Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας καταδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, σε πιο βαθμό χάνονται έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από την διάθεση αγροτικών προϊόντων τα οποία δεν έχουν τυποποιηθεί.
Η «χαμένη» προστιθέμενη αξία μόνο από την εξαγωγή χύμα ελαιόλαδου, κυρίως στην Ιταλία, είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις εκπρόσωπων του ελαιοκομικού κλάδου οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου φτάνουν τους 30.000 τόνους ετησίως όταν οι εξαγωγές χύμα ελαιολάδου κυμαίνονται κάθε χρόνο από 100.000 έως 130.000 τόνους.
Μάλιστα πριν από περίπου πέντε χρόνια οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελαιολάδου δεν ξεπερνούσαν τους 15.000 τόνους. Αλλά και στην εγχώρια αγορά το χύμα ελαιόλαδο πωλείται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με το τυποποιημένο. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις οι συνολικές πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά ανέρχεται στους περίπου 30.000 τόνους όταν η πώληση ελαιολάδου σε τενεκέδες ξεπερνάει τους 40.000 τόνους. Μάλιστα στις ποσότητες του ελαιολάδου που διατίθενται σε τενεκέδες δεν περιλαμβάνονται οι ποσότητες που καταναλώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση χύμα ελαιολάδου είναι πολύ μεγαλύτερη από τους 40.000 τόνους.
Σε γενικές γραμμές από την συνολική παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι το 70% διατίθεται χύμα και το 30% τυποποιημένο έναντι 50% τυποποιημένου προϊόντος στην Ισπανία και 80% στην Ιταλία.