Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, την ώρα που πολλές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρούν επίσης έκρηξη της επιδημίας λόγω των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Η περιοχή αυτή επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες από τα πρώτα κύματα της πανδημίας, με κάποιες χώρες να έχουν σχεδόν γλιτώσει από την εξάπλωση του κορονοϊού, αφού έκλεισαν τα σύνορά τους και επέβαλαν περιορισμούς.
Όμως πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, από την Ταϊλάνδη μέχρι το Βιετνάμ, βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνει, ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με βραδείς ρυθμούς.
Η Μαλαισία –με 32 εκατομμύρια κατοίκους– είναι μια από τις χώρες που έχει επηρεαστεί περισσότερο από το νέο κύμα της covid-19, με σχεδόν 2.800 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων το 40% καταγράφηκε μόνο τον Μάιο.
Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα 570.000 κρούσματα, όμως τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η εξάπλωση της cοvid-19 στη Μαλαισία αποδίδεται στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού καθώς και στις συγκεντρώσεις στη διάρκεια του Ραμαζανιού και της γιορτής Έιντ, συχνά χωρίς την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.
Οι μαλαισιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα “πλήρες lockdown” δύο εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων ανοικτά θα μπορούν να παραμένουν μόνο τα καταστήματα πρώτης ανάγκης, ενώ τα περισσότερα σχολεία έχουν ήδη κλείσει και έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας απαγορεύονται εδώ και πολλούς μήνες.
Λιγότερο από το 6% των Μαλαισιανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 μέχρι στιγμής.
Το Βιετνάμ, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης πέρυσι αφού κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του κορονοϊού, είδε τον Μάιο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται.
Το γεγονός ώθησε τις αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα αλλοδαπών μέσω κάποιων αεροδρομίων και να επιβάλουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη Χο Τσι Μινχ.
Η κυβέρνηση του Βιετνάμ ζήτησε από τις ιδιωτικές εταιρίες να εξασφαλίσουν εμβόλια για τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Όπως ανέφερε ο βιετναμέζικος Τύπος, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των νοτιοκορεατικών κολοσσών Samsung και LG καθώς και με πρεσβείες και εμπορικά επιμελητήρια για να συζητήσουν τρόπους απόκτησης εμβολίων κατά της covid-19.
Στην Ταϊλάνδη οι υπερπλήρεις φυλακές ήταν αυτές που προκάλεσαν την εξάπλωση της επιδημίας, με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά στη χώρα αυτή, η οποία μέχρι πρότινος είχε γλιτώσει από την πανδημία.
Η Σιγκαπούρη, που δεν είχε καταγράψει σχεδόν κανένα εγχώριο κρούσμα κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, επέβαλε περιορισμούς τον Μάιο αφού εντόπισε πολλές εστίες μόλυνσης με νέα παραλλαγμένα στελέχη.
Οι Φιλιππίνες επέβαλαν νέους, αυστηρούς περιορισμούς τον Μάρτιο γύρω από την πρωτεύουσα Μανίλα όταν τα νοσοκομεία κινδύνευαν να γεμίσουν. Αυτά τα μέτρα χαλάρωσαν λίγο όταν ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται.
Στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή χώρα της περιοχής που επλήγη σφοδρά από την πανδημία στις αρχές του έτους, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφτασε ξανά τις 6.000 κατά μέσο όρο στα τέλη Μαΐου, δηλαδή στα επίπεδα του Μαρτίου. Οι αρχές φοβούνται μια έκρηξη κρουσμάτων μετά τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις στη διάρκεια του Ραμαζανιού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ