
Εκ μέρους των δασκάλων, των νηπιαγωγών και των καθηγητών ειδικοτήτων που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Αλεξάνδρειας χαιρετίζω τη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση.
Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με τις φωνές των εργαζομένων των άλλων σωματείων, των φορέων, των εργατών, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των μαθητών, της νεολαίας μας, ολόκληρου του λαού μας για δικαίωση των 57 θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη, για να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, κανένα «μπάζωμα», για να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες στα κόμματα εκείνα που με τις πολιτικές τους έστρωσαν το έδαφος για να συμβεί αυτό το έγκλημα.
Γιατί στο κάδρο των ευθυνών πρέπει να μπουν όσοι έβαλαν το χεράκι τους για να φτάσουµε στη δολοφονία 57 ανθρώπων!
- Στο κάδρο των ευθυνών είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γιατί προσπάθησαν να κρύψουν µε µπαζώµατα και παραποιήσεις, στοιχεία που αφορούν στο έγκληµα. Γιατί µε τους νόµους της περαιτέρω “απελευθέρωσης των σιδηροδροµικών µεταφορών”, µε βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., διαµόρφωσαν το πεδίο για να συμβεί αυτή η τραγωδία.
- Στο κάδρο των ευθυνών είναι η Hellenic Train, που έκοβε προσωπικό, περιόριζε βάρδιες, έκοβε από την ασφάλεια στα τρένα, για να εξασφαλίσει την κερδοφορία της.
- Στο κάδρο των ευθυνών είναι όλοι όσοι κυβέρνησαν µέχρι σήµερα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που έβαζαν και βάζουν στο ζύγι κόστους-οφέλους τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια στις μεταφορές, προς χάρη της κερδοφορίας των µεγάλων επιχειρήσεων. Είναι εκείνοι που «απελευθέρωσαν» τον σιδηρόδρομο, τον ξεπούλησαν και έκλειναν τα μάτια στα ζητήματα συντήρησης και ασφάλειας στη λειτουργία του.
- Και μαζί με τις κυβερνήσεις είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, γιατί η δική της στρατηγική, της απελευθέρωσης των µεταφορών, ήταν το έδαφος που έχτισαν όλοι οι παραπάνω. Αυτή έδωσε έγκριση στη Hellenic Train να κυκλοφορεί το τρένο, που έγινε ο τάφος τόσων ανθρώπων, χωρίς σύγχρονη πυρασφάλεια.
- Είναι, τέλος, και όλοι οι υπουργοί και οι πολιτικοί που περάσαν από συγκεκριµένες θέσεις, µε πρώτους τον κ. Καραµανλή, τον κ. Σπρίτζη, τον κ. Αγοραστό και τον κ. Τριαντόπουλο. Και για την προσπάθεια να µπαζώσουν την αλήθεια, και πάνω από όλα γιατί µε τις δικές τους υπογραφές ο σιδηρόδροµος αποτελεί ακόμα και σήµερα καρµανιόλα για τον λαό.
Ενώνουμε τις φωνές και σήμερα, σ’ αυτό το μεγάλο ποτάμι, για τη δικαίωση των αδικοχαμένων νεκρών, για να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, για να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. Για να πάψει το δίληµµα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές µας» να κυριαρχεί παντού.
Γιατί σήµερα όλοι οι χώροι δουλειάς είναι «κοιλάδες των Τεµπών». Γιατί οι σχεδόν 150 νεκροί το 2024 και οι 25 νεκροί τον Ιανουάριο του 2025 σε εργατικά ατυχήματα είναι «Τέμπη».
Γιατί οι λέβητες που σκάνε δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας, οι σωλήνες καλοριφέρ που σκάνε και οι σοβάδες που πέφτουν στις σχολικές αίθουσες βάζοντας σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι τα «Τέμπη» του δικού μας κλάδου. Γιατί το οξυγόνο της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας ολοένα και λιγοστεύει στα σχολεία μας και τη θέση του παίρνει η κυβερνητική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ! ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Nα μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και οι πραγματικές του αιτίες!
Να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι!
ΟΧΙ άλλα «Τέμπη» στις ζωές μας!