COSMOTE CHRONOS: με τα Προπύλαια και το Ερέχθειο ολοκληρώνεται η ψηφιακή εμπειρία της Ακρόπολης
- Δύο ακόμη μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ζωντανεύουν ξανά «ψηφιακά»
- Μέσω των τεχνολογιών AI, VR & AR και με το δίκτυο 5G, η τεχνολογία του μέλλοντος φέρνει το σπουδαίο παρελθόν μας στο σήμερα
Στο πλαίσιο σύμβασης πολιτιστικής χορηγίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την COSMOTE, υλοποιήθηκε, ανανεώνεται και συντηρείται η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, η οποία παρέχεται δωρεάν[1]. Από τον Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα, περίπου 400.000 χρήστες smartphone και tablet είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν σημαντικά μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες ψηφιακές αναπαραστάσεις, είτε βρίσκονταν στον Βράχο της Ακρόπολης ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Η μοναδική αυτή εφαρμογή ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, προκειμένου όλοι να βιώνουν τη μοναδική εμπειρία των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, μέσω της τεχνολογίας. Επιπλέον των μνημείων του Παρθενώνα, του Ναού της Αρτέμιδας, της Χαλκοθήκης, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, τώρα προστέθηκαν τα Προπύλαια και το Ερέχθειο στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η COSMOTE συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού τόσο για την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS όσο και για το μεγάλο έργο της παροχής δωρεάν WiFi σε 25 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η εφαρμογή αποτελεί όχι μόνο ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που εμπλουτίζει τη φυσική εμπειρία περιήγησης στην Ακρόπολη αλλά και ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Με την προσθήκη των Προπυλαίων και του Ερεχθείου οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στην εποχή της ακμής τους. Τα Προπύλαια, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας, λειτουργούν ως η κύρια πύλη στην Ακρόπολη, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή είσοδο. Αντίστοιχα, το Ερέχθειο με τα διάσημα γλυπτά του, τις Καρυάτιδες κόρες που με την κομψότητα και τη λεπτομέρεια της γλυπτικής τους, αντικαθιστούν τους κίονες και προσδίδουν μια αίσθηση ζωντάνιας και χάρης στο μνημείο.
Με τεχνολογίες αιχμής όπως επαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότητας και κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με το δίκτυο 5G, οι χρήστες της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία, στο φυσικό τους μέγεθος, να περιηγηθούν και στο εσωτερικό τους. Η εμπειρία αυτή πάνω στον Ιερό Βράχο παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.
H εφαρμογή COSMOTE CHRONOS διαθέτει επίσης την ψηφιακή βοηθό – ξεναγό «Κλειώ», η οποία μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και εφόσον η συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο και να δώσει πληροφορίες για όλα τα μνημεία της Ακρόπολης. Η ψηφιακή βοηθός – ξεναγός «Κλειώ» έχει τη δυνατότητα να απαντά σε περίπου 14.000 ερωτήσεις. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον 4G ή WiFi δικτύου, είναι εφικτή μόνο η αυτοματοποιημένη ξενάγηση.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και μπορεί κάποιος να την κατεβάσει στην Android κινητή συσκευή του μέσω του Google play και στην iOS μέσω του Apple store. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.
[1] Για τη λήψη (download), εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής και του περιεχομένου της ισχύει η χρέωση του εκάστοτε ισχύοντα τιμοκαταλόγου για τη χρήση δεδομένων του παρόχου του συνδρομητή.