«ΧΩΡΙΣ» .. η σύγχρονη πραγματικότητα?

Τηλέφωνο ΧΩΡΙΣ καλώδιο, Κουζίνα ΧΩΡΙΣ φωτιά, Αυτοκίνητο ΧΩΡΙΣ κλειδιά, Νέοι ΧΩΡΙΣ όνειρα, Πολιτικοί ΧΩΡΙΣ πατρίδα, Σχέσεις ΧΩΡΙΣ θεμέλια, Συμπεριφορές ΧΩΡΙΣ ντροπή, Μωρά ΧΩΡΙΣ πατέρα, Παιδιά ΧΩΡΙΣ αγάπη, Αισθήματα ΧΩΡΙΣ καρδιά, Παιδεία ΧΩΡΙΣ αξίες, Εφήβους ΧΩΡΙΣ αξιοπρέπεια, Επιχειρήσεις ΧΩΡΙΣ λεφτά, Τροφές ΧΩΡΙΣ λιπαρά, Γιαούρτι ΧΩΡΙΣ γάλα, Ψωμί ΧΩΡΙΣ γλουτένη, Γλυκά ΧΩΡΙΣ ζάχαρη, Γάλα ΧΩΡΙΣ αγελάδες, Αυγά ΧΩΡΙΣ κότες, Κρέας ΧΩΡΙΣ ζωντανά …

Σε βιολογικά εργαστήρια παράγεται «κάτι» που μοιάζει με αγελαδινό «γάλα», με μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς, στους οποίους εισάγεται το γενετικό υλικό που κωδικοποιεί τις βασικές πρωτεΐνες (πρωτεΐνη ορού και καζεΐνη) του αγελαδινού γάλακτος. Μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης αναπτύσσονται και παράγουν με τη σειρά τους ποσότητες των πρωτεϊνών, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς να έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε στάδιο η ζωική εκτροφή. Ο κλάδος αυτός της «κυτταρικής γεωργίας» είναι ακόμη νέος, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε αυτόν αυξάνονται και πληθύνονται, το ίδιο και οι επενδύσεις. Στα διαφημιζόμενα «προτερήματα» του νέου τύπου τεχνητού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συγκαταλέγεται το γεγονός ότι, ως εργαστηριακά προϊόντα, δεν περιέχουν λακτόζη, ορμόνες ή χοληστερόλη. Σίγουρα, υποψιάζεται κάποιος ότι δεν περιέχουν και πολλά ακόμα, ίσως απαραίτητα, που έχουν τα φυσικά ζωικά προϊόντα. (Perfect Day-Καλιφόρνια, New Culture-Καλιφόρνια, Imagindairy-Ισραήλ κλπ).

«Τεχνητό κρέας κοτόπουλου» από ζωικά κύτταρα παράγεται σε εργαστήρια με την επωνυμία GOOD Meat και ήδη σερβίρεται σε ένα εστιατόριο στην Σιγκαπούρη. Η πυκνοκατοικημένη Σιγκαπούρη, που βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές τροφίμων, έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τη διατροφική επάρκεια, καθώς η πανδημική κρίση θέτει εν αμφιβόλω της αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

«Τεχνητό κρέας» της Impossible Foods, από προϊόντα φυτικής προέλευσης εισήλθε στη λιανική αγορά της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ με τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα και στα παντοπωλεία!.

«Συνθετικά μπιφτέκια» της Eat Just από υποκατάστατο του βόειου κράτος θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην Σιγκαπούρη, όπου οι διαδικασίες έγκρισης είναι λιγότερο χρονοβόρες από ότι σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Συνθετικό χοιρινό κρέας» αναπτύσσεται με την ισχυρή υποστήριξη της Ισπανικής Κυβέρνησης (έργο Meat4all, Κέντρο Ανάπτυξης Βιομηχανικής Τεχνολογίας-CDTI) και προέρχεται από την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων. Προβλέπεται και η παραγωγή «συνθετικού βόειου κρέατος» και η παραγωγή «συνθετικού κρέατος κοτόπουλου». Το τελικό προϊόν θα προωθηθεί στην αγορά υπό την ονομασία Ethica Meat (Ηθικό κρέας!!!).

H ετήσια αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών και θαλασσινών προβλέπεται να φτάσει τουλάχιστον τα 290 δισ. δολάρια έως το 2035. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μια έκθεση του 2019 στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα κρέατα δεν θα προέρχονται από πραγματικά ζώα το 2040 (FAO του ΟΗΕ). Προβλέφθηκε πως μέχρι το 2035 η βιομηχανία του καλλιεργημένου κρέατος θα καταλαμβάνει περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής κρέατος. Με την κατανάλωση κρέατος να εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί έως το 2050, η τεχνολογία του «καλλιεργημένου κρέατος» φαντάζει ως μια εναλλακτική λύση. Το «συνθετικό» ή «καλλιεργημένο κρέας» (cultured meat) ή «in-vitro κρέας» μέχρι το 2035 θα βρίσκεται στα 9/10 εκ των αγαπημένων πιάτων του κόσμου, από την πίτσα με μπέικον έως το σούσι και βασίζεται σε «κυτταρική καλλιέργεια» και παράγεται απευθείας από ζωικά κύτταρα.

Τα plant-based προϊόντα είναι κάτι τελείως διαφορετικό καθόσον βασίζονται σε φυτικά εναλλακτικά προϊόντα, που απλά «κλέβουν» τα ονόματα των ζωικών προϊόντων και χρησιμοποιούν ομοειδείς συσκευασίες.

Το 2013, ο καθ Mark Post (Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ), παρουσίασε το πρώτο χάμπουργκερ από καλλιεργημένο κρέας. Η διαδικασία παραγωγής του περιλάμβανε την έγχυση μυϊκού ιστού από ένα ζώο σε μια κυτταρική καλλιέργεια, επιτρέποντας στα κύτταρα να «μεγαλώνουν» έξω από το σώμα του ζώου. Τα βλαστικά κύτταρα τοποθετούνται σε έναν βιοαντιδραστήρα στον οποίο αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Η μάζα κυττάρων κρέατος που συλλέγεται μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα, αποκτώντας τη μορφή μπιφτεκιού, λουκάνικου, φιλέτου κοτόπουλου και όποιου άλλου προϊόντος επιθυμεί κανείς.

Ο άνθρωπος αποτελείται από 3.000.000.000 κύτταρα και συμβιωτικά (και απαραίτητα) ζούνε στον κάθε άνθρωπο 100.000.000.000 βακτήρια, ιοί κλπ. Κάποιοι από τους φιλοξενούμενους μικοοργανισμούς είναι φιλικοί και απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου, και τους «συμφέρει» να ζει ο άνθρωπος που τους φιλοξενεί, κάποιοι είναι εχθρικοί και απειλούν την ζωή του ανθρώπου. Πόσοι μικροοργανισμοί από τα 100 τρισεκατομμύρια θα εμφυτευθούν και θα επιδράσουν στο τελικό τρόφιμο «τεχνητό γάλα»? ή το «συνθετικό κρέας»? … Και τι θα σημαίνει για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους?

Ήδη πολλοί συζητούν την παραγωγή τροφής από έντομα, με έναν άλλης μορφής αγροδιατροφικό τομέα.

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της γεωργίας, κτηνοτροφίας & αλιείας? Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των αγροτών στην Ελλάδα? Μήπως από κάποιους σχεδιάζονται σενάρια για γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία-δασοπονία ΧΩΡΙΣ αγρότες? ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος?

Οι αγρότες εργάζονται ή/& απασχολούνται 365 μέρες το χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με το επάγγελμά τους, που είναι και τρόπος ζωής τους, και δεν προλαβαίνουν ίσως να ασχολούνται και με τέτοιους υπαρξιακούς προβληματισμούς, αλλά πρέπει.

Μάλιστα η ανύπαρκτη ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως πολιτική παρέμβαση των κομμάτων για να είναι διαλυμένοι οι αγρότες, δεν επιτρέπουν την σύσταση μιας δικιάς τους «δεξαμενής σκέψης» (Think tank) ικανής να επεξεργάζεται σενάρια και εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διότι για τον αγροτικό τομέα υπάρχουν πολλοί και ποικολώνυμοι που έχουν άποψη, αλλά για τους αγρότες (αγροτικός κόσμος) κανείς. Όλοι συζητούν για την αγροτική ανάπτυξη ΧΩΡΙΣ τους αγρότες. Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα ίσως να δίνει κάποια λύση.

Σε σενάρια συνωμοσιολογίας θα μπορούσαμε ίσως να σκεφθούμε και Κράτη ΧΩΡΙΣ πολίτες και «κοινωνίες» ΧΩΡΙΣ ανθρώπους?

Ακόμα και Στάβλους ΧΩΡΙΣ υποδομές.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (6932094231, Μενίδι) παρατήρησε: Μέχρι σήμερα έχουμε κτηνοτρόφους ΧΩΡΙΣ άδειες στάβλων, κτηνοτρόφους χωρίς υποδομές, κτηνοτρόφους ΧΩΡΙΣ εκπαίδευση, κτηνοτροφία ΧΩΡΙΣ βοσκοτόπους. Την Τετάρτη, 1 Δεκ 2021, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί σε συζήτηση για τις υποδομές στην Αττική στο  https://us02web.zoom.us/j/81379801726, ενώ η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ Ομάδα Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ προσκαλεί σε συζήτηση την Τετάρτη, 1 Δεκ 2021, στις 21.00 στο https://us02web.zoom.us/j/83206593443 για τις «υποδομές της κτηνοτροφίας».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο παζάρι  της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό
Επόμενο άρθροΔωρεάν rapid tests στη Νάουσα και την Χαρίεσσα