H μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία χωρίς ανταπόδοση. Μ. Τουρνιέ … (εγώ αγαπώ …)
Το Πελίτι σε συνεργασία με το φυτώριο AgriHerb στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει να κάνει φυτά από χαρουπιές με στόχο αυτά να αποσταλούν στις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως σε ιδιωτικές κατοικίες που έχουν καεί. Οι χαρουπιές (κερωνιά, κερατιά, ξυλοκερατιά, κουντουριδιά) είναι βραδύκαυστα φυτά. Ευδοκιμεί στις άνυδρες και βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές και φυτρώνει σε αρκετή απόσταση η μία από την άλλη. Η χαρουπιά φυτεύεται παντού, ακόμη και στα πεζοδρόμια, λόγω του πυκνού ίσκιου της και της μηδενικής φροντίδας που απαιτεί. Η ομάδα Κύπρου, και άλλοι, της Κοινότητας Πελίτι στέλνουν σπόρους, η ομάδα Θεσσαλονίκης τα μαζεύει και τα μεγαλώνει και η ομάδα Αττικής της κοινότητας Πελίτι θα κάνει την διανομή το χειμώνα. Οι σπόροι Χαρουπιάς μπορούν να αποσταλούν στη διεύθυνση Πελίτι ΤΘ 15, 66100 ΔΡΑΜΑ. Π. Σαϊνατούδης, ert.gr, 11/8/2018.
Το άνισο (Pimpinella anisum) ή γλυκάνισος (aniseed), είναι ανθοφόρο ιθαγενές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη Νοτιοδυτική Ασία. Το anise προέρχεται από το ελληνικό, άνισος (ακανόνιστος). Το άνισο είναι γλυκό και πολύ αρωματικό.
Οι σπόροι, ολόκληροι ή αλεσμένοι, χρησιμοποιούνται για τσάϊ, και σε μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών ζαχαρωδών προϊόντων, όπως: Βρετανικές μπάλες γλυκάνισου, Αυστραλιανά humbugs, ροδέλες άνισου Ν.Ζηλανδίας, Ιταλικά pizzelle, Γερμανικά pfeffernüsse & springerle, Αυστριακά μπισκότα anisbögen, Ολλανδικά muisjes, bizcochitos του Ν.Μεξικο, picarones του Περού, Μεξικανικό atole de anís & champurrado και Ινδικό χωνευτικό. Το γλυκάνισο χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση: στο Ελληνικό ούζο, στο arak Μέσης Ανατολής, στο aguardiente Κολομβίας, στο Γαλλικό anisette pastis, στο mastika Βουλγαρίας, στο Γερμανικό Jägermeister, στο Ελβετικό Appenzeller Alpenbitter, στο Ιταλικό sambuca, στο Ολλανδικό Brokmöpke, στο Πορτογαλικό, Περουβιανό & Ισπανικό anísado και Herbs de Majorca, στο Μεξικανικό Xtabentún, και στην Τουρκική ρακή. Το αιθέριο έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνο, κατά ψειρών & ακάρεων. http://biokipos.blogspot.com, 13/8/2018. (σσ. Η βάση όλων είναι η αγροτική παραγωγή. Πώς μπορεί οι φτωχότεροι όλων να είναι οι αγρότες? …)
ΚΑΤΑ τη διάρκεια του Ιουλ 2018 έπεσαν στην Ελλάδα 102.944 κεραυνοί, οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών (δεν υπάρχουν προηγούμενες καταγραφές).
Συνολικά το δίμηνο Ιουν-Ιουλ 2018, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία. Οι κεραυνοί δεν πέφτουν μόνον υπό βροχή, αλλά και εν αιθρία. Πρόκειται είτε για μεμονωμένα φαινόμενα είτε για ξηρές καταιγίδες και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Meteo, ZEUS Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. presspublica.gr, 14/8/2018.
Για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ο Δρ. Θ. Παπαχρήστου επισημαίνει τη σημασία της κατανόησης της συμπεριφοράς βόσκησης των αγροτικών ζώων για τον επιτυχή σχεδιασμό της διαχείρισης των λιβαδιών. (περιοδικό ΔΗΜΗΤΡΑ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, https://bit.ly/2tBkELF). Στις δασικές εκτάσεις (δαση, λειβάδια κλπ) είναι συμβιωτική η χλωρίδα με την πανίδα. Τα δάση πρέπει να βόσκονται, με κανόνες, όπως παντού …. Μέρος του κτηνοτροφικού ΑΕΠ πρέπει να συνυπολογίζεται στην πρόσοδο απο τα δάση. ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ … Η εκτατική εκτροφή και η υψηλή ποιότητα της βοσκήσιμης ύλης αποτελούν πλεονέκτημα της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε μέσω της αειφορικής διαχείρισης των λιβαδικών οικοσυστημάτων και των λοιπών βοσκόμενων γαιών. Η εμβάθυνση της σχέσης αυτής αποτελεί έναν από του κύριους στόχους του 9ου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου, 9-12/10/2018. Λάρισα, ΤΕΙ Θεσσαλίας.
ΑγροΝέα
Δημήτρης Μιχαηλίδης