COP28: Οι παρόντες, οι απόντες και οι δυσκολίες – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Περίπου 70.000 άνθρωποι από 200 χώρες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για να συμμετέχουν στην 28η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, COP28, που αρχίζει την Πέμπτη. Aξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι ο μεγάλος απών, καθώς επιθυμεί να βρίσκεται στις ΗΠΑ λόγω των εξελίξεων στο μεσανατολικό.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Στη διάσκεψη όμως θα παρευρεθεί ο Πάπας Φραγκίσκος, κάτι που καταδεικνύει τον ισχυρό συμβολισμό που θέλει να προσδώσει ο ηγέτης του Καθολικισμού στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Φέτος θα γίνει και ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός, τι έχει γίνει και που βρισκόμαστε σε σχέση με όσα είχαν αποφασιστεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 (COP21) με στόχο να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδο (1870).

Το K Report επισημαίνει σε σημερινή του έκδοση ότι εν όψει της διάσκεψης, πρέπει να έχουμε υπόψη δύο πράγματα:

Η κατάσταση: Όλες οι επιστημονικές εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών καταλήγουν ότι αν συνεχίσουμε με τον σημερινό βηματισμό, ακόμα και αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Παρίσι, ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη χάνεται,  εδώ.

Οι προοπτικές: Αυτές τις ημέρες, κανένας δεν φαίνεται να αισιοδοξεί ότι αυτή η COP θα καταφέρει ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες, δηλαδή να αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, με σαφές χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη και δη τους μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές τους.

 Ορισμένοι το θεωρούν συμβολικό, μακάρι να αποδειχτεί ότι κάνουν λάθος: Η COP συγκαλείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ο ενδέκατος μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός με το τέταρτο μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως, υπό την προεδρία του σουλτάνου Άχμεντ Αλ Τζαμπέρ, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, η οποία μέσα στα επόμενα έξι χρόνια θα εκπέμψει τόσες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που θα χρειάζονταν 340 χρόνια για να απομακρυνθούν.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη μια συμφωνία, καθώς απαιτείται ομόφωνη στήριξη όλων όσων συμμετέχουν στη διάσκεψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε νέο κύμα κακοκαιρίας και θα διαρκέσει ως την Τετάρτη
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Μονόδρομος οι νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα για να έχει μέλλον- Γερασμένο πάνω από το 50% των γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα