ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – Βουλή: Στροφή στην ανάπτυξη σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του 2017

Τοποθέτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017, στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8.12.2016

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ακούγοντας τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης -κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- αναρωτιέται κανείς αν ήλθαν από κάποιον άλλον πλανήτη και βρέθηκαν σε αυτήν τη χώρα το 2015, ότι δεν ήταν αυτοί που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κάποιοι άλλοι, ότι δεν ήταν αυτοί που δημιούργησαν τα τεράστια ελλείμματα, τις τρύπες, στον κρατικό προϋπολογισμό που συσσωρευμένα δημιούργησαν αυτό το τεράστιο, δυσθεώρητο δημόσιο χρέος που μας πνίγει σαν τη θηλιά στο λαιμό, ότι δεν ήταν αυτοί που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος και τώρα κλαίνε ότι είναι μεγάλο και πρέπει να το μειώσουν.

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό και δείχνει, αν θέλετε, πόσο έχουν συνειδητοποιήσει και πόσο έχουν καταλάβει τι έχουν κάνει σε αυτήν τη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Έρχομαι τώρα στον Προϋπολογισμό του 2017.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που χαρακτηρίζεται από ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, μετά από μια συνεχή πτωτική πορεία που ακολούθησαν όλα τα οικονομικά μεγέθη από το 2009 και μετά, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Το 2017, σύμφωνα με όλες τις επίσημες προβλέψεις, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της οικονομίας μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο στόχος που αναφέρεται στον Προϋπολογισμό είναι 2,7% του ΑΕΠ, στο οποίο υπάρχει συμφωνία από τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς.

Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της αποπληρωμής μεγάλου μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών και του προγραμματισμού εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μέρους μέσα στο 2017, η οποία θα αντισταθμίσει την αρνητική υφεσιακή επίδραση της μικρής αύξησης των φορολογικών βαρών.

Ο στόχος για το 2017 παραμένει η διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, παραμένει σημαντικός στόχος ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής, αλλά και η δίκαιη κατανομή των οφειλών, που προκύπτουν από την ήδη δρομολογημένη οικονομική ανάπτυξη.

Για τον παραπάνω σκοπό ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την πλήρη επέκταση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, την ενίσχυση των τομέων Υγείας, Παιδείας και κοινωνικής προστασίας, τη διάθεση ποσού για την κρατική συμμετοχή σε ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων για τους πιο φτωχούς και την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά ένα μεγάλο μέρος, 250 εκατομμύρια ευρώ.

Για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και την τόνωση των επενδύσεων, υπερβαίνουν στον Προϋπολογισμό του 2017 την ονομαστική ετήσια αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το θετικό αυτό πλεόνασμα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα είναι μεγαλύτερο, λόγω της υπέρβασης του στόχου των εσόδων, μέσω στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτό λέγεται, εν ολίγοις, αναδιανομή εισοδημάτων, που και ο ίδιος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών παραδέχεται ότι είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Θέλω να αναφερθώ εν συντομία στο αγροτικό θέμα, γιατί πολύς λόγος έχει γίνει και από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Θα πω εν συντομία μερικά πράγματα για το 2015-2016.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 4% το 2015, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων χρόνων, με αύξηση 11% στο αγροτικό εισόδημα. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η αύξηση της αξίας και του όγκου που παρουσιάζουν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών κατά την εμπορική περίοδο 2015-2016, παρά το ρωσικό εμπάργκο.

Επίσης, κατά τη φετινή χρονιά εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις τόσο του πρώτου πυλώνα, άμεσες ενισχύσεις, όσο και του δεύτερου πυλώνα παρελθόντων ετών από το 2009 και τρέχουσες που αναμένεται να αγγίξουν τα 3,5 δισεκατομμύρια.
Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε και τις δυσμενείς υποχρεώσεις της χώρας μας που συνδέονται αποκλειστικά με τους καταλογισμούς, αποτέλεσμα της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων που στερούν τους αντίστοιχους πόρους κατ’ έτος που ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Είναι τα διάφορα πακέτα Χατζηδάκη και Κοντού που μας έρχονται τώρα στο κεφάλι.

Όσον αφορά την πληρωμή ζημιών της αγροτικής παραγωγής από απρόβλεπτους φυσικούς κινδύνους, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα παρακάτω: Αποπληρώθηκε σχεδόν το σύνολο των ζημιών του έτους 2015, πέντε μήνες νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε φέτος, καταφέραμε να μετακινήσουμε την πληρωμή των ζημιών του 2016 στο τέλος Νοεμβρίου, τρεις μήνες νωρίτερα από την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Ολοκληρώνουμε την πληρωμή παλιών προγραμμάτων ΠΣΕΑ που είχαν καθυστερήσει από το έτος 2011 και μετά και ξεκινάμε τις πληρωμές που σε συνδυασμό με την αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού θα πληρώνονται πιο σύντομα από δω και πέρα.

Για το 2016 αναμένονται ακόμα πληρωμές 35 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη δεύτερη πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Έτσι, οι συνολικές πληρωμές για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν στα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Για το φορολογικό των αγροτών θεσπίσαμε για πρώτη φορά ατομικό αφορολόγητο που ξεκινάει από 8.500 ευρώ και φτάνει τα 9.500 ευρώ και εξαιρέσαμε από τη φορολόγηση ένα πολύ σημαντικό μέρος των αγροτικών εισοδημάτων που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, σε αντίθεση με τη δική σας πολιτική που προέβλεπε φορολόγηση στο σύνολο των αγροτικών εισοδημάτων και πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων με 13% από το πρώτο ευρώ, όπως προέβλεπε ο ν. 4172/2013.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει 17 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το φθινόπωρο του 2014 με την οποία έλεγαν τα εξής. Διαβάζω κατά λέξη: «Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν πρέπει να θεωρούνται εισόδημα και δεν πρέπει να φορολογούνται». Θυμίζω ότι αυτή η τροπολογία απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Καταθέτω τη σχετική τροπολογία για τα Πρακτικά για να τη θυμούνται κάποιοι που φαίνεται ότι ξεχνάνε πολύ εύκολα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον αγροτικό τομέα μένουν ακόμα να γίνουν πολύ περισσότερα. Στόχος μας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας να γίνει όχημα για την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών μας προϊόντων και αυτή την προστιθέμενη αξία μέσα από ισχυρά συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα να την καρπώνονται οι Έλληνες αγρότες και να μη διαχέεται σε διάφορες κατευθύνσεις σε βάρος των αγροτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα των δικών μας οικονομικών στόχων για το 2017.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένας Παπαδοπούλου στον Γ. Παπανδρέου
Επόμενο άρθρο“Τα Παιδιά της Άνοιξης” – Δράση στα Κουφάλια