι σκληρές πολιτικές εκφράσεις είναι και αντίστοιχες με τη σκληρότητα της πολιτικής κατά του λαού που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση κι αυτός ο πρωθυπουργός».

     Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές με ένα αριστερό μέτωπο, απάντησε πως «ο λαϊκισμός ήταν ίδιον αυτού του κόμματος, όπως και ο τυχοδιωκτισμός και φυσικά δεν αποκλείεται τίποτα».

     Όπως υποστήριξε, η βασική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος είναι η επίδειξη διαφόρων δειγμάτων «αριστεροσύνης», μαζί με κάποιες «προεκλογικές κορώνες για να μπορέσει να συγκρατήσει ένα τμήμα του λαού, ακόμα που έχει νωπή στην μνήμη του τις εξίσου πολύ σκληρές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων», προκειμένου να «σπείρει ξανά κάποιες νέες αυταπάτες ότι “σιγά-σιγά κάτι κάνω κι εγώ, μπορεί να μην τα κατάφερα, να κατάφερα ελάχιστα, αλλά θα προσπαθήσω”».

     «Δυστυχώς, σε αυτήν την υπόθεση πέφτουν θύματα οι εργαζόμενοι, οι καταπιεσμένοι αυτής της χώρας. Νομίζουμε, όμως, ότι με την πείρα που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποκρυσταλλώνεται έστω σιγά-σιγά, θα πρέπει να πάρουν το μήνυμά τους τέτοια τυχοδιωκτικά κόμματα, τέτοια κόμματα που για αλλού ξεκίνησαν και αλλού βρέθηκαν» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΤρία χρόνια …αυταπάτης και απάτης! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΣτην ηλεκτρονική σελίδα του υπ. Οικονομίας αναρτήθηκαν οι συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για τη δράση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης