Πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και βάσει του οποίου θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.
Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Δήλωση του Νίκου Παππά: «Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη: Ήταν δίκαιο, το κάνουμε πράξη»
«Ο νόμος για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη έρχεται να λύσει το πρόβλημα του αποκλεισμού 400.000 συμπολιτών μας από το αγαθό της Ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας, έρχεται να διώξει το “μαύρο” από τις τηλεοράσεις τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.
«Η δράση του υπουργείου μας, που αποτελεί εκπλήρωση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, αφορά 3.500 “λευκές περιοχές” σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προμηθευτούν κουπόνι για την απόκτηση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να λαμβάνουν -δωρεάν και για πάντα- το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- των περιφερειακών καναλιών».
«Το ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού, το “μαύρο” στις τηλεοράσεις των νοικοκυριών της Περιφέρειας, επιβλήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea. Αυτό το καθεστώς τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε για όλους και με κάθε τρόπο. Η Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη της χώρας ήταν ένα δίκαιο αίτημα και το κάνουμε πράξη».
Θετική είναι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιφέρειας με το μέτρο αυτό καθώς όλοι τους επισημαίνουν ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Το Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών που αφορά το μέτρο καταγράφοντας την ικανοποίησή τους.
Θράκη
«Η πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, είναι πολύ σημαντική σε ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι από τα κέντρα ενημέρωσης. Η τηλεόραση είναι η μοναδική τους επαφή με το κεντρικό πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι η διέξοδός τους, η επικοινωνία τους, το παράθυρό τους στον έξω κόσμο. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων, ακριτικών περιοχών, έχουν ανάγκη αυτού του είδους την επικοινωνία και από την άποψη αυτή η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι όντως σημαντική».
Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ενός εκ των τεσσάρων δήμων του Νομού Έβρου, κάτοικοι των οποίων θα αποκτήσουν πρόσβαση στην λήψη τηλεοπτικού σήματος.
Στο νομό Έβρου δικαιούχοι της επιδότησης για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού, με ελεύθερη την επιλογή του παρόχου, είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των οικισμών: Μακρυλιών του δήμου Σαμοθράκης, Λεπτοκαρυάς, Μελίας, Πυλαίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γαλήνης και Κριού του δήμου Ορεστιάδας και η Μονή Δαδιάς του δμου Σουφλίου.
Σημειώνεται πως το 2017, η Θράκη ήταν το πρώτο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας όπου εγκαταστάθηκαν δορυφορικά πιάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης, δίνοντας πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Στην περιοδεία που πραγματοποίησε στον Έβρο, τέλη Απριλίου του προηγούμενου έτους, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς δήλωνε ότι «καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα στέλνουμε κι ένα σήμα ότι η ανάπτυξη η οποία θα έρθει, θα είναι δίκαιη και θ’ αφορά τους πάντες. Αποκλεισμένοι από την ενημέρωση και τη δυνατότητα για προκοπή και βελτίωση της ζωής τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα… Βάζουμε τέλος σε μία κατάσταση απαράδεκτη όπου υπήρχαν πολίτες δύο κατηγοριών σε σχέση με τα δικαιώματά τους στο τηλεοπτικό προϊόν… Πάμε ν’ αποκαταστήσουμε μία θεμελιώδη αδικία. Να αποκαταστήσουμε ένα βασικό δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως από την περιοχή της χώρας στην οποία μένει, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, το δικαίωμα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν».
Δυτική Μακεδονία
Η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας του ορεινού ανάγλυφου που διαθέτει, έχει δεκάδες ορεινές κοινότητες που ανήκουν στην κατηγορία των «λευκών περιοχών» οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να ενταχθούν στην απόκτηση δορυφορικού ή άλλου εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του δήμου Γρεβενών Χρήστος Τριγώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι μέχρι τώρα το πρόβλημα της πρόσβασης των κατοίκων στο τηλεοπτικό σήμα προσπαθούσαν να το λύσουν με δαπάνες του δήμου ή παλιότερα της κοινότητας «τοποθετώντας τηλεοπτικούς αναμεταδότες σε διάφορα σημεία, αλλά τις περισσότερες φορές αυτή η επιλογή απορριπτόταν, όταν τα τιμολόγια δαπανών έφταναν στον αρμόδιο οικονομικό επόπτη για να εγκριθεί η δαπάνη, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο» και να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των δεκάδων κοινοτήτων του ορεινού όγκου.
Ο κ. Τριγώνης εκτιμά ότι η δυνατότητα των κατοίκων με το δωρεάν κουπόνι να προμηθεύονται τον εξοπλισμό για την πρόσβαση τους στα τηλεοπτικό σήμα «θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα και θα απαλλάξει τον δήμο από την διαχείριση ενός προβλήματος που δεν ανήκει στον δήμο».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ομαλή πρόσβαση των κατοίκων των ορεινών περιοχών στο τηλεοπτικό σήματος που αφορά τα ιδιωτικά κανάλια και σε ελάχιστες περιπτώσεις την ΕΡΤ.
Η ορεινή κοινότητα Πενταλόφου στην ΠΕ Κοζάνης που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανήκει στις «λευκές περιοχές» και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Χονδροκώστας, στην περιοχή του Βυθού το πρόβλημα του σήματος είναι μεγάλο και στο παρελθόν «προσπαθούσαμε με πρόχειρες λύσεις και αναμεταδότες που πλήρωνε η κοινότητα να μπορούν οι κάτοικοι να βλέπουν τηλεόραση». Τώρα ελπίζει ότι με τη χρηματοδότησης αγοράς εξοπλισμού θα μπορούν οι κάτοικοι να έχουν χωρίς την μεσολάβηση ενδιάμεσων, πρόσβαση στην τηλεόραση.
Στην ορεινή κοινότητα Ελάτης Καμβουνίων του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, εκτός από το τηλεοπτικό σήμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του χωριού Λευτέρης Παλούκας με την ένταξη της κοινότητας στις «λευκές περιοχές» θα μπορούν οι κάτοικοι αφού πρώτα ενημερωθούν «να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να βλέπουν τηλεόραση μέσω κάποιου τηλεπικοινωνιακού παρόχου».
Ήπειρος
Στον χάρτη των «λευκών περιοχών» της Ελλάδας, τοποθετούνται χωριά και οικισμοί στους ορεινούς δήμους της Ηπείρου. Πρόκειται για περιοχές, στην ορεινή Άρτα, στα Τζουμέρκα, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στο Πωγώνι, στην Κόνιτσα, στη Δωδώνη, στο Μέτσοβο και το Ζαγόρι, όπου η απουσία τηλεοπτικού σήματος καταγράφεται ως σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων ειδικά τον χειμώνα.
Η πλειοψηφία των χωριών έχει λιγοστούς κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι ζουν με πενιχρές συντάξεις και αδυνατούν να προμηθευτούν τον ειδικό εξοπλισμό για να δουν τηλεόραση.
Ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, αναφέρει πως ειδικά για τα χωριά της Μουργκάνας, όπου ζουν ηλικιωμένοι ακρίτες χωρίς οικονομική δυνατότητα, «η συντροφιά της τηλεόρασης, όταν βρέχει και νυχτώνει είναι απαραίτητη». Το θέμα όπως λέει, το είχε θέσει στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά όταν επισκέφτηκε την Ηγουμενίτσα και είχε τη διαβεβαίωση του, ότι θα ικανοποιούσε το αίτημα. Ο Σπύρος Παππάς προσθέτει ότι τώρα, αναμένεται η έγκριση για να γίνουν οι αιτήσεις για την επιδότηση, ώστε οι ακρίτες να προμηθευτούν τον εξοπλισμό.
Θετικό βήμα, χαρακτηρίζει τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος σε όσους δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου. «Δίνει την αίσθηση στους κατοίκους των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, ότι το Κράτος δεν τους ξεχνά», επισημαίνει και προσθέτει πως, πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα για να ενισχυθεί αυτή η πεποίθηση.
Στον δήμο Πωγωνίου, το πρόβλημα εντοπίζεται σε λίγα χωριά όπως λέει, ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης, ο οποίος θέτει το ερώτημα, κατά πόσο τη μηνιαία συνδρομή μια δορυφορικής σύνδεσης μπορούν να την πληρώσουν οι ακρίτες και παραθέτει τη δική του πρόταση. Ο κ. Καψάλης, υποστηρίζει πως εάν στο χωριό Κατσάνιανη μπει ένας υποσταθμός, εκεί όπου υπάρχει η υποδομή από τον δήμο, θα λυθεί το πρόβλημα του τηλεοπτικού σήματος και για ορισμένα χωριά στον γειτονικό δήμο Ζίτσας, αλλά και η περιοχή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, θα βλέπει ελληνικά κανάλια.
Το τηλεοπτικό σήμα ήταν ένα πιεστικό, βασικό αίτημα της δημοτική αρχής και των κατοίκων του ορεινού δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, λέει ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος. «Η πλειονότητα των χωριών, των συνοικισμών έχει πρόβλημα, γιατί είναι απομονωμένες, απομακρυσμένες περιοχές, σε γεωγραφική θέση που δεν έχουν επαφή με κοινωνία», σημειώνει και προσθέτει πως εκεί δεν φτάνουν εφημερίδες, δεν φτάνει σήμα ραδιοφώνου, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης. Ο νέος νόμος τονίζει ο κ. Μίγδος λύνει αυτό το βασικό πρόβλημα και αναφέρει πως κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ήπειρο είχε συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος είχε δεσμευτεί για τη λύση τού ζητήματος και στη συνέχεια υλοποίησε την υπόσχεση του.
Θεσσαλία
Ως εξαιρετικά θετικά βήματα για να έχει πρόσβαση ο πληθυσμός τους στα δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα στις δύσκολες περιοχές των δήμων τους, χαρακτήρισαν οι δήμαρχοι την οικονομική ενίσχυση των ενδιαφερομένων δημοτών τους.
Στην Μαγνησία οι «λευκές περιοχές» είναι σχετικά ελάχιστες και αφορούν κατοίκους πολύ μικρών οικισμών στους δήμους Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.
Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «είμαστε θετικότατοι σε αυτή την πρωτοβουλία αφού θα ενισχυθούν οικονομικά φτωχοί άνθρωποι για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού. Στην περιοχή μας είναι λιγοστές οι περιοχές που είναι “τυφλές”, όπως η ορεινή Ανάβρα και η Σούρπη και το Πηγάδι Πτελεού, που βρίσκονται μέσα χαμηλά σημεία».
Σε ανάλογή θετική εκτίμηση κινείται και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας που έχει στα όρια του δήμου πολλές «λευκές περιοχές» λόγω του ορεινού όγκου του Πηλίου και του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής.
Ο κ. Φορτούνας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα λυθεί το πρόβλημα με την χρηματοδότηση των δημοτών στους μικρούς οικισμούς της Πάλτσης, της Ξυνόβρυσης, του Πλατανιά, της Αγίας Κυριακής και πολλών ακόμη που, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι κατακλύζονται από τουρίστες που θέλουν να δουν τα τηλεοπτικά προγράμματα».
Αρκετές είναι οι «λευκές περιοχές» στη Δυτική Θεσσαλία και με την απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πλέον ολόκληρος ο ορεινός όγκος θα έχει πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.
Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 169/20.09.2018 και στον Νόμο 4563 ρητά περιγράφονται και συμπεριλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Πύλης – Αιθήκων – Ελάτης – Πινδέων – Μυροφύλλου και Νεράιδας σε αυτή τη δυνατότητα», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την οριστική λύση του προβλήματος.
«Όλοι οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, έτσι ώστε άμεσα να αποκτήσουν όλοι αυτό το ευεργέτημα», προσθέτει ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, νιώθουμε κι εμείς ως πολίτες ίσοι με τους υπόλοιπους Έλληνες. Αναμένουμε την τελική λύση του προβλήματος με την εφαρμογή του νόμου 4563/18 που δίνει πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, που αφορά άμεσα και τους κατοίκους του δήμου Αργιθέας».
Και προσθέτει: «Η Δημοτική Αρχή της Αργιθέας από το 2014, πριν τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση, διέγνωσε τη μη ένταξη της περιοχής μας στο ψηφιακό χάρτη και απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΝΕΡΙΤ και λύθηκε, έστω και προσωρινά και με αναλογικά σήμα το “μαύρο” στις οθόνες μας. Ακολούθησαν μια σειρά ενεργειών με αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας, διαβημάτων και υπομνημάτων, έως ότου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππά, δεσμευτεί για οριστική άρση της ψηφιακής τηλεοπτικής απομόνωσης των περιοχών εκτός τηλεοπτικής Κάλυψης. Τη δέσμευσή του την κατέθεσε ως νόμο ο οποίος και υπερψηφίστηκε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρθεί και η απομόνωση της περιοχής μας όσον αφορά και την διαδικτυακή κάλυψη με την περάτωση του προγράμματος WIFI για τις “λευκές περιοχές” το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης».
Για να καταλήξει: «Να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχουν οκτώ Αγροτικά Ιατρεία εκ των οποίων μόνο το ένα (Βραγκιανά) διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση. Στα υπόλοιπα, οι Αγροτικοί Γιατροί συνταγογραφούν χωρίς να έχουν σύνδεση στο internet και αναγκάζονται να μεταφέρονται στην πιο κοντινή σύνδεση internet (50 έως 100 χλμ.), είτε να αναγκάζονται να χρεώνονται προσωπικά τη σύνδεσή τους μέσω εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Τα δύο από τα τρία ΚΕΠ του δήμου λειτουργούν χωρίς ευρυζωνική σύνδεση».
Ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος σημειώνει από την πλευρά του ότι «με το νομοσχέδιο για την “Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλεια” ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ιτάμου και Καλλιφωνίου του δήμου μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα. Έτσι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε περισσότερες πηγές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αγαθά που αναμφισβήτητα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Ως Δήμος Καρδίτσας έχουμε διάθεση να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών είτε στο πλαίσιο οριζόντιων μέτρων είτε και εξειδικευμένα για το Δήμο μας, ώστε βήμα-βήμα να γίνει η ζωή των πολιτών πιο εύκολη».
Θετική και σε σωστή κατεύθυνση κρίνεται από τους δημάρχους του νομού Λάρισας η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την οποία εξασφαλίζεται στις «λευκές περιοχές» η πρόσβαση των κατοίκων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας με επιχορήγηση του εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, οι περιοχές στο νομό Λάρισας που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα και θα καλυφθούν με τον νέο νόμο, ανέρχονται σε 42, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών βρίσκονται στο δήμο Ελασσόνας, Τεμπών, αλλά και στον δήμο Φαρσάλων. Επίσης αποκτούν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, με βάση το νέο νόμο, και κάποιες περιοχές του δήμου Αγιάς και του δήμου Τυρνάβου.
Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου σημείωσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αρκεί να υλοποιηθεί με τον τρόπο που πρέπει, και, πάνω απ’ όλα, να λύσει οριστικά το πρόβλημα, ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε γίνει κοινωνοί του, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, εξ ου και οι ενέργειές μας προς τους παρόχους του τηλεοπτικού σήματος».
Όπως είπε ο κ. Ευαγγέλου ο δήμος Ελασσόνας είναι γεωγραφικά ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ο οποίος μάλιστα, χαρακτηρίζεται από γεωγραφικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τον κατατάξουν τόσο στους ορεινούς όσο και στους μη ορεινούς δήμους της χώρας. Με βάση τα παραπάνω ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι «αυτό δημιουργεί σειρά προβλημάτων, ένα από τα οποία είναι και η μη δυνατή πρόσβαση, σε ορισμένα σημεία της επαρχίας, των κατοίκων στο τηλεοπτικό σήμα, δημιουργώντας, έτσι, ανισότητες και αδικίες στον πληθυσμό της ίδιας γεωγραφικής περιοχής».
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης υποστήριξε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για μια «θετική εξέλιξη που προάγει την ενημέρωση την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό», ενώ ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος δήλωσε ότι ο νόμος «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αποκαθίσταται η ενημέρωση και η ψυχαγωγία μέσω της τηλεόρασης σε “μειονεκτικές ” περιοχές της χώρας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το νόμο για την κάλυψη των περιοχών του δήμου με τηλεοπτικό σήμα, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα. «Είναι ιδιαίτερα θετικό το μέτρο, αν σκεφτεί κανείς πως πριν κάποια χρόνια όταν επιδίωξα να απευθυνθώ σε κάποιον ιδιώτη για να εγκαταστήσει ένα αναμεταδότη σε ένα χωριό, μου είχε ζητήσει το ποσό των 6.000 ευρώ. Θεωρώ πως ήταν μεγάλο το ποσό για ένα χωριό το οποίο έχει ελάχιστα σπίτια. Άρα το μέτρο είναι θετικό να επιχορηγούνται δηλαδή οι κάτοικοι που έχουν πραγματικά ανάγκη και μένουν στο χωριό» σημείωσε ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις «λευκές περιοχές» εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε πως «είναι δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται από την τηλεόραση και ιδιαίτερα από την δημόσια τηλεόραση». Τέλος, ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε και στην συνδρομή – όπως είπε – της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά «η οποία βοήθησε ώστε να εξελιχθεί και να προχωρήσει το ζήτημα αυτό του δήμου».
Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα
Θετικό χαρακτηρίζουν δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση της Πολιτείας για την επιδότηση των κατοίκων ορεινών περιοχών με σκοπό την αγορά δορυφορικού εξοπλισμού, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του υπουργείου, λέγοντας ότι «θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους των ορεινών μας κοινοτήτων».
Άλλωστε, όπως προσθέτει, «το ανάγλυφο της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων δημιουργούσε πρόβλημα σε όλα τα χωριά, αφού ήταν δύσκολο να έχουν οι κάτοικοι τηλεοπτικό σήμα».
Στην συνέχεια, ο δήμαρχος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι περισσότεροι κάτοικοι θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνεται για την αγορά του εξοπλισμού».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Ηλείας, Διονύσης Μπαλιούκος, χαρακτήρισε ως θετική την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι θα «χαρούμε αν γίνει πράξη». Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε ότι «μακάρι να έχουμε ανάλογες πρωτοβουλίας και σε άλλα ζητήματα».
Επίσης, ο Διονύσης Μπαλιούκος εκτίμησε ότι «οι νέοι άνθρωποι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την αγορά του εξοπλισμού», προσθέτοντας ότι «για αυτό το οποίο αγωνιζόμαστε είναι να παραμείνουν εδώ οι νέοι μας».
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι σημαντική, με δεδομένο ότι ο δήμος μας έχει 67 ορεινές κοινότητες».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει και στον τομέα του τουρισμού, αφού όπως εξήγησε, «οι επισκέπτες μας προφανώς θα θέλουν να βλέπουν και τηλεόραση, κατά την διάρκεια της διαμονής τους σε ξενοδοχεία και καταλύματα».
Αντίθετα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας λέει ότι «θεωρώ πως δεν είναι σωστό το μέτρο», εξηγώντας ότι «θα πρέπει να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι».
Όπως λέει, «θα πρέπει να επιδοτηθούν και όσοι διαμένουν σε ορεινές κοινότητες τα Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι αυτοί είναι που “κρατούν ζωντανά” τα χωριά».
Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα την κοινότητα Νέδουσα και όπως σημειώνει, «οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 50, αλλά το καλοκαίρι φθάνουν τους 500, ενώ το ίδιο γίνεται και σε πολλές άλλες κοινότητες».
«Πολύ θετικό» κρίνει το μέτρο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος, αφού όπως τονίζει, «υπάρχουν προβλήματα με το τηλεοπτικό σήμα σε κοινότητες και οικισμούς του δήμου μας».
Παράλληλα, ο δήμαρχος τονίζει ότι «θα πρέπει να είναι ευέλικτες οι διαδικασίες και σωστή η ενημέρωση προς όλους τους πιθανούς δικαιούχους,» προσθέτοντας ότι «εμείς ως δήμος είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τους δημότες μας, τόσο στην ενημέρωση, όσο και στο να διεκδικήσουν, όσοι ενδιαφέρονται, αυτή την παροχή».
Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, χαρακτηρίζει σημαντικό το μέτρο, αφού όπως εξηγεί, «δίνεται τηλεοπτικό σήμα σε ορεινές κοινότητες του δήμου μας, οι κάτοικοι των οποίων δεν έβλεπαν τηλεοπτικά κανάλια».
Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ότι «παλαιότερα οι δήμοι και οι κοινότητες ανταποκρίνονταν στα αιτήματα των κατοίκων με τη τοποθέτηση αναμεταδοτών, αλλά τώρα με το νέο τοπίο στην μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος, η επιχορήγηση για αγορά δορυφορικού εξοπλισμού δίνει λύση».
Κρήτη
Με ικανοποίηση δέχτηκαν δήμαρχοι και κάτοικοι περιοχών της Κρήτης, την απόφαση της Κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά εξοπλισμού για νοικοκυριά που ανήκουν στις «λευκές περιοχές».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελή Μουρτζανό, υπάρχει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη απόφαση και ο δήμος θα ασχοληθεί ώστε να δοθεί στους πολίτες όλο το πλαίσιο της απόφασης και να γνωστοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα. «Παράπονα υπήρχαν και κοιτάξαμε ως δημοτική αρχή να το λύσουμε το πρόβλημα τοποθετώντας άλλους πομπούς που όμως είχαμε προβλήματα. Ειδικά το χειμώνα το σήμα χανόταν και όπως καταλαβαίνετε τα παράπονα συνεχή. Η απόφαση αυτή θα εξυγιάνει την κατάσταση και ήδη υπάρχει ενημέρωση από τους αντιδημάρχους προς τους πολίτες και τις “γκρίζες” τοπικές κοινότητες του δήμου μας, και ήδη έχουν ξεκινήσει η σχετικές διαδικασίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Μουρτζανός.
Από πλευράς του δήμου Μαλεβυζίου το πρόβλημα απασχολεί τη δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δημάρχου, Μαρία Φούρναρη, έχουν γίνει τα σχετικά έγγραφα και έχουν αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο με την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης σχετικά με το σήμα το τηλεοπτικό όπως είχε ζητηθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες. «Επιτέλους η πολιτεία ασχολήθηκε με το πρόβλημα που λόγο μορφολογίας του εδάφους δεν έδινε τη δυνατότητα λήψης σήματος. Με την απόφαση του υπουργείου ο δήμος είναι ευχαριστημένος και θα προωθήσει την ενημέρωση προς τους πολίτες που από το 2013 αντιμετώπιζαν προβλήματα αλλά και την απομόνωση σχετικά με την ενημέρωση τους για όλα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο».
Ο δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου στο όρια του οποίου υπάρχουν αρκετές περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα, θα γνωστοποιήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των κατοίκων των «λευκών περιοχών» και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος του δημάρχου Δημήτρης Σπυριδάκης, «… θα ενισχύσουμε από κοινού με το υπουργείο τις προσπάθειες για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι δημότες μας. Θα συνδράμουμε ως δημοτική αρχή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για σήμα και όπως και ο δήμαρχος μας Νικόλαος Σχοιναράκης αναφέρει, την απόφαση την αναμένουμε στο δήμο και υπηρεσιακά ώστε να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Είναι απόφαση που ευχαριστεί και δικαιώνει όλους μας, διότι το πρόβλημα ήταν μεγάλο ειδικά στις νότιες περιοχές της Κρήτης. Οι κάτοικοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τηλεόραση, είναι αρκετοί οι κάτοικοι στις γκρίζες περιοχές και σίγουρα η απόφαση αυτή λύνει πολλά προβλήματα».
Για μεγάλο αγώνα να λυθεί το πρόβλημα έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κοκοσάλης δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων στο Ηράκλειο. «Ο δήμος μας πάλεψε να μην είναι γκρίζα ζώνη. Εμείς συντηρούμε με δικά μας έξοδα και το εναέριο σήμα και το ψηφιακό παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά και με τον καιρό και με την αρχαιολογία που δεν μας επιτρέπει χωροθετήσεις κεραιών αλλά και με τις δαπάνες που δεν μας επιτρέπει ο Επίτροπος να δικαιολογήσουμε ώστε να καλύπτετε το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να είναι χωρίς σήμα πολλοί δημότες μας. Με ότι αυτό συνεπάγεται σε παράπονα από πλευράς τους. Κάτοικοι χωρίς δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διασκέδαση μέσω τηλεόρασης; Εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση του υπουργείου και θα βγάλουμε ανακοινώσεις σχετικές, θα το πούμε στους πολίτες μας, διότι δεν μπορούμε ως δήμος να συντηρήσουμε άλλο όλο αυτό το σύστημα. Σκεφτείτε πως αν δεν στηρίζαμε τη μετάδοση σήματος θα είχαμε κατοίκους χωρίς ενημέρωση χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Είναι λοιπόν μία θετική απόφαση και εύχομαι να γίνουν όλα γρήγορα. Όμως θα πρέπει η DIGEA να αναλάβει το 100% της κάλυψης της γεωγραφικής σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα. Εμείς θα συνεργαστούμε για το θέμα και τη λύση του σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Κοκοσάλης.
Δωδεκάνησα
Χρόνια προβλήματα αρκετών περιοχών της Δωδεκανήσου που δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη έρχεται να λύσει ο νόμος που ψηφίστηκε.
Σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού υπάρχουν τέτοια ζητήματα, για τα οποία αναμένεται ότι θα δοθούν λύσεις.
«Είμαι ικανοποιημένος, που η πρωτοβουλία μας για την “Ψηφιακή Ολοκλήρωση της Χώρας” και ιδιαίτερα για την ψηφιακή κάλυψη της Δωδεκανήσου, που ξεκίνησε από το 2015 σε όλα τα επίπεδα και συνεχίστηκε με επιμονή όλα αυτά τα χρόνια με συνεχείς επαφές, συνεργασία και σε καθοριστικά σημεία ακόμα και με “πιέσεις” προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΨΗΠΤΕ, βρήκε ανταπόκριση και έφερε αυτό το θετικό για τα νησιά μας αποτέλεσμα», επεσήμανε στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης. «Καταφέραμε», όπως τόνισε, «να ενταχθούν όλες οι περιοχές, σε όλα τα νησιά μας και να επιλυθεί οριστικά το θέμα της ποιοτικής τηλεοπτικής τους κάλυψης».
Την ικανοποίηση του για τα προβλεπόμενα από τον νόμο, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του δήμου Ρόδου Γιώργος Πόκκιας με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα σε αρκετές περιοχές και χωριά του νησιού.
«Σε συνδυασμό με τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλουμε για το θέμα αυτό, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν λύσεις» τόνισε ο κ. Πόκκιας.
«Ο νόμος που προβλέπει την επιδότηση των νοικοκυριών για την αγορά εξοπλισμού, θα δώσει λύσεις σε ένα σημαντικό πρόβλημα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής.
«Για το πρόβλημα αυτό έχουμε προβεί επανειλημμένως σε διαβήματα», επεσήμανε ο κ. Γαλουζής, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την λύση που έχει δρομολογηθεί.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το νόμο ο δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρου, δεδομένου ότι στο νησί υπάρχουν αρκετές περιοχές που η τηλεοπτική κάλυψη είναι ελλιπής ή ανύπαρκτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ