Στο Debate για τις επερχόμενες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχε χθες, 24 Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.
Αρχικά, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ. Γερουλάνο και κ. Ανδρουλάκη για τις θέσεις τους σχετικά με τα δάνεια, τόνισε: «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος, ενώ έχει κατατεθεί μία νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Αυτό θα έπρεπε να είναι μία συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η λειτουργία να αλλάξει και να είμαστε μαζί όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds.
Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία και αυτό είναι κάτι κατακριτέο.
Να πούμε και για τα θέματα των μπόνους των τραπεζιτών, διότι ανακοίνωσαν 3 δισ. κέρδη το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες, τα οποία θα φτάσουν τα 6 δισ. μέσα στη χρονιά, όταν τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές, έχοντας δώσει συνολικά 40 δισ. Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισ. για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξοντωμένο το Ε.Σ.Υ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, είχε γίνει ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική».
Στη συνέχεια, συμφωνώντας με την κ. Γιαννακοπούλου σχετικά με ιδιωτικά κολλέγια, παρατήρησε: «Υπάρχει μία ζούγκλα αυτή την στιγμή στον χώρο της εκπαίδευσης διότι από την πίσω πόρτα μπήκε χωρίς όρους και κανόνες η ιστορία αυτή που λέει ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια τελικά έγιναν funds και άλλα συστήματα τα οποία εξαγοράζουν κολλέγια. Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη, να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να βάλουμε όρους και κανόνες στην ιδιωτική εκπαίδευση που αυτή τη στιγμή είναι ζούγκλα.
Όπως σωστή είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να μπουν όροι και κανόνες για τα κολλέγια που λειτουργούν τώρα και για αυτά που θα έρθουν, που τελικά δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως το Harvard και η Οξφόρδη αλλά είναι funds. Και δεύτερον, η ταμπακιέρα: Στη δημόσια δωρεάν παιδεία, είμαστε στον πάτο στη χρηματοδότησή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το λέω αυτό σαν καθηγητής Πολυτεχνείου. Πρέπει να την ενισχύσουμε και πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και εμβληματική δράση για το ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα».
Επειτα, σχολιάζοντας την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε: «Νομίζω ότι η επιδοματική προσέγγιση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης είναι προς τη λάθος κατεύθυνση διότι στην πραγματικότητα δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, όπου περιμένουν ένα επίδομα, ένα pass, ένα voucher, ένα κουπόνι και όταν τους το δίνουν, πρέπει και να χειροκροτάνε. Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα γενιά φεύγει ή πολλές φορές μένουν και στη χώρα, και δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, νεόπτωχοι, σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Για αυτό και νομίζω ότι χρειάζεται μια ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο και για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία, την εξωστρέφεια, με σημαντικά κίνητρα και νέες, καλές θέσεις εργασίας. Και θέλω να πω επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων είναι η κοινωνική στέγαση. Υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία αν φτιάχνεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να γίνεται εργατική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές. Και ρωτάω: Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις στη χώρα, για παράδειγμα στο Ελληνικό. Το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; Θα ισχύσει αυτή η κοινωνική νόρμα που θα δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια στα νέα παιδιά και τις οικογένειες; Και είναι μια δημόσια ερώτηση που απευθύνω και θα ήθελα μια απάντηση».
Απαντώντας στην κ. Διαμαντοπούλου για τις συμμαχίες και τις θέσεις του στο δήμο της Αθήνας, τόνισε: «Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι βαθιά προσβλητικό αυτό που είπες. Ήμουν ΠΑΣΟΚ πάντα, μια ζωή, δεν έφυγα ποτέ και η παράταξη μας το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που είναι τώρα δημοτική αρχή. Οι άλλες είναι ανεξάρτητες παρατάξεις. Και θέλω να σου πω και κάτι άλλο, Άννα, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα πούμε ξεκάθαρα. Εγώ κάνω μέτωπο εναντίον της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας των ιδιωτικοποιήσεων, που ιδιωτικοποιεί παιδεία, υγεία και μεταφορές και δημιουργεί τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια στους πολίτες.
Για τη Δ.Ε.Η., οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τα υπόλοιπα θέματα οφείλω να πω ότι για τις καταλήψεις τοποθετήθηκα καθαρά, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Και σήμερα δικαιωνόμαστε καθώς έρχονται τα funds και αγοράζουν ιδιωτικά κολλέγια. Και τέλος, Αννα, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα λέμε καθαρά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια, όμως οι κάτοικοι ανοίγουν την πόρτα και είναι μπροστά σε λαμαρίνα και δικαιώνονται από τα δικαστήρια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα και στον ιδιωτικό χώρο και στον δημόσιο χώρο. Και πρέπει να τους προστατεύσουμε».
Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη, για τον χαρακτηρισμό “ευνοημένος” αλλά και τον παραλληλισμό με τον Ερντογάν, σημείωσε: «Σχετικά το “ήσουν ευνοημένος”. Ημουν πάντα στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, ήμουν απλό μέλος στον τομέα ενέργειας, ήμουν γραμματέας ενέργειας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στα πιο δύσκολα, ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πάρα πολύ, για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ. Αρα δεν βλέπω γιατί αυτή η διατύπωση και νομίζω ότι δεν μας τιμά να χρησιμοποιούμε τέτοιες διατυπώσεις. Και σχετικά με το δεύτερο που οφείλω να απαντήσω, το “εγώ σε πρότεινα”. Τότε λέγατε στις συσκέψεις τρελός είναι να αναλάβει την ευθύνη; Και όντως την ανέλαβα, 3 Αυγούστου, όταν πολλά άλλα στελέχη και το ξέρεις κι εσύ πάρα πολύ καλά, είχαν κρυφτεί, δεν ήθελαν τη φθορά. Οφείλω να πω, λοιπόν, ότι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη γιατί πιστέψαμε ότι δεν υπάρχει ένας δεδομένος νικητής και δεν υπάρχουν χαμένες μάχες αλλά μόνο μάχες που μπορούν να δοθούν και να κερδηθούν κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα. Και το λέω αυτό γιατί προέχει πάνω από όλα η ενότητα και αυτό σημαίνει να μη θολώνουμε το μήνυμα. Και τις πολύ μεγάλες νίκες της παράταξης μας, να τις αποδίδουμε στην παράταξη και στις προσπάθειες όλων.
Λέω επίσης ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο και παρουσιάζω κάποιες πολύ γνωστές προσωπικότητες. Στην Ευρώπη των πόλεων και των Περιφερειών, μπορεί ένας Δήμαρχος να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Δεν είναι και τόσο κακό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί και εσύ, Νίκο, όταν και ο Καμίνης ήταν Δήμαρχος και υποψήφιος Πρόεδρος δεν έβαλες ποτέ θέμα. Θέλω να ενδυναμώσω την τοπική αυτοδιοίκηση και τις διεκδικήσεις της Αθήνας, απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι εξαιρετικά εκδικητική μαζί μου. Στην Κ.Ε.Δ.Ε κατέβηκα επειδή δεν είχες φτιάξει ποτέ τομέα αυτοδιοίκησης και έπρεπε να φτιάξουμε από το μηδέν ένα αυτοδιοικητικό κίνημα. Και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που δεν είχατε καλέσει ποτέ στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες όλοι μαζί και δεν ταυτίζουμε ποτέ κανέναν με ανθρώπους από τη γείτονα χώρα και καθεστώτα. Νομίζω ότι αυτό που έκανες σήμερα, είναι απρέπεια».
Απαντώντας στον κ. Κατρίνη, σχετικά με το αν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο Προέδρου και Δημάρχου Αθηναίων, σχολίασε: «Μιχάλη, ήσουν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν ο Νίκος ήταν στις Βρυξέλλες και έλειπε 2 και 3 φορές την εβδομάδα και δεν τα έθεσες έτσι παθιασμένα, όπως τα θέτεις και σήμερα. Και επίσης, λέω και κάτι άλλο. Το «εγώ» τελείωσε. Το «εμείς» κάνει τη διαφορά. Και έχουμε εξαιρετικά στελέχη, εξαιρετικούς βουλευτές και άλλους ανθρώπους, που θέλουν να μπουν στη διαδικασία και θα συνδιαμορφώσουμε και θα φτιάξουμε μια νέα συνθήκη, όπου όλοι μαζί θα παλεύουμε. Δεν θα αποφασίζει και δεν θα τρέχει ένας, αλλά θα λειτουργούμε με ανθρώπους που θα είναι τα νέα κυβερνητικά στελέχη, που θα δημιουργήσουν συνθήκες αυτοδυναμίας, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Λέω πάντα την αλήθεια και λέω αυτό που πιστεύω και αυτό που λέει η καρδιά μου. Και λέω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στην Α’ Αθήνας 7% και πήραμε την πρώτη Κυριακή 14%. Έπειτα πετύχαμε όλοι μαζί μια πολύ σημαντική νίκη παίρνοντας 56%. Και λέω επίσης ότι στην Αθήνα δεν χρειαζόταν να ήμουν δημοτικός σύμβουλος. Δεν ήμουν αυτοδιοικητικό στέλεχος. Καθηγητής και Γραμματέας στον τομέα Ενέργειας ήμουν και μου προτάθηκε να κατέβω. Και βγήκα μπροστά, χωρίς να είμαι στο δημοτικό συμβούλιο, και καταφέραμε να κάνουμε μια νίκη και να γίνω Δήμαρχος. Και θέλω να σου πω και κάτι άλλο. Όλα αυτά που λες ξανασκέψου τα και την επόμενη μέρα θα έχεις χρόνο».
Ολοκληρώνοντας, στην τελική του τοποθέτηση, σημείωσε: «Στέκομαι μπροστά σας γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ζει μέσα στην ανασφάλεια. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στέκομαι μπροστά σας γιατί ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν συμβιβάζομαι όταν οι καλές ημέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλύτερων και απουσιάζουν από το μέλλον των νεότερων. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτού του τόπου. Στην αξιοσύνη των Ελλήνων. Στη δημιουργική δύναμη της παράταξης μας. Η ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές και ανατροπές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων και μία τέτοια είναι και αυτή. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μία νέα σημαντική ευκαιρία για μία νέα ορμή. Για μια έφοδο στο μέλλον. Απέναντι μας δεν έχουμε ένα πρόσωπο. Έχουμε ένα σκληρό και κυνικό σύστημα εξουσίας, και για να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα. Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του κ. Μητσοτάκη; Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε».
Δείτε εδώ ολόκληρο το debate.