Χιονοστιβάδα ανατιμήσεων – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες θα βρεθούν οι καταναλωτές.

dimitris christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις, έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους, που περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 20%. Ειδικότερα η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στο καφέ από 3% έως 20%, στο πυρηνέλαιο κατά 17%, στο ελαιόλαδο 12%, στα παιδικά γάλατα 5% και στα πατατάκια 3%. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ανατιμήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν για άλλη μια φορά το αυξημένο κόστος που προκύπτει από την άνοδο των έμμεσων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και κυρίως στα καύσιμα. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά κόστη μιας βιομηχανίας είναι το πετρέλαιο, τόσο για την παραγωγή όσο και για την διακίνηση των προϊόντων τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των μεταφορικών εταιρειών, πλέον αδυνατούν  να απορροφήσουν την αύξηση κόστους που προέρχεται από τη φορολογική πολιτική του κράτους, η οποία αλλάζει πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Δεν υπάρχουν περιθώρια, μετά τις αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων και ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατανάλωση τροφίμων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς εκτιμάται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 10%, η δαπάνη των νοικοκυριών για τρόφιμα έχει περιορισθεί τουλάχιστον κατά 12,5% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο το διάστημα από το 2009 έως το 2014 το ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά 33,5% φτάνοντας στα 17.600 ευρώ από 23.500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 έφτανε τα 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε περιορισθεί στα 1.637 ευρώ και το 2016 εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 1.502 ευρώ. Επιπροσθέτως, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% το 2014 και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%! Δηλαδή σχεδόν το μισό εισόδημα ενός φτωχού νοικοκυριού οδηγείται για την αγορά βασικών αγαθών.

 

Προηγούμενο άρθροΝα τελειώνουμε με τους Γιακουμάτους… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό στα Τζουμέρκα Ηπείρου στην Ιερά Μονή Κηπίνας – Γνωριμία με την Ιερά Μονή
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ