Βγήκε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (για πολλούς ο πραγματικός υπουργός) και παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν φταίνε τα μνημόνια για την κρίση κι ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια! Χωρίς, αυτά, είπε, η προσαρμογή της χώρας θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία της χώρας σίγουρη κι η έξοδος από την Ευρωζώνη βέβαιη.
Τι να πω; Να τον καλωσορίσω στο πεδίο της λογικής και της αλήθειας που λέμε και γράφουμε τόσα χρόνια; Να τον καλωσορίσω στην προσγείωση από την κυβερνητική αυταπάτη; Κι όσα έλεγαν τόσα χρόνια;
Είπε κι άλλα ο Χουλιαράκης.
Είπε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες ! Κι ότι πρέπει να μην αλλάξει διόλου η πολιτική μετά το μνημόνιο και να εκτελεστεί κατά γράμμα ο προϋπολογισμός.
Ασφαλώς θα δυσαρέστησε τον Τσίπρα και τους άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν πώς και πώς τον Αύγουστο για να τελειώσουν τα μνημόνια και να ξαναρχίσουν το πάρτι της ζωής πριν από αυτά. Με δανεικά και λεφτόδεντρα…
Κάτι θα ξέρει, προφανώς, κάτι θα έχει πάρει το αυτί του και στέλνει τα μηνύματά του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχόλια του Χουλιαράκη ήρθαν την ίδια στιγμή που δημοσιεύθηκε η έκθεση της Capital Economics, στην οποία αναφέρεται ότι η σφιχτή πολιτική των μνημονίων πρέπει να συνεχιστεί κι εκτός αυτών, ενώ προβλέπει ανάπτυξη 1,8% (για το 2018) αντί 2,4% που είναι αναγκαίο για να βγουν οι αριθμοί.
Επίσης, την ίδια στιγμή, ο ένας μετά τον άλλο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βγαίνουν κι εκφράζουν αμφιβολίες αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης. Κι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να κάνει του κεφαλιού της, επειδή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέα κρίση σε μια εποχή που η Ευρώπη ανακάμπτει και κλείνει τις πληγές της.
Όλα αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα λέει ο Τσίπρας που έχει φτιάξει το δικό του αφήγημα για να λέει ότι επί ημερών του βγήκαμε από τα μνημόνια. Ανεξαρτήτως αν αυτό είναι ένα ακόμη ψέμα, δεδομένου ότι έχει υπογράψει «μνημόνιο» που θα ισχύει μέχρι το 2022! Αρχής γενομένης από το 2019 και τις νέες μειώσεις συντάξεων.
Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ αποφύγει ένα νέο –έστω και άτυπο- μνημόνιο.
Ίσως ένα μνημόνιο στο οποίο θα υπάρχει παρακολούθηση στόχων, μνημονιακών πολιτικών, αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων και ως αντάλλαγμα θα έχει κάποιες επιβραβεύσεις (bonus), όπως η μείωση επιτοκίων ή άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Προφανώς, αυτό εννοεί ο Χουλιαράκης όταν ισχυρίζεται ότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα εποπτείας, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Και προσγειώνει τον Τσίπρα…
ΥΣΤΡ.
Περίπου τα ίδια με τον Χουλιαράκη είπε κι ο Κούλογλου χθες στον Skai.
«Χωρίς μνημόνια θα είμαστε πτωχευμένη χώρα» κλπ κλπ κλπ
Κατά τα άλλα οι άλλοι ήταν γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένοι….